Przegląd mediów

październik 2018

95% wypadków drogowych jest wynikiem ludzkich błędów

2018-10-09  |  11:23
Przegląd mediów

Jak wynika ze statystyk wypadków drogowych, aż 95% z nich jest wynikiem ludzkich błędów, z czego miażdżąca większość to błędy popełniane przez kierowców. Zatem najlepszym sposobem na poprawę bezpieczeństwa w ruchu drogowym jest edukacja obecnych i przyszłych kierowców. Poza doskonaleniem techniki jazdy istotna jest również psychoedukacja.

Za najczęstsze przyczyny wypadków drogowych w Polsce uważa się nieprzestrzeganie pierwszeństwa przejazdu, niedostosowanie prędkości do warunków ruchu
oraz nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na przejściu dla pieszych. Są to zachowania, których przyczyny leżą znacznie głębiej. Najczęstszą z nich jest rozproszenie uwagi, które według amerykańskich statystyk odpowiada za ok. 80% wypadków.

– Styl jazdy zależy nie tylko od umiejętności technicznych, ale przede wszystkim od przekonań na temat siebie jako kierowcy i na temat innych użytkowników drogi oraz świadomości zagrożeń – twierdzi psycholog dr Anna Kwiecień, Wiceprezes Zarządu Fundacji ZenDriving. Przyczyną braku uważności w ruchu drogowym jest między innymi nawyk stałego bycia on-line. Nie pomaga również ciągły pośpiech i życie w stresie.

W odpowiedzi na problemy kierowców powstał program edukacyjny Fundacji ZenDriving. – Stawiamy na metody psychologiczne, których skuteczność została już przebadana na świecie. Jako pierwsi w Polsce wprowadziliśmy do szkoleń kierowców metody mindfulness i biofeedback, stosowane m.in. w psychologii sportu i biznesu – mówi Katarzyna Kozak-Piskorska, Prezes Zarządu Fundacji.

Podobnie jak siłę mięśni czy bezpieczne odruchy za kierownicą, tak samo trenować można funkcje poznawcze mózgu, w tym koncentrację uwagi, która za kierownicą jest kluczowa. – Podczas warsztatów psychologicznych przekazujemy kierowcom wiedzę oraz praktyczne narzędzia, którymi mogą się na co dzień posługiwać, żeby lepiej regulować swoją uwagę oraz emocje, które często odciągają nas od tego, co na drodze najważniejsze – dodaje Kozak-Piskorska.

Fundacja ZenDriving działa na rzecz bezpieczeństwa ruchu drogowego od 2013 roku. W ramach działalności gospodarczej oferuje m.in. szkolenia psychologiczne dla kierowców samochodów służbowych, konsultacje i warsztaty z zakresu motywowania do bezpiecznej jazdy dla kadry kierowniczej oraz eventy edukacyjne dla firm.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Komunikaty PR”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy (media)

Informacje z dnia: 9 października

Gwiazdy

Anna Popek: Bardzo często kobiety są dla siebie największymi wrogami. Mitem jest solidarność jajników

Prezenterka podkreśla, że prawdziwa przyjaźń między kobietami jest możliwa, ale taka bliska relacja w dużej mierze uzależniona jest od poczucia własnej wartości i braku kompleksów. W przeciwnym razie jedna ze stron szybko stanie się wrogiem drugiej i zacznie ją niszczyć. Anna Popek ma kilkanaście serdecznych przyjaciółek, które są dla niej bratnimi duszami. Panie nawzajem się wspierają, kibicują sobie w sprawach zawodowych i doradzają w kwestiach osobistych.

 

Media

Beata Sadowska: Negocjuję jeden duży projekt telewizyjny i dwa internetowe

Dziennikarka nie lubi podsumowań, robienia bilansu sukcesów i porażek ani też snucia planów na przyszłość. Skupia się tym, co dzieje się tu i teraz. Cieszy się macierzyństwem i szczęściem rodzinnym, a jednocześnie rozwija swoje pasje i pracuje nad nowym programem telewizyjnym. W grę wchodzą również dwa projekty internetowe.

 

Konsument

Konsumenci coraz częściej szukają mięs o zdrowszym składzie. Choć spożycie wołowiny rośnie, ciągle stanowi ułamek rynku

Wieprzowina i drób to wciąż dominujące gatunki mięsa na polskim rynku. Ich spożycie jest stabilne. Eksperci zaznaczają, że dwucyfrowo wzrasta rynek wołowiny, ale to wciąż niszowy produkt. Konsumenci zaczynają natomiast szukać wyrobów tradycyjnych, ekologicznych czy prozdrowotnych.

 

Gwiazdy

Ewa Wachowicz: Przygotowania świątecznych potraw zaczynam z początkiem grudnia. Nie chcę mieć w czasie świąt zbyt dużych cieni pod oczami

Prezenterka radzi, by nie odkładać przygotowywania wszystkich świątecznych potraw na ostatnią chwilę. Przed samą Wigilią można tylko przyrządzić karpia po żydowsku czy upiec sernik. Z kolei zakwas na barszcz, krokiety, pierogi czy kruche ciasto warto zrobić dużo wcześniej. Część półproduktów można też zamrozić. Dobrym pomysłem na poświąteczny obiad jest natomiast zapiekanka z resztek jedzenia, które pozostały w lodówce.