Mówi: | Anna Lewandowska |
Funkcja: | sportsmenka, propagatorka zdrowego stylu życia |
Anna Lewandowska: Na zmianę nawyków zawsze jest czas. Żywienie i dbanie o zdrowie to najważniejszy punkt w czasie pandemii
Sportsmenka podczas konferencji prasowej z okazji pierwszych urodzin SuperMenu by Anna Lewandowska opowiedziała o początkach jej cateringu dietetycznego. Zwróciła uwagę, że start w trakcie pandemii był dużym wyzwaniem. Mimo specyficznej sytuacji i lockdownu Lewandowska rok temu postanowiła podjąć ryzyko i rozpocząć nowy projekt. Wiedziała, że wielomiesięczne przygotowania nie mogą pójść na marne, a załoga gotowa do pracy musi rozpocząć działanie. Decyzja okazała się sukcesem.
Według raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” cateringi dietetyczne w Polsce są coraz bardziej popularne. Obecnie rynek wyceniany jest na ponad 2 mld zł i będzie rósł. Tylko w 2020 roku, mimo rozwijającej się pandemii, powstało prawie 200 nowych cateringów. Wśród nich było również SuperMenu by Anna Lewandowska.
– Zdecydowałam, że jestem gotowa, żeby założyć catering dietetyczny. W zeszłym roku w lutym dobiegało końca niespełna roczne przygotowywanie nowoczesnego zakładu produkcyjnego, który naprawdę robi wrażenie. Na przełomie marca i kwietnia mieliśmy wystartować. Nagle wybucha pandemia. To był trudny moment, bo wszystko było już przygotowane: osoby operacyjne, dietetycy – olbrzymi zespół. Spoczywała na mnie duża odpowiedzialność – mówi Anna Lewandowska.
Sportsmenka tłumaczy, że decyzja o rozpoczęciu działania mimo wybuchu pandemii na początku nie była dla niej oczywista. Świat wówczas pogrążony był w strachu i niepewności. Wizja nadciągającego zagrożenia sprawiła jednak, że wiele osób postanowiło zmienić coś w swoim dotychczasowym życiu i zmodyfikować żywieniowe przyzwyczajenia. Anna Lewandowska cieszy się, że nie przełożyła rozpoczęcia działalności. Patrząc z perspektywy czasu, wie, że była to właściwa decyzja.
– Razem z moimi wspólnikami stwierdziliśmy, że to jest odpowiedni moment. Chcieliśmy pokazać, że na zmianę nawyków zawsze jest czas, nawet mimo pandemii, stresu i lęku. Żywienie i dbanie o zdrowie to najważniejszy punkt w czasie pandemii – zaznacza.
Raport „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” pokazuje, że 65 proc. osób korzystających z diet pudełkowych decyduje się na catering, ponieważ chce odżywiać się zdrowiej. Ten wynik świadczy o tym, że świadomość społeczna dotycząca zbilansowanej i pełnowartościowej diety bardzo szybko rośnie. Anna Lewandowska tłumaczy, że współtworząc SuperMenu, korzystała ze swojego doświadczenia oraz wiedzy. Starała się, by jadłospisy odpowiadały podejściu do żywienia, które jest jej bliskie.
– Moje podejście w kontekście tego, co bym chciała, żeby znajdowało się w cateringu, było dosyć restrykcyjne. Zależało mi przede wszystkim na eliminowaniu składników takich jak pszenica, cukier, produkty przetworzone. Mamy do wyboru różne opcje diet, między innymi dietę Wyzwanie Wojownika, którą stosuję wspólnie z mężem. To dieta oparta właśnie na eliminacji niektórych produktów spożywczych. Oczywiście w ofercie cateringu znajdują się też diety bez glutenu, bez laktozy i te oparte na poszczególnych trendach żywieniowych, takich jak Intermittent Fasting – wyjaśnia.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2025-01-28: Joanna Kurowska: Aktorstwo to jest niesprawiedliwy zawód. Jesteśmy ciągle oceniani, a nie mamy żadnego wsparcia
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2025-01-22: Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
- 2024-11-15: Anna Lewandowska: Są aż trzy odsłony „Czerwonego dywanu” w „Pytaniu na śniadanie”. Ten punkt naszego programu ma bardzo dobrą oglądalność
- 2024-11-13: Polska ochrona zdrowia niegotowa na kolejny kryzys. Eksperci: nie wyciągnęliśmy lekcji z pandemii
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-10-04: Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
- 2024-09-18: Anna Głogowska: W samym środku lata wyjechałam na wakacje do Egiptu. Temperatura powietrza sięgała 43, a wody 38 stopni
- 2024-10-25: Anna Głogowska: Piękna jest sztuka z elektroodpadów. Takie ubrania to dobry pomysł na oryginalny strój na czerwony dywan
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Adam Kszczot: Radek Majdan to człowiek niezwykle mądry życiowo. Cieszę się też, że mogłem od ludzkiej strony poznać Kubę Rzeźniczaka
Biegacz zaznacza, że udział w formacie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” poszerzył jego horyzonty i dał mu nowe spojrzenie na ludzi i ich historie. Adam Kszczot podkreśla, że każdy uczestnik wniósł do programu coś unikalnego. Ich sylwetki i życiowe doświadczenia mogą więc być dla widzów przykładem i inspiracją. On sam jest pod dużym wrażeniem Radosława Majdana i Jakuba Rzeźniczaka.
Konsument
Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.
IT i technologie
Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.