Komunikaty PR

3 pomysły na świąteczne potrawy na bazie mleka

2022-12-13  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Anna Piszczałka
Publicon Services Sp. z o.o

pl. Grunwaldzki 23
50-365 Wrocław
a.piszczalka|publicon.pl| |a.piszczalka|publicon.pl
721291712
https://publicon.pl

Wigilia jest szczególnym dniem, który zbliża do siebie ludzi, jest to czas prezentów, miłości i życzeń na przyszły rok. Z kolei wigilijny stół wiąże się z rytuałem gotowania i dotrzymania wszelkich tradycji, które są przekazane z pokolenia na pokolenie. 

Od kilku lat badania pokazują, że Polacy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez karpia (oraz innych ryb), barszczu i pierogów. Wprawdzie obserwuje się, że tradycje bardzo szybko się zmieniają, to niektóre pozostają niezmienne: jak dzielenie się opłatkiem czy obdarowywanie się prezentami. W ostatnim czasie Polacy coraz częściej sięgają po nowe smaki, aby urozmaicić swój stół. Nowością są potrawy z mięsa, owoców morza, ale co powiecie na dania z dodatkiem mleka? W ramach kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka, przygotowaliśmy przepisy na dania mleczne, które będą świetnym dopełnieniem wigilijnego stołu. 

Kutia, czyli deser bożonarodzeniowy

Kutia to tradycyjne danie, które jest jednym z najpopularniejszych słodkich potraw świątecznych. Tradycyjny deser kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej wchodził w skład wieczerzy wigilijnej. Pszenica, jako główny składnik kuti, jest symbolem odradzającego się życia, a miód - świadectwa zwycięstwa nad złem. Z kolei orzechy włoskie oznaczają szczęście. Kutię przygotujemy gotując pszenicę z makiem, miodem i orzechami na bazie mleka. Gotowe danie możemy również polać ciepłym mlekiem, dzięki temu przysmak bożonarodzeniowy z pewnością uzyska unikalny smak i aromat. Porada dla gospodyń: najlepiej przygotować kutię dzień przed podaniem, dzięki temu danie będzie nasycone smakami i kolorem.

Wigilijna zupa migdałowa

Dziś jest to zupa gotowana na bazie mleka z dodatkiem prażonych migdałów, ryżu, cynamonu i masła migdałowego. Danie wigilijne zastąpiło dawną zupę siemieniotkę, której podstawą były nasiona konopii i kasza jęczmienna. Zupa migdałowa była tradycją tylko ludzi zamożnych, a najstarsze przepisy sięgają aż 1861 roku. Staropolskie zwyczaje przeniosły się do naszych czasów, danie smakuje najlepiej jeśli przygotujemy je na tłustym mleku. Co ciekawe dobrze smakuje na ciepło i na zimno.

Śledzie smażone w cieście

Ryba jest symbolem chrześcijaństwa, więc często zajmuje centralne miejsce na wigilijnym stole. Smażone śledzie w cieście to oryginalna potrawa, która smakuje nietypowo. Przepis na masę przygotowujemy miksując jajko, mąkę, mleko z wodą gazowaną i szczyptą cukru. Naleśnikowe ciasto doskonale komponuje się ze słonym śledziem, sprawi, że danie na pewno zrobi wrażenie na gościach. Tak przygotowana ryba jest idealną przekąską na Wigilię! A kto nie jest miłośnikiem ryby, wystarczy zastąpić ją mięsem.

Kolacja wigilijna jest wyjątkowym dniem w ciągu całego roku. To dzień, w którym wspólnie się modlimy, dzielimy opłatkiem i składamy życzenia. Spróbowanie wszystkich 12 potraw podczas wieczerzy zapowiada szczęście na cały rok. Na stole nie powinno zabraknąć dań z mlekiem, które według słownika symboli literackich symbolizuje dobrobyt, miłość i boski pokarm.

Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Services Sp. z o.o
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii

Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.

Handel

Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE

Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.

Ochrona środowiska

Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami

Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.