Mówi: | Katarzyna Borowska |
Funkcja: | dietetyk |
Firma: | Fit Diet |
Newsy
Catering dietetyczny pomaga wyrabiać właściwe nawyki żywieniowe
2014-07-11 | 06:30
Osoby, które nie potrafią samodzielnie stworzyć odpowiednio zbilansowanej diety, decydują się często na modny ostatnio catering dietetyczny. Pozwala on wprowadzić nowe nawyki żywieniowe, jak posiłek o tej samej porze, który uwzględnia sezonowe warzywa i owoce czy potrawy z niewielką ilością tłuszczu. Wprowadzenie nowych zasad dietetycznych pomaga trwale zmienić styl życia.
– Prawidłowe zbilansowanie diety pozwala na uniknięcie niedoborów żywieniowych, a co za tym idzie wzmacnia naszą wydajność umysłową i fizyczną w ciągu dnia. U osób z chorobami układu krwionośnego czy nadciśnieniem pomoże unormować profil lipidowy i ciśnienie tętnicze. Osoby z cukrzycą zadbają w ten sposób o odpowiedni poziom cukru we krwi – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Katarzyna Borowska, dietetyk z Fit Diet.
Żywieniowiec podczas konsultacji jest w stanie określić, jakie posiłki i produkty zalecane są przy aktualnym stanie zdrowia klienta. Wybierając firmę cateringową, warto zwrócić uwagę, czy współpracuje ona na stałe z dietetykiem i czy jest on obecny przy produkcji posiłków.
– Dietetyk po przeprowadzeniu krótkiego wywiadu doradzi, jak dobrać kaloryczność diety, jaki powinien być typ diety zgodny z naszą wagą, wiekiem, w stosunku do aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Przykładowo, jeżeli kobieta chciałaby zrzucić około 2-3 kg, ale natomiast nie ćwiczy, to spokojnie wystarczy jej dieta 1000 kalorii – wyjaśnia Borowska.
Wybierając catering dietetyczny, warto zwrócić uwagę na zakres działalności danej firmy. Lepiej wybierać te, które specjalizują się wyłącznie w przygotowywaniu dań dietetycznych. Mają one nie tylko wsparcie dietetyka, lecz także własną chłodnię i stałą współpracę z sanepidem.
Czytaj także
- 2024-12-16: Na przewlekłą chorobę nerek cierpi w Polsce 4,5 mln osób. Pacjenci apelują o szerszy dostęp do leczenia, które opóźnia dializy
- 2024-11-20: Bezpieczeństwo żywnościowe 10 mld ludzi wymaga zmian w rolnictwie. Za tym pójdą też zmiany w diecie
- 2024-11-26: Biologicznie życie człowieka może trwać 120–150 lat. Niezbędna jest jednak praca nad własnym zdrowiem
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-08-13: Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
- 2024-08-07: Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
- 2024-08-02: Zła dieta może powodować obniżenie nastroju i zdolności poznawczych. Naukowcy potwierdzają związek żywienia z neurochemią
- 2024-06-04: Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby
- 2024-06-26: Polacy pokochali diety pudełkowe. Inspekcja handlowa sprawdza jakość dań, ich składy i oznakowanie
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.