Wszystkie newsy

2014-06-02 | 06:20
Żywienie
Stewia zamiast cukru. Jest zdrowsza i nie ma kalorii Wszystkie newsy

Stewia zamiast cukru. Jest zdrowsza i nie ma kalorii

Liście stewii są ponad 200 razy słodsze od cukru. To alternatywa dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, schudnąć, chorują na cukrzycę lub nie tolerują fruktozy. Ich właściwości doceniły już wielkie koncerny spożywcze, wprowadzając na rynek popularne napoje słodzone w ten sposób. W domowej kuchni stewię od lat 70. wykorzystują Japończycy, od setek lat mieszkańcy Ameryki Południowej.
więcej
2014-05-27 | 06:20
Zdrowie
Gwałtowna reakcja alergiczna po kilkunastu minutach może zakończyć się śmiercią

Gwałtowna reakcja alergiczna po kilkunastu minutach może zakończyć się śmiercią

Blednięcie, pocenie się, zburzenia równowagi, obrzęki i przyspieszenie akcji serca mogą być objawami wstrząsu anafilaktycznego, czyli gwałtownej reakcji alergicznej. U dzieci wywołują ją zwykle alergeny pokarmowe, u dorosłych leki oraz jad owadów. Jeżeli choremu nie zostanie udzielona natychmiastowa pomoc, w ciągu kilkunastu minut może dojść do zgonu. O przeżyciu poszkodowanego decydują często sekundy, dlatego też zarówno pacjent, jak i jego bliscy powinni być przeszkoleni w kwestii postępowania w przypadku wystąpienia objawów wstrząsu.
więcej
2014-05-23 | 06:35
Psychologia
W walce z otyłością pomóc może psychodietetyk

W walce z otyłością pomóc może psychodietetyk

Problem otyłości wiąże się nie tylko ze złymi nawykami żywieniowymi, lecz także złożonymi problemami psychologicznymi i społecznymi. Walka z nadwagą wymaga wielowymiarowego podejścia i oprócz pomocy dietetyka coraz częściej potrzebna jest również konsultacja psychodietetyczna.
więcej
2014-05-21 | 06:20
Żywienie
Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej

Produkty spożywane na pikniku warto wcześniej poddać obróbce termicznej

Nieco zapomniana tradycja piknikowania powraca do łask. Warto zadbać o to, by produkty z piknikowego koszyka były nie tylko smaczne, lecz także odporne na długą podróż i zdrowe. Powinny też długo zachowywać swoje właściwości smakowe.
więcej
2014-05-19 | 06:20
Żywienie
Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować

Szparagi są lekkostrawne i bogate w witaminy. Można je gotować lub grillować

Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, by były świeże. Jeśli są wyprostowane i jędrne, a ich główka nie jest wysuszona, to znak, że są dobre.
więcej
2014-05-16 | 06:35
Zakupy
Zamiast wina czy piwa Polacy coraz chętniej sięgają po cydr. Sprzedaż tego alkoholu systematycznie wzrasta

Zamiast wina czy piwa Polacy coraz chętniej sięgają po cydr. Sprzedaż tego alkoholu systematycznie wzrasta

W tym roku sprzedaż cydru w Polsce może sięgnąć nawet 6 milionów litrów. To trzy razy więcej niż w ubiegłym sezonie. Porównując z winem, wódką czy piwem, sprzedaż nadal jest niewielka, ale jeszcze kilka lat temu cydr był w Polsce niemal nieznany.
więcej
2014-05-14 | 06:20
Żywienie
Makaron nie musi być kaloryczny. Najbardziej tuczące są sosy

Makaron nie musi być kaloryczny. Najbardziej tuczące są sosy

W powszechnej opinii istnieje przekonanie, że makaron jest tuczący. Jednakże produkt, powstały na bazie mąki, wody i jaj, w 200 gramach suchej masy makaronowej zawiera około 700 kalorii. Makaron po ugotowaniu zwiększa objętość, więc taka porcja w zupełności wystarczy, żeby zaspokoić głód trzech osób. Zawiera też wiele istotnych składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
więcej
2014-05-09 | 06:00
Żywienie
Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

Nadchodzące lato sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a dla wielu Polaków oznacza również grillowanie w ogrodzie. Aby był to nie tylko miły, ale i zdrowy sposób spędzania wolnego czasu należy pamiętać o używaniu akcesoriów neutralizujących szkodliwe działanie dymu z paleniska. Tradycyjną karkówkę warto natomiast zastąpić chudym mięsem i dużą ilością warzyw.
więcej
2014-05-08 | 06:40
Dziecko
Wegetarianizm dzieci nadal budzi wiele kontrowersji

Wegetarianizm dzieci nadal budzi wiele kontrowersji

Chociaż Ministerstwo Zdrowia już w ubiegłym roku uznało, że dieta wegetariańska nie zagraża dziecku, rodzice wielu maluchów nadal uważają, że wybierając taki sposób żywienia, dziecko pozbawiane jest możliwości prawidłowego rozwoju. Aktorka i pasjonatka gotowania, Monika Mrozowska, wbrew obiegowej opinii, dla swoich córek wybrała jednak dietę bezmięsną.
więcej
2014-05-08 | 06:20
Żywienie
Ponad 90 proc. matek deklaruje wybieranie produktów bez konserwantów w składzie

Ponad 90 proc. matek deklaruje wybieranie produktów bez konserwantów w składzie

Większość rodziców małych dzieci negatywnie postrzega konserwanty i deklaruje, że unika podawania dzieciom produktów zawierających tego typu substancje. Tymczasem nie wszystkie z nich mają szkodliwe działanie dla organizmu. Przy planowaniu zdrowej diety najważniejsze jest, by ograniczyć ilość sztucznych konserwantów na rzecz ich naturalnych odpowiedników.
więcej
2014-05-07 | 06:45
Żywienie
Prowadzący program „Top Chef”: w większości szkolnych stołówek nie przestrzega się norm żywieniowych

Prowadzący program „Top Chef”: w większości szkolnych stołówek nie przestrzega się norm żywieniowych

90 proc. jadłospisów w szkolnych stołówkach jest układanych w niewłaściwy sposób. Normy żywienia dla dzieci w wieku szkolnym zostały określone przez Instytut Żywności i Żywienia. Eksperci kulinarni podkreślają jednak, że są one normami tylko z nazwy. W praktyce to jedynie dobre rady i nikt nie ma obowiązku ich przestrzegać. W efekcie co piąte dziecko w Polsce jest otyłe.
więcej
2014-05-06 | 06:35
Żywienie
Indeks glikemiczny powinien być wskazówką, a nie wyznacznikiem zdrowego odżywiania

Indeks glikemiczny powinien być wskazówką, a nie wyznacznikiem zdrowego odżywiania

Indeks glikemiczny pomaga w doborze zdrowych pokarmów, jednak nie może być jedynym wyznacznikiem zdrowej diety. Za bardziej użyteczny parametr uważa się obecnie ładunek glikemiczny, który pozwala dokładniej określić wpływ żywności na poposiłkowe stężenie cukru we krwi. Należy pamiętać, że zarówno indeks, jak i ładunek glikemiczny powinny być brane pod uwagę jedynie w przypadku produktów węglowodanowych.
więcej
2014-05-06 | 05:55
Kariera
Zmiana diety i proste techniki relaksacyjne mogą pomóc w radzeniu sobie ze skutkami wypalenia zawodowego

Zmiana diety i proste techniki relaksacyjne mogą pomóc w radzeniu sobie ze skutkami wypalenia zawodowego

Aż 51 proc. pracowników europejskich firm nie potrafi poradzić sobie ze stresem. Brak odpowiedniej jakości życia oraz długotrwały stres sprawiają, że coraz więcej osób zmaga się z problemem wypalenia zawodowego. Jednak nawet drobna zmiana diety czy wzmożona aktywność fizyczna mogą pomóc w radzeniu sobie z tym problemem.
więcej
2014-05-05 | 06:10
Dziecko
Przekąski ze szkolnych sklepików mogłyby pomagać dzieciom w nauce. Obecnie są głównie źródłem pustych kalorii

Przekąski ze szkolnych sklepików mogłyby pomagać dzieciom w nauce. Obecnie są głównie źródłem pustych kalorii

Dzieci w wieku szkolnym powinny spożywać pięć posiłków dziennie o równomiernie rozłożonej wartości energetycznej. To pomoże im utrzymać dobrą koncentrację przez cały dzień oraz uniknąć otyłości. Aby tak było, sklepiki szkolne powinny pełnić prozdrowotną rolę i oferować pełnowartościowe produkty spożywcze.
więcej
2014-04-30 | 07:10
Media
Grzegorz Łapanowski o programie „Top Chef”: poziom jest wyższy niż w poprzedniej edycji

Grzegorz Łapanowski o programie „Top Chef”: poziom jest wyższy niż w poprzedniej edycji

Prowadzący w Polsacie „Top Chef” Grzegorz Łapanowski jest pod wrażeniem umiejętności uczestników tej edycji show. Jego zdaniem poziom jaki reprezentują jest wyższy niż kucharzy z poprzedniego sezonu. Cieszy go również, że program promuje tradycyjne polskie produkty spożywcze.
więcej