Komunikaty PR

3 lekkie, wegańskie przepisy na lato

2020-06-30  |  21:07

Coraz więcej osób interesuje się roślinnym żywieniem. W Polsce jest już milion wegetarian oraz wegan, a dwa razy więcej przygotowuje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych[1]. Warto więc zgłębić wiedzę na temat tej diety oraz poznać przepisy na pyszne, wegańskie potrawy na letnie dni.

Zarówno w wegetarianizmie, jak i weganizmie chodzi o wykluczenie z diety potraw mięsnych. W tej drugiej eliminuje się również produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak na przykład mleko czy jaja . Roślinna dieta zawiera w sobie duże pokłady witaminy C oraz potasu. Wpływa także na mniejszą zachorowalność na cukrzycę. Jakie potrawy lub lekkie przekąski można przyrządzać wybierając np. weganizm? Pomysłów jest wiele.

Jaglanka z bakaliami

Moc zrównoważonej diety zaczyna się od pełnowartościowego posiłku, dlatego też na pierwsze śniadanie warto przygotować wegańską jaglankę, która dostarczy energii na letni dzień. Dodaniedo niej garści suszonych owoców oraz orzechów wzbogaci smak i dostarczy potrzebnych wartości odżywczych.

Składniki:
50 g płatków jaglanych (przepis można wymiennie przygotowywać z płatkami owsianymi)
100 ml wody
½ szklanki mleka roślinnego
garść rodzynek sułtańskich Bakal Naturalnie
kilka suszonych moreli Bakal Naturalnie
kilka orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie

Wykonanie:
Do rondelka nalać wody oraz mleko. Wsypać jaglankę. Gotować pod przykryciem, do zgęstnienia – około 8 minut. Nałożyć na talerz, dodać morele, rodzynki oraz orzechy włoskie.

Pudding z tapioki

Kasza z manioku jest to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek.  Po jej przyrządzeniu można pozostawić ją na pół godziny w lodówce, dzięki czemu stanie się doskonałym, orzeźwiającym deserem na upalne dni.

Składniki:
70 g tapioki
350 ml mleka kokosowego
kilka sztuk moreli suszonych Bakal Naturalnie
łyżeczka aromatu wanilinowego
szczypta cynamonu

Wykonanie:
Tapiokę moczyć w wodzie przez około godzinę. Następnie odsączyć i przełożyć do rondelka. Dodać mleko kokosowe i aromat wanilinowy. Co jakiś czas mieszając, gotować przez 15 minut. Wyłożyć do pucharka, dodać suszone morele i szczyptę cynamonu.

Szpinakowa uczta z bakaliami

Lekka sałatka z listków szpinaku z żurawiną doda energii na cały dzień. Posiłek, ten przyrządza się bardzo szybko, a więc można go wykonać podczas krótkiej przerwy od codziennych obowiązków.

Składniki:
kilka listków szpinaku baby
100 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
garść ziaren słonecznika łuskanego Bakal Naturalnie
garść migdałów w płatkach Bakal
łyżka miodu
½ cytryny kilka kropel oliwy

Wykonanie:
Umyć liście szpinaku. W misce zmieszać szpinak z żurawiną, migdałami i słonecznikiem. W oddzielnym małym naczyniu przygotować sos mieszając wyciśnięty sok z cytryny, miód i oliwę. Polać nim sałatkę.Jaglanka lub owsianka, pudding z tapioki czy lekka sałatka szpinakowa to tylko kilka przykładów pomysłów na wegańskie przekąski. Istotne, aby przy ich tworzeniuwybierać produkty o dobrych składach, które są wartościowe dla organizmu.

Wszystkie bakalie dostępna są na stronie: bakalsklep.pl

1. https://www.rp.pl/Ekonomia/310019879-Polacy-rezygnuja-z-miesa.html, dostęp 24.06.2020 r.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.