Wszystkie newsy

2014-03-04 | 06:10
Handel
Polacy nadal jedzą mało ryb. Szanse na znaczący wzrost spożycia są niewielkie Wszystkie newsy

Polacy nadal jedzą mało ryb. Szanse na znaczący wzrost spożycia są niewielkie

W ubiegłym roku o 7 procent wzrosła w Polsce konsumpcja ryb. Statystyczny Polak zjada nieco ponad 12 kg rocznie. Dla porównania, statystyczny Norweg zjada rocznie 46 kg ryb, a Portugalczyk – niemal 60 kg. Zdaniem ekspertów z powodu zmniejszających się światowych zasobów i rosnących cen perspektywy dla polskiego rynku nie są najlepsze.
więcej
2014-03-03 | 06:35
Żywienie
W Polsce marnowane są warzywa i owoce, które nie spełniają drobiazgowych norm handlowych

W Polsce marnowane są warzywa i owoce, które nie spełniają drobiazgowych norm handlowych

Niektóre owoce i warzywa, które trafiają na sklepowe półki, muszą spełniać normy handlowe, takie jak odpowiedni kształt czy kolor. Z tego względu wiele z nich jest odrzucanych i chociaż nadają się do spożycia, w efekcie marnują się.
więcej
2014-02-28 | 06:20
Żywienie
Napar z kory drzewa lapacho działa jak naturalny antybiotyk

Napar z kory drzewa lapacho działa jak naturalny antybiotyk

Południowoamerykańscy Indianie od wieków znali antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne działanie kory drzewa lapacho. Specyfik ten jest obecnie wykorzystywany również na Zachodzie we wspomaganiu leczenia niektórych zakażeń i wrzodów żołądka. Przed zastosowaniem lapacho warto jednak skonsultować się z lekarzem. Substancje czynne zawarte w korze drzewa mogą wywołać skutki uboczne, m.in. zmniejszyć krzepliwość krwi i zwiększyć ryzyko poronienia.
więcej
2014-02-27 | 06:20
Żywienie
Kaloryczność pączków można zmniejszyć. Wystarczy użyć mąki razowej i posłodzić zamiennikiem cukru

Kaloryczność pączków można zmniejszyć. Wystarczy użyć mąki razowej i posłodzić zamiennikiem cukru

Pączki nie muszą być tuczącą przekąską. By zmniejszyć ich kaloryczność, można przygotować je ze zdrowszej mąki, posłodzić zamiennikiem cukru, a zamiast smażenia upiec. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w tłusty czwartek, gdy zjadamy ich więcej niż zazwyczaj.
więcej
2014-02-25 | 06:20
Zdrowie
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać ryb bałtyckich i tłustego mięsa

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać ryb bałtyckich i tłustego mięsa

Stężenie metali ciężkich i dioksyn w rybach morskich dopuszczonych do sprzedaży w Polsce nie przekracza ustalonych norm bezpieczeństwa. Substancje te są jednak szczególnie toksyczne dla rozwijającego się płodu, dlatego kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania śledzi i łososi bałtyckich. Źródłem dioksyn mogą być nie tylko ryby oleiste, lecz także inne wysokotłuszczowe produkty pochodzenia zwierzęcego.
więcej
2014-02-24 | 06:20
Zdrowie
Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi prowadzi do zaburzeń funkcji seksualnych

Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi prowadzi do zaburzeń funkcji seksualnych

Odkładanie się cholesterolu w tętnicach zaburza przepływ krwi nie tylko w sercu i mózgu, lecz także w narządach płciowych. Za stężenie tego związku w organizmie w dużej mierze odpowiedzialny jest sposób żywienia. Poziom cholesterolu podwyższają tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone, a obniża błonnik. Najzdrowszą metodą ograniczenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych jest niskoprzetworzona dieta bogata w produkty roślinne.
więcej
2014-02-20 | 06:20
Zdrowie
Genodieta, czyli dieta dostosowana do profilu genetycznego, poprawia jakość i długość życia

Genodieta, czyli dieta dostosowana do profilu genetycznego, poprawia jakość i długość życia

Czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych, nietolerancje pewnych składników pokarmowych oraz zdolności metabolizowania substancji odżywczych są zapisane w DNA. Ustalenie indywidualnego profilu genów pozwala skomponować dietę, która minimalizuje prawdopodobieństwo rozwoju wielu zaburzeń, umożliwia zachowanie pożądanej masy ciała oraz poprawia jakość i długość życia. Testy służące ustaleniu genodiety są proste, nieinwazyjne i bezbolesne.
więcej
2014-02-19 | 06:20
Styl życia
Wiejską żywność coraz częściej można zamówić przez internet

Wiejską żywność coraz częściej można zamówić przez internet

Ekologiczna lub od zaprzyjaźnionego rolnika ze wsi, bez szkodliwych środków chemicznych – takiej żywności coraz częściej poszukują mieszkańcy dużych miast. Dlatego powstaje coraz więcej internetowych sklepów, oferujących zdrową żywność z dostawą do domu. W większości miast przynajmniej raz w miesiącu można także pojechać na targ ze zdrową żywnością.
więcej
2014-02-12 | 06:30
Żywienie
Detoks przygotuje organizm do wiosny

Detoks przygotuje organizm do wiosny

Zimą dostarczamy organizmowi najwięcej toksyn, bo częściej niż zwykle sięgamy po wysoko przetworzoną żywność, tłuste potrawy, kawę i inne używki. Nagromadzenie szkodliwych składników powoduje uczucie senności, częstsze choroby, cera staje się szara, a paznokcie i włosy łamliwe. Dobrym sposobem na oczyszczenie jest zastosowanie diety detoksowej. Trzeba jednak wiedzieć, po jaką żywność sięgnąć, aby nie wyrządzić jeszcze więcej szkód w organizmie.
więcej
2014-02-11 | 07:20
Gwiazdy
Magda Gessler: dla mnie afrodyzjakiem jest ciekły mózg krewetki

Magda Gessler: dla mnie afrodyzjakiem jest ciekły mózg krewetki

Magda Gessler uwielbia owoce morza i zdradza, że na jej zmysły najbardziej działają ostrygi i mózg grillowanej krewetki. Przyrządzone według sprawdzonej receptury znacznie zwiększają ochotę na seks. Według restauratorki, właśnie takie menu idealnie nadaje się na romantyczną kolację walentynkową.
więcej
2014-02-11 | 06:20
Żywienie
Terapia sokami warzywnymi wspomaga konwencjonalne leczenie chorób cywilizacyjnych

Terapia sokami warzywnymi wspomaga konwencjonalne leczenie chorób cywilizacyjnych

Codzienne spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw to podstawa profilaktyki zdrowotnej. Odpowiednio przygotowane soki warzywne zawierają wysokie dawki łatwo przyswajalnych składników odżywczych i mogą być wartościowym dodatkiem do diety. Sokoterapia jest niekonwencjonalną metodą wspomagającą leczenie chorób cywilizacyjnych oraz skuteczną i naturalną formą suplementacji.
więcej
2014-02-10 | 06:20
Żywienie
Już co trzeci Polak nie toleruje laktozy

Już co trzeci Polak nie toleruje laktozy

Około 60 proc. naszej populacji cierpi na nietolerancję laktozy. Dolegliwość ta występuje z różną częstotliwością w zależności od regionu geograficznego. W Polsce zaburzenia pokarmowe po spożyciu mleka występują u 30 proc. społeczeństwa. Przy nietolerancji laktozy należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość wapnia w diecie.
więcej
2014-02-07 | 05:50
Styl życia
Objawy kaca zniweluje regularne nawadnianie organizmu i posiłek bogaty w tłuszcze przed samą imprezą

Objawy kaca zniweluje regularne nawadnianie organizmu i posiłek bogaty w tłuszcze przed samą imprezą

Karnawał to czas spotkań i imprez. Łatwo w tym czasie przesadzić z alkoholem. Ból głowy, światłowstręt, ogromne pragnienie – to najczęstsze skutki nadmiernego spożycia alkoholu. Aby uchronić się przed nieprzyjemnymi objawami syndromu dnia następnego, należy przed zabawą odpowiednio nawodnić i wzbogacić organizm o witaminy i minerały.
więcej
2014-02-05 | 06:20
Zdrowie
Nietolerancja glutenu nie musi być celiakią

Nietolerancja glutenu nie musi być celiakią

Nawet śladowe ilości glutenu w diecie osoby chorej na celiakię mogą doprowadzić do poważnych zaburzeń, w tym osteoporozy i depresji. Dlatego tak ważne jest odróżnienie tej choroby od innych nietolerancji glutenu, czyli nadwrażliwości i alergii. W tym celu należy wykonać badania laboratoryjne.
więcej
2014-02-03 | 06:30
Styl życia
Sztuczki barmańskie coraz popularniejsze

Sztuczki barmańskie coraz popularniejsze

Do polski dociera moda na jedną z ciekawszych dyscyplin barmańskich – flair. Jest ona jedną z najtrudniejszych, a zarazem najefektowniejszych dyscyplin barmańskich. Od zawodnika wymaga się nie tylko umiejętności przyrządzania drinków, lecz także ponadprzeciętnych zdolności akrobatycznych.
więcej