Newsy

Tymon Tymański: książka, którą piszę, to taka Chodakowska dla inteligentnych

2017-08-24  |  06:20

Wokalista nagrywa obecnie trzy nowe płyty z trzema różnymi zespołami. Jego aktywność nie ogranicza się jednak wyłącznie do muzyki. Wraz z Mikołajem Lizutem pracuje nad scenariuszem serialu, samodzielnie pisze natomiast książkę. Opowie w niej, jak radzić sobie w show-biznesie i o roli duchowości w życiu człowieka. Publikacja ma być utrzymana w lekkim, żartobliwym tonie. 

Tymon Tymański jest jednym z uczestników drugiej edycji programu „Azja Express”, w ramach którego odbył podróż po Sri Lance oraz południowej i środkowej części Indii. Wokalista nie ukrywa, że pobyt w Azji był trudnym doświadczeniem, pozwolił mu jednak inaczej spojrzeć na swoją karierę i zaplanować najbliższą przyszłość zawodową. Dzięki temu jego działalność artystyczna zaczęła świetnie się układać, a Tymański nie narzeka na brak obowiązków.

– Rok temu skończyła mi się robota w radiu, nie były to dla mnie łatwe miesiące, ale z drugiej strony przypomniałem sobie, że głównie jestem muzykiem, więc zaraz po powrocie ze Sri Lanki zrobiłem trzy nowe składy: solowy, jazzowy i avant-rockowy mówi artysta agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Wokalista zaczął również pracę nad swoją pierwszą książkę, której roboczy tytuł brzmi „Jak zostać mistrzem Zen w wolny weekend”. Tymański zamierza podzielić się w niej z czytelnikami swoimi przemyśleniami na temat show-biznesu i duchowości. Zdaniem artysty duchowość jest istotną częścią życia, pisać o niej będzie jednak w humorystyczny sposób, żeby nie zmęczyć swojego odbiorcy.

– To taka Chodakowska dla inteligentnych, Vonnegut dla ubogich. Pełna żartów, sowizdrzalstwa, próba wyjaśnienia, jak przetrwać w show-biznesie, jest tam o wszystkim: o seksie, masturbacji, o tym, ile trzeba pić, żeby nie zwariować, bo czasami trzeba mówi Tymon Tymański.

Artysta, będący wyznawcą buddyzmu, podkreśla, że zwłaszcza zbliżając się do 50. urodzin człowiek zaczyna przywiązywać większą wagę do duchowości. Poza książką zajmuje się również pracą nad spektaklem, którego premiera planowana jest na 9 września w Koszalinie oraz na styczeń w Łodzi.

– Piszę też na cztery ręce serial z Mikołajem Lizutem, co jeszcze na razie owiane jest tajemnicą, ponieważ czekamy na decyzję, czy to będzie, czy nie będzie zrealizowane – mówi Tymon Tymański.

Wokalista twierdzi, że dużo czasu zajmują mu ponadto aktywności niezwiązane z karierą zawodową, m.in. treningi karate i Chi Kung. W efekcie ma zaplanowaną każdą godzinę dnia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes

Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.

Zdrowie

Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu

Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.

Konsument

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju

Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.