Komunikaty PR

3 lekkie, wegańskie przepisy na lato

2020-06-30  |  21:07

Coraz więcej osób interesuje się roślinnym żywieniem. W Polsce jest już milion wegetarian oraz wegan, a dwa razy więcej przygotowuje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych[1]. Warto więc zgłębić wiedzę na temat tej diety oraz poznać przepisy na pyszne, wegańskie potrawy na letnie dni.

Zarówno w wegetarianizmie, jak i weganizmie chodzi o wykluczenie z diety potraw mięsnych. W tej drugiej eliminuje się również produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak na przykład mleko czy jaja . Roślinna dieta zawiera w sobie duże pokłady witaminy C oraz potasu. Wpływa także na mniejszą zachorowalność na cukrzycę. Jakie potrawy lub lekkie przekąski można przyrządzać wybierając np. weganizm? Pomysłów jest wiele.

Jaglanka z bakaliami

Moc zrównoważonej diety zaczyna się od pełnowartościowego posiłku, dlatego też na pierwsze śniadanie warto przygotować wegańską jaglankę, która dostarczy energii na letni dzień. Dodaniedo niej garści suszonych owoców oraz orzechów wzbogaci smak i dostarczy potrzebnych wartości odżywczych.

Składniki:
50 g płatków jaglanych (przepis można wymiennie przygotowywać z płatkami owsianymi)
100 ml wody
½ szklanki mleka roślinnego
garść rodzynek sułtańskich Bakal Naturalnie
kilka suszonych moreli Bakal Naturalnie
kilka orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie

Wykonanie:
Do rondelka nalać wody oraz mleko. Wsypać jaglankę. Gotować pod przykryciem, do zgęstnienia – około 8 minut. Nałożyć na talerz, dodać morele, rodzynki oraz orzechy włoskie.

Pudding z tapioki

Kasza z manioku jest to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek.  Po jej przyrządzeniu można pozostawić ją na pół godziny w lodówce, dzięki czemu stanie się doskonałym, orzeźwiającym deserem na upalne dni.

Składniki:
70 g tapioki
350 ml mleka kokosowego
kilka sztuk moreli suszonych Bakal Naturalnie
łyżeczka aromatu wanilinowego
szczypta cynamonu

Wykonanie:
Tapiokę moczyć w wodzie przez około godzinę. Następnie odsączyć i przełożyć do rondelka. Dodać mleko kokosowe i aromat wanilinowy. Co jakiś czas mieszając, gotować przez 15 minut. Wyłożyć do pucharka, dodać suszone morele i szczyptę cynamonu.

Szpinakowa uczta z bakaliami

Lekka sałatka z listków szpinaku z żurawiną doda energii na cały dzień. Posiłek, ten przyrządza się bardzo szybko, a więc można go wykonać podczas krótkiej przerwy od codziennych obowiązków.

Składniki:
kilka listków szpinaku baby
100 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
garść ziaren słonecznika łuskanego Bakal Naturalnie
garść migdałów w płatkach Bakal
łyżka miodu
½ cytryny kilka kropel oliwy

Wykonanie:
Umyć liście szpinaku. W misce zmieszać szpinak z żurawiną, migdałami i słonecznikiem. W oddzielnym małym naczyniu przygotować sos mieszając wyciśnięty sok z cytryny, miód i oliwę. Polać nim sałatkę.Jaglanka lub owsianka, pudding z tapioki czy lekka sałatka szpinakowa to tylko kilka przykładów pomysłów na wegańskie przekąski. Istotne, aby przy ich tworzeniuwybierać produkty o dobrych składach, które są wartościowe dla organizmu.

Wszystkie bakalie dostępna są na stronie: bakalsklep.pl

1. https://www.rp.pl/Ekonomia/310019879-Polacy-rezygnuja-z-miesa.html, dostęp 24.06.2020 r.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.