3 pomysły na świąteczne potrawy na bazie mleka
Publicon Services Sp. z o.o
pl. Grunwaldzki 23
50-365 Wrocław
a.piszczalka|publicon.pl| |a.piszczalka|publicon.pl
721291712
https://publicon.pl
Wigilia jest szczególnym dniem, który zbliża do siebie ludzi, jest to czas prezentów, miłości i życzeń na przyszły rok. Z kolei wigilijny stół wiąże się z rytuałem gotowania i dotrzymania wszelkich tradycji, które są przekazane z pokolenia na pokolenie.
Od kilku lat badania pokazują, że Polacy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez karpia (oraz innych ryb), barszczu i pierogów. Wprawdzie obserwuje się, że tradycje bardzo szybko się zmieniają, to niektóre pozostają niezmienne: jak dzielenie się opłatkiem czy obdarowywanie się prezentami. W ostatnim czasie Polacy coraz częściej sięgają po nowe smaki, aby urozmaicić swój stół. Nowością są potrawy z mięsa, owoców morza, ale co powiecie na dania z dodatkiem mleka? W ramach kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka, przygotowaliśmy przepisy na dania mleczne, które będą świetnym dopełnieniem wigilijnego stołu.
Kutia, czyli deser bożonarodzeniowy
Kutia to tradycyjne danie, które jest jednym z najpopularniejszych słodkich potraw świątecznych. Tradycyjny deser kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej wchodził w skład wieczerzy wigilijnej. Pszenica, jako główny składnik kuti, jest symbolem odradzającego się życia, a miód - świadectwa zwycięstwa nad złem. Z kolei orzechy włoskie oznaczają szczęście. Kutię przygotujemy gotując pszenicę z makiem, miodem i orzechami na bazie mleka. Gotowe danie możemy również polać ciepłym mlekiem, dzięki temu przysmak bożonarodzeniowy z pewnością uzyska unikalny smak i aromat. Porada dla gospodyń: najlepiej przygotować kutię dzień przed podaniem, dzięki temu danie będzie nasycone smakami i kolorem.
Wigilijna zupa migdałowa
Dziś jest to zupa gotowana na bazie mleka z dodatkiem prażonych migdałów, ryżu, cynamonu i masła migdałowego. Danie wigilijne zastąpiło dawną zupę siemieniotkę, której podstawą były nasiona konopii i kasza jęczmienna. Zupa migdałowa była tradycją tylko ludzi zamożnych, a najstarsze przepisy sięgają aż 1861 roku. Staropolskie zwyczaje przeniosły się do naszych czasów, danie smakuje najlepiej jeśli przygotujemy je na tłustym mleku. Co ciekawe dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Śledzie smażone w cieście
Ryba jest symbolem chrześcijaństwa, więc często zajmuje centralne miejsce na wigilijnym stole. Smażone śledzie w cieście to oryginalna potrawa, która smakuje nietypowo. Przepis na masę przygotowujemy miksując jajko, mąkę, mleko z wodą gazowaną i szczyptą cukru. Naleśnikowe ciasto doskonale komponuje się ze słonym śledziem, sprawi, że danie na pewno zrobi wrażenie na gościach. Tak przygotowana ryba jest idealną przekąską na Wigilię! A kto nie jest miłośnikiem ryby, wystarczy zastąpić ją mięsem.
Kolacja wigilijna jest wyjątkowym dniem w ciągu całego roku. To dzień, w którym wspólnie się modlimy, dzielimy opłatkiem i składamy życzenia. Spróbowanie wszystkich 12 potraw podczas wieczerzy zapowiada szczęście na cały rok. Na stole nie powinno zabraknąć dań z mlekiem, które według słownika symboli literackich symbolizuje dobrobyt, miłość i boski pokarm.
Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Dom i ogród
![](/files/1922771799/pawlikowska-indianie-dzungla-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii
Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.
Handel
Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE
![](/files/1922771799/zeranska-branza-beauty-2,w_133,r_png,_small.png)
Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.
Ochrona środowiska
Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami
![](/files/1922771799/swierkosz-gatunki-drzew-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.