Komunikaty PR

24 kwietnia - Europejski Dzień Śniadania

2022-04-19  |  01:00
Biuro prasowe

O tym, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie, nie trzeba nikogo przekonywać. To, jak rozpoczynamy dzień, decyduje o jakości kolejnych godzin. Jeżeli dostarczymy ciału zdrowe paliwo, odwdzięczy nam się większą energią, lepszym samopoczuciem i większą odpornością na stres. Czym jednak charakteryzuje się idealne śniadanie? Odpowiedź postaramy się znaleźć, analizując talerze przedstawicieli wszystkich europejskich krajów.

Śniadanie europejskie – czyli jakie?

Europę cechuje niezwykła różnorodność, zarówno jeśli chodzi o klimat, środowisko naturalne, kulturę, jak i nawyki żywieniowe. Każdy kraj stawia przede wszystkim na produkty sezonowe i lokalne specjały.

Francuzi gustują w śniadaniach „na słodko”. Chrupiąca bagietka lub croissant z dodatkiem owocowej konfitury lub czekolady i świeżego twarożku, bądź wypełnione bakaliami musli z mlekiem, znajdą wielu amatorów nie tylko nad Sekwaną, ale także nad Wisłą czy Odrą.

Zupełnie inne śniadania preferują mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Tradycyjne „british breakfast” musi zawierać tosty z masłem, a do nich jajka (sadzone, gotowane „w koszulce” lub w formie jajecznicy), kiełbaski, kaszankę, bekon, smażone warzywa (pomidory, pieczarki lub cebulę) oraz gotowaną fasolę w pomidorach. Solidna baza, w sam raz na pełen aktywności dzień w surowym klimacie.

Z kolei we Włoszech królują kanapki zapiekane z serem żółtym lub mozzarellą, z dodatkiem szynki i innych lokalnych wędlin. Niemcy lubią jeść różne rodzaje świeżego pieczywa z masłem, które podają z wędlinami, lokalnymi serami lub dżemem.

Śniadanie powinno być odpowiednio zbilansowane – podkreśla Ewa Polińska z MSM MOŃKI. – Nie powinno być zbyt obfite, aby dodatkowo nie obciążać organizmu. Idealnym pomysłem jest mleko i jego przetwory, np. sery żółte, które są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz innych składników mineralnych. – dodaje.

Warto także uwzględnić w diecie regularne spożywanie produktów fermentowanych, które są źródłem zdrowych bakterii, utrzymujących „w formie” jelita i nasz układ odpornościowy.

Czy istnieje coś takiego jak „typowo polskie śniadanie”?

Typowo polskie śniadanie jest zróżnicowane. Czasem bliżej mu do wersji francuskiej, czasem brytyjskiej, a innym razem typowo włoskiej. Polacy chętnie sięgają po lekkie śniadania na słodko – musli z jogurtem i owocami, lub na wytrawnie – kanapki na żytnim pieczywie z dodatkiem pełnotłustego sera i sezonowych warzyw. Na polskim stole królują także wędliny, kiełbasy i parówki. Nadal niezwykłą popularnością cieszy się tradycyjna zupa mleczna lub owsianka.

Ser żółty jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem wapnia. Z jedną porcją (ok. 30 gramów), dostarczymy ciału ok. 20% tego cennego pierwiastka – zauważa Ewa Polińska z MSM MOŃKI. – Poza tym ser żółty jest także wartościowym źródłem białka, witamin: A, B, D, E i K oraz soli mineralnych: potasu, selenu, chromu, cynku, magnezu i miedzi.

Tradycyjna pszenną bułkę z plastrem żółtego sera możemy zastąpić zdrową żytnią bułeczką ze skórką z zapieczonego sera. Do takiej bułeczki możemy śmiało przemycić wszystkie ulubione warzywa – pomidor lub ogórek, sałatę lub szpinak, rzodkiewkę lub szczypiorek, a także prawdziwą bombę witaminową – pastę z awokado z dodatkiem cebuli. Aby zrobić zdrową żytnią bułkę, wcale nie musisz być doświadczonym piekarzem. Wystarczy, że zastosujesz się do naszego przepisu podanego pod artykułem.

Jakie powinno być idealne śniadanie?

Aby mieć odpowiednio dużo energii na cały aktywny dzień, musimy zadbać, by rano dostarczyć ciału odpowiedniego paliwa. Ważne, by spożywać śniadanie codziennie o zbliżonej porze. Każde śniadanie powinno zostać wzbogacone w warzywa i owoce bogate w witaminy i mikroelementy. Śniadanie powinno być różnorodne, by móc dostarczać organizmowi wszelkiego rodzaju składników.

Bardzo dobrym źródłem zdrowych tłuszczów i wszelkich niezbędnych mikroelementów jest awokado, który idealnie współgra z tuńczykiem i serem żółtym. Proponujemy spróbować przygotować je w wersji pieczonej, nabierze wtedy zupełnie nowej konsystencji i smaku. Jeżeli podamy je z dodatkową porcją sałatki z pomidorów, cebuli i warzyw liściastych, stworzymy niezwykle pożywną kombinację, która zapewni nam mnóstwo zdrowej energii. Równie pysznie smakują z pastami serowi.

Żytnie bułeczki z serem żółtym

Składniki:

- 400 g mąki żytniej

- szklanka ciepłej wody

- 2 łyżki oleju

- ok. 50 g drożdży

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

- 100 g sera Gouda MSM Mońki

 

Wykonanie:

Mąkę, drożdże, sól, cukier i olej połącz w misce. Następnie wlej wodę i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Masę podziel na małe, równej wielkości kulki. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i ułóż na niej bułeczki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły. Piecz ok. 30 min. w temperaturze 200°C. Po wyciągnięciu lekko posmaruj zimną wodą, zawiń w kuchenną ściereczkę i odstaw do wystygnięcia. Chłodne bułeczki lekko natrzyj od góry masłem. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i posyp nim chłodne pieczywo. Zapiecz w piekarniku, żeby ser się rozpuścił.

Awokado zapiekane z tuńczykiem i Aldamerem

Składniki:

- 2 awokado

- 150 g filetu z tuńczyka

- 300 g sera Aldamer MSM Mońki

- ½ pęczka natki pietruszki

- 1 jajko

- 100 ml słodkiej śmietany 18%

- 1 łyżka mąki pszennej

- 3 ząbki czosnku

- sól i czarny pieprz grubo mielony do smaku

 

Wykonanie:

Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestki. Łyżeczką częściowo wydrąż miąższ i przełóż do miski. Dodaj tuńczyka pokrojonego w kostkę, ¾ sera startego na tarce, pokrojoną natkę, posiekany czosnek, mąkę, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Osobno w misce roztrzep jajko ze śmietanką i wlej do miski z tuńczykiem i wszystkimi składnikami. Wymieszaj i tak przygotowanym farszem wypełnij miseczki po wydrążonym awokado. Posyp pozostałym startym serem i zapiecz w piekarniku w rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut.


Pasty serowe

Składniki na bazę pasty serowej

- 250 g sera Gouda MSM Mońki

- 4 jajka ugotowane na twardo

- 4-5 łyżek majonezu

- 1 ząbek czosnku

- sól

 

Przygotowanie bazy

  1. Ser i jajka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Wycisnąć czosnek, dodać majonez i dobrze wymieszać. Solić ostrożnie, gdyż majonez i ser są słone.
  3. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.

Pasta z sezamem

  1. Do bazy podstawowej dodajemy pastę tahini oraz uprażony lekko sezam.
  2. Nie dodajemy czosnku.

 

Pasta z makrelą

  1. Do bazy podstawowej dodajemy 150 g wędzonej makreli.
  2. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy uprażone pestki słonecznika.

Pasta z ziołami

  1. Do bazy podstawowej dodajmy posiekane zioła: natka pietruszki, szczypior, koperek i wszystko razem blendujemy.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kolejna odsłona kampanii marketingowej YoPRO już ruszyła Biuro prasowe
2024-08-19 | 15:30

Kolejna odsłona kampanii marketingowej YoPRO już ruszyła

Marka YoPRO, która w czerwcu br. dołączyła do portfolio Danone, zainaugurowała kolejną odsłonę kampanii marketingowej. W ramach właśnie rozpoczętych działań wysokobiałkowe
Żywienie 10 fascynujących faktów o francuskich serach
2024-08-19 | 14:30

10 fascynujących faktów o francuskich serach

Francja znana jest nie tylko z pięknych zabytków, mody i zapierających dech w piersiach widoków, ale także ze znakomitej kuchni. A w niej prym wiodą sery. W końcu, jak
Żywienie Food trucki przed Atrium Kasztanowa na zakończenie wakacji
2024-08-19 | 11:15

Food trucki przed Atrium Kasztanowa na zakończenie wakacji

Przedostatni weekend wakacji zapowiada się w Atrium Kasztanowa wyjątkowo smacznie. W dniach 23-25 sierpnia przed pilskim centrum handlowym staną mobilne restauracje oferujące potrawy z całego

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Agnieszka Hyży: Marzyłam o programie porannym, choć myślałam, że ten projekt już się nie wydarzy. Mam nadzieję, że format „Halo tu Polsat” wprowadzi na rynek nową jakość

Prezenterka mocno trzymała kciuki, by pomysł na program śniadaniowy w Polsacie stał się rzeczywistością, i teraz cieszy się, że może być jego częścią. Agnieszka Hyży poprowadzi „Halo tu Polsat” w duecie z Maciejem Rockiem. Jednocześnie kieruje słowa uznania i wdzięczności pod adresem dyrektora programowego stacji, Edwarda Miszczaka, bo ma świadomość, że gdyby nie on, to taki format nie trafiłby na antenę stacji, z którą jest związana. Wierzy też, że ich poranna propozycja przyciągnie widzów, którzy do tej pory oglądali „Dzień dobry TVN” bądź „Pytanie na śniadanie”.

Muzyka

Natalia Nykiel: Dla mnie to jest bardzo szalony rok, ale ja uwielbiam, jak mam wypchany kalendarz. Wtedy czuję, że żyję i czerpię z tego bardzo dużo energii

Artystka dzieli teraz swój czas pomiędzy scenę, studio nagrań i parkiet taneczny. Pod koniec lipca miał premierę jej singiel „Daylight”, w którym zaprezentowała słuchaczom brzmienia z gatunku drum & bass. Utwór zapowiada zaplanowaną na wrzesień EP-kę zatytułowaną „Atom”, na której znajdą się tylko piosenki w języku angielskim. Jednocześnie trwają prace nad nową płytą artystki z polskimi kompozycjami. Już wkrótce Natalię Nykiel będzie można również oglądać w popularnym show Polsatu, a fani mogą liczyć na spotkanie z nią podczas koncertów plenerowych, festiwali i innych wydarzeń masowych, jakie latem odbywają się w różnych miejscach Polski.

Problemy społeczne

Co czwarta kobieta poniżej 20. roku życia doświadczyła przemocy ze strony partnera. Problem dotyczy nie tylko krajów o niskich dochodach i dużych nierównościach

Jedna czwarta kobiet w wieku 15–19 lat doświadczyła choć raz przemocy ze strony swojego partnera, a 16 proc. w ciągu ostatniego roku – alarmuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). To zjawisko powszechne na całym świecie, choć – jak wskazuje WHO – największy odsetek występowania tego problemu notuje się w krajach o niższych dochodach i takich, w których występują duże nierówności płci, m.in. w dostępie do edukacji, warunków zatrudnienia czy wynagrodzenia.