Komunikaty PR

12 kwietnia - Dzień Czekolady. 3 wypróbowane przepisy na słodkości z czekoladą!

2021-04-08  |  09:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP ( 0.03 MB )

12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady.

Z tej okazji Dwór Korona Karkonoszy przygotował 3 unikatowe przepisy na słodkości z czekoladą w roli głównej:

  • Ciastka z białą czekoladą
  • Ciasteczka Brownie z białą czekoladą
  • Blok ciasteczkowy

 

Ciastka z białą czekoladą

Składniki:

110g masła w temperaturze pokojowej

85g cukru brązowego

1 jajko

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczka sody oczyszczonej

100g białej czekolady

50g obranych orzechów pistacji

Szczypta soli

100g tartego parmezanu

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem i dodać na końcu jajko.

Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać razem z masą z masła.

Dodać posiekane czekoladę, orzechy i starty parmezan. Wyrobić ponownie.

Z masy formować kulki około 30g i spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem.

Piec w temperaturze 190*C przez około 10minut do brązowego koloru. Wystudzić.

Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

 

Ciasteczka Brownie z białą czekoladą

Składniki:

60g masła

150g gorzkiej czekolady

50g białej czekolady

2 jajka

150g cukru

50g mąki pszennej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Gorzką czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.

Jajka miksować z cukrem około 5 minut na kogel-mogel. Dodać masę czekoladową i dalej mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokruszoną białą czekoladę.

Wstawić do zamrażarki na 10 minut.

Wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia.

Ciastka same się rozleją podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180* przez 10 minut.

Podczas schładzania ciastka stwardnieją.

 

Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

 

Blok ciasteczkowy

Składniki:

120g masła w temperaturze pokojowej

120g brązowego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 jajko

200g mąki pszennej

Pół łyżeczki sody oczyszczonej

Szczypta soli

200g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Sposób wykonania:

Zetrzeć masło z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajko, wymieszać. Zmieszać mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i dodać do masy. Następnie wsypać 150g pastylek i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę. Posypać po wierzchu resztą pastylek. Piec w 170stopniach C przez około 20minut do brązowego koloru.

 

Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.