Newsy

Odpowiednio skomponowane diety roślinne całkowicie zaspokajają potrzeby żywieniowe i są polecane osobom w każdym wieku

2016-02-16  |  06:00
Mówi:Piotr Dominik
Funkcja:specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych
Firma:Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie
  • MP4
  • Świadomość korzyści płynących z eliminowania z diety pokarmów odzwierzęcych i zastępowania ich pokarmami roślinnymi w Polsce jest nadal stosunkowo niska. Eksperci podkreślają, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie spełniają potrzeby żywieniowe, a dodatkowo są skuteczne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, m.in. układu krążenia, schorzeń reumatycznych czy cukrzycy.

     

    Warzywa i owoce warto spożywać jak najczęściej, bo dostarczają wielu bezcennych składników mineralnych i witamin. Zgodnie z zaleceniami żywieniowców, powinny one stanowić co najmniej połowę codziennego menu przy zachowaniu właściwych proporcji: 3/4 warzywa, a 1/4 owoce.

    Żywność roślinna niesie ze sobą wiele pozytywnych walorów. Coraz częściej mówi się o takich składnikach warzyw i owoców, jak przeciwutleniacze, o substancjach, które chronią przed nowotworami, przed chorobami cywilizacyjnymi. A z drugiej strony coraz częściej pojawiają się informację o szkodliwości diety zwierzęcej, że wywołuje ona różnego rodzaju stany zapalne, może być powodem chorób autoimmunologicznych i autoagresji – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Dominik, specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie.

    Zdaniem żywieniowców najwięcej witamin i składników odżywczych mają owoce i warzywa sezonowe. Najlepiej spożywać je w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. W sezonie zimowym dietę roślinną można komponować w oparciu o przeciery, kiszonki, mrożonki i suszone rośliny strączkowe.

    Problemem jest edukacja żywieniowa. Wielokrotnie słyszeliśmy zarzuty pod kątem diet roślinnych, że one są niedoborowe. Trochę w tym prawdy jest, natomiast diety dobrze skomponowane pod okiem dietetyka przestają być niedoborowe. Konieczna jest suplementacja witaminy B12, można także pomyśleć o witaminie D. Natomiast światowi specjaliści z dziedziny pediatrii są przekonani, że dobrze zbilansowana dieta również pozytywnie wpływa na rozwój młodych organizmów, czyli dzieci i młodzieży – podkreśla Piotr Dominik.

    Diety roślinne mają działanie lecznicze i szczególnie polecane są osobom, które zmagają się z nadciśnieniem, chorobą niedokrwienną serca, zmianami miażdżycowymi, zakrzepicą, migreną i niedoczynnością tarczycy.

    Badania potwierdzają, że w przypadku takich chorób jak chociażby choroby reumatyczne, czyli na przykład reumatoidalne zapalenie stawów, pozytywny skutek przynosi właśnie stosowanie diet roślinnych, zastępowanie żywności pochodzenia zwierzęcego żywnością roślinną. Ma ona także pozytywny wpływ na profilaktykę cukrzycy i walkę z otyłością – dodaje Piotr Dominik.

    Niskotłuszczowa dieta wegańska oparta o niskoprzetworzone produkty jest w stanie obniżyć stężenie cholesterolu w stopniu porównywalnym do leków, czyli o ok. 40 proc., a także cofnąć zmiany miażdżycowe.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Żywienie

    Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne

    Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.

    Edukacja

    Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem

    Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.

    Muzyka

    Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna

    Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.