12 kwietnia - Dzień Czekolady. 3 wypróbowane przepisy na słodkości z czekoladą!
12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady.
Z tej okazji Dwór Korona Karkonoszy przygotował 3 unikatowe przepisy na słodkości z czekoladą w roli głównej:
- Ciastka z białą czekoladą
- Ciasteczka Brownie z białą czekoladą
- Blok ciasteczkowy
Ciastka z białą czekoladą
Składniki:
110g masła w temperaturze pokojowej
85g cukru brązowego
1 jajko
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczka sody oczyszczonej
100g białej czekolady
50g obranych orzechów pistacji
Szczypta soli
100g tartego parmezanu
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i dodać na końcu jajko.
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać razem z masą z masła.
Dodać posiekane czekoladę, orzechy i starty parmezan. Wyrobić ponownie.
Z masy formować kulki około 30g i spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w temperaturze 190*C przez około 10minut do brązowego koloru. Wystudzić.
Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl
Ciasteczka Brownie z białą czekoladą
Składniki:
60g masła
150g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady
2 jajka
150g cukru
50g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Gorzką czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka miksować z cukrem około 5 minut na kogel-mogel. Dodać masę czekoladową i dalej mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokruszoną białą czekoladę.
Wstawić do zamrażarki na 10 minut.
Wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ciastka same się rozleją podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180* przez 10 minut.
Podczas schładzania ciastka stwardnieją.
Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl
Blok ciasteczkowy
Składniki:
120g masła w temperaturze pokojowej
120g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
200g mąki pszennej
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
200g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady
Sposób wykonania:
Zetrzeć masło z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajko, wymieszać. Zmieszać mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i dodać do masy. Następnie wsypać 150g pastylek i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę. Posypać po wierzchu resztą pastylek. Piec w 170stopniach C przez około 20minut do brązowego koloru.
Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.