Newsy

Anna Samusionek uczy kobiety, jak nie poddawać się negatywnym emocjom

2018-03-01  |  06:32

Aktorka prowadzi autorskie warsztaty dla kobiet. Uczy jak nie dopuścić, by negatywne emocje zdominowały codzienne życie. Gwiazda serialu „Na Wspólnej” twierdzi, że pierwsze uczestniczki jej spotkań już odczuwają pozytywne efekty proponowanych przez nią ćwiczeń.

Anna Samusionek na co dzień pracuje na planie serialu „Na Wspólnej”, w którym wciela się w postać właścicielki agencji nieruchomości Ilony Zdybickiej. Nie rezygnując z aktorstwa, szuka jednak także innych sposobów na spełnienie zawodowe. Od kilku miesięcy gwiazda prowadzi autorskie warsztaty dla kobiet zatytułowane „Jestem emocją”. 

Stworzyłam półtoragodzinne zajęcia, w trakcie których sprzedaję swój osobisty pakiet poparty naukowymi badaniami dotyczący tego, jak nie dać się zdominować negatywnym emocjom w swoim życiu – mówi Anna Samusionek agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Przy tworzeniu warsztatu „Jestem emocją” aktorka pełniła funkcję scenarzystki, reżyserki oraz prelegentki. Zawarła w nim zarówno wiedzę teoretyczną z zakresu psychologii, jak i praktyczne ćwiczenia dotyczące panowania nad emocjami, zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, oraz pozytywnego nastawienia wobec życia. Gwiazda podkreśla, że jako prowadząca tego rodzaju zajęcia jest wiarygodna, wszystkie rady i ćwiczenia wypróbowała bowiem na sobie.

– Osoby, które w tym uczestniczą, rzeczywiście z takim przekonaniem wychodzą. Często gdy mam okazję spotkać je później, mówią: robiłem jakieś ćwiczenie, pomagało mi. To mój autorski projekt, cieszę się, że jakoś wyszedł – mówi Anna Samusionek.

Gwiazda zdaje sobie sprawę z tego, że jej warsztaty nie stanowią doskonałego remedium na życiowe kryzysy do każdego tego rodzaju zdarzenia człowiek podchodzi bowiem na nowo. Wiedza, jaką dzieli się z uczestniczkami spotkań, przygotowuje jednak na ewentualne nadejście problemów, daje źródło siły i pomaga radzić sobie z emocjami towarzyszącymi negatywnym zdarzeniom.  

– To tak samo jak z bieganiem – jeżeli nie biegamy codziennie, to maratonu nie przebiegniemy, ale jeżeli biegamy codziennie, nawet po trochu, to i ten maraton damy radę zrobić – mówi Anna Samusionek.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.