Komunikaty PR

3 lekkie, wegańskie przepisy na lato

2020-06-30  |  21:07

Coraz więcej osób interesuje się roślinnym żywieniem. W Polsce jest już milion wegetarian oraz wegan, a dwa razy więcej przygotowuje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych[1]. Warto więc zgłębić wiedzę na temat tej diety oraz poznać przepisy na pyszne, wegańskie potrawy na letnie dni.

Zarówno w wegetarianizmie, jak i weganizmie chodzi o wykluczenie z diety potraw mięsnych. W tej drugiej eliminuje się również produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak na przykład mleko czy jaja . Roślinna dieta zawiera w sobie duże pokłady witaminy C oraz potasu. Wpływa także na mniejszą zachorowalność na cukrzycę. Jakie potrawy lub lekkie przekąski można przyrządzać wybierając np. weganizm? Pomysłów jest wiele.

Jaglanka z bakaliami

Moc zrównoważonej diety zaczyna się od pełnowartościowego posiłku, dlatego też na pierwsze śniadanie warto przygotować wegańską jaglankę, która dostarczy energii na letni dzień. Dodaniedo niej garści suszonych owoców oraz orzechów wzbogaci smak i dostarczy potrzebnych wartości odżywczych.

Składniki:
50 g płatków jaglanych (przepis można wymiennie przygotowywać z płatkami owsianymi)
100 ml wody
½ szklanki mleka roślinnego
garść rodzynek sułtańskich Bakal Naturalnie
kilka suszonych moreli Bakal Naturalnie
kilka orzechów włoskich Chandler Bakal Naturalnie

Wykonanie:
Do rondelka nalać wody oraz mleko. Wsypać jaglankę. Gotować pod przykryciem, do zgęstnienia – około 8 minut. Nałożyć na talerz, dodać morele, rodzynki oraz orzechy włoskie.

Pudding z tapioki

Kasza z manioku jest to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek.  Po jej przyrządzeniu można pozostawić ją na pół godziny w lodówce, dzięki czemu stanie się doskonałym, orzeźwiającym deserem na upalne dni.

Składniki:
70 g tapioki
350 ml mleka kokosowego
kilka sztuk moreli suszonych Bakal Naturalnie
łyżeczka aromatu wanilinowego
szczypta cynamonu

Wykonanie:
Tapiokę moczyć w wodzie przez około godzinę. Następnie odsączyć i przełożyć do rondelka. Dodać mleko kokosowe i aromat wanilinowy. Co jakiś czas mieszając, gotować przez 15 minut. Wyłożyć do pucharka, dodać suszone morele i szczyptę cynamonu.

Szpinakowa uczta z bakaliami

Lekka sałatka z listków szpinaku z żurawiną doda energii na cały dzień. Posiłek, ten przyrządza się bardzo szybko, a więc można go wykonać podczas krótkiej przerwy od codziennych obowiązków.

Składniki:
kilka listków szpinaku baby
100 g suszonej żurawiny Bakal Naturalnie
garść ziaren słonecznika łuskanego Bakal Naturalnie
garść migdałów w płatkach Bakal
łyżka miodu
½ cytryny kilka kropel oliwy

Wykonanie:
Umyć liście szpinaku. W misce zmieszać szpinak z żurawiną, migdałami i słonecznikiem. W oddzielnym małym naczyniu przygotować sos mieszając wyciśnięty sok z cytryny, miód i oliwę. Polać nim sałatkę.Jaglanka lub owsianka, pudding z tapioki czy lekka sałatka szpinakowa to tylko kilka przykładów pomysłów na wegańskie przekąski. Istotne, aby przy ich tworzeniuwybierać produkty o dobrych składach, które są wartościowe dla organizmu.

Wszystkie bakalie dostępna są na stronie: bakalsklep.pl

1. https://www.rp.pl/Ekonomia/310019879-Polacy-rezygnuja-z-miesa.html, dostęp 24.06.2020 r.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jarmark lokalnych produktów Żuławskie Smaki w CH Osowa Biuro prasowe
2020-07-02 | 16:58

Jarmark lokalnych produktów Żuławskie Smaki w CH Osowa

W najbliższy piątek i sobotę, 3 i 4 lipca, odbędzie się pierwszy po długiej przerwie jarmark lokalnych producentów Żuławskie Smaki w CH Osowa. Wystawcy z Żuław zaprezentują swoje
Żywienie Nowość! Linia wegańskich soków i smoothies HPP marki Eisberg
2020-07-02 | 10:10

Nowość! Linia wegańskich soków i smoothies HPP marki Eisberg

Marka Eisberg nie przestaje zaskakiwać swoich Klientów. Niedługo po wprowadzeniu do oferty linii BIO sałat, przyszła kolej na następne nowości. Tym razem smakosze i zwolennicy
Żywienie Ser żółty - dlaczego warto mieć go zawsze w domu?
2020-07-01 | 09:16

Ser żółty - dlaczego warto mieć go zawsze w domu?

Ser żółty.  Każdy z nas zjada go rocznie ok. 12-13 kg. Sery typu holenderskiego, typu szwajcarskiego – rodzime mleczarnie dostarczają nam szeroki wachlarz propozycji. Nic

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Powierza, Maja Frykowska i Magda Wójcik zachęcają do zmiany nawyków i dbania o środowisko. Pierwszym krokiem powinno być segregowanie śmieci

Gwiazdy zapewniają o swoim zaangażowaniu w ekologię. W ich przypadku podstawowym działaniem jest segregacja śmieci. Magda Wójcik tłumaczy, że ten nawyk przywiozła ze sobą z Londynu, z kolei Maja Frykowska nie ukrywa, że choć czyni duże starania, to jednak czasem w tej kwestii zwycięża lenistwo. Z kolei Anna Powierza chce naśladować popularne influencerki, którym udaje się całkowicie wyeliminować ze swojego życia plastik. Aktorka zwraca uwagę m.in. na opakowania produktów, unikając tych, które nie są biodegradowalne lub zdatne do recyklingu.

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Sport

Polacy tłumnie ruszyli w góry. W wakacje liczba turystów może być rekordowa

Z roku na rok polskie góry cieszą się coraz większym zainteresowaniem turystów. Tatrzańskimi szlakami podczas ubiegłorocznych wakacji wędrowało blisko 1,7 mln osób – wynika z danych Tatrzańskiego Parku Narodowego. Branża turystyczna spodziewa się, że w wakacje 2020 padnie nowy rekord. Do pieszych wycieczek po górach należy się jednak odpowiednio przygotować. Joanna Stępińska, przewodniczka tatrzańska i ambasadorka kampanii edukacyjnej Trzeźwo Myślę, podpowiada, jak to zrobić. Tłumaczy też, dlaczego w górach najważniejsze jest zachowanie rozwagi i uważności.

Handel

Gemius: Zakupy w sieci biją rekordy popularności. Co czwarty internauta robiłby je częściej, gdyby miał do wyboru więcej opcji dostawy

Zakupy online robimy częściej niż przed pandemią. Jak wynika z opublikowanego właśnie raportu Gemius, już 73 proc. internautów kupuje w sieci, czyli o 11 pkt proc. więcej niż rok temu, przede wszystkim w polskich e-sklepach. Do takiej formy zakupów zachęcają całodobowa dostępność i wygoda, a najbardziej pożądaną formą dostarczenia paczek jest dostawa kurierem do domu lub firmy. – To właśnie szeroka opcja wyboru dostawy, jej cena i jakość są przez internautów wymieniane wśród najbardziej motywujących czynników do zakupów internetowych – komentują eksperci od e-commerce.

 

Firma

Prawie 90 proc. pracowników ocenia, że praca zdalna będzie zyskiwać na znaczeniu. Dla wielu z nich to sposób na wypalenie zawodowe

Na skutek koronakryzysu ponad 3/4 pracowników umysłowych w Polsce przeszło na pracę zdalną. Większość z nich ocenia ten model pracy jako łatwy do zorganizowania i przynoszący korzyści, takie jak m.in. elastyczne godziny pracy czy oszczędności związane z dojazdem do biura. Mimo że home office jest dużą pokusą do wykonywania niezwiązanych z pracą czynności, to zarówno pracownicy, jak i pracodawcy dość dobrze oceniają efektywność tego modelu – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Gumtree.pl przy współpracy z Randstad Polska. Blisko połowa pracowników deklaruje też, że praca zdalna może być dla nich sposobem na odciążenie psychiczne i emocjonalne, zapobiegając wypaleniu zawodowemu. Z tym problemem boryka się już co trzeci pracownik w Polsce.