3 pomysły na szybki obiad z piekarnika
Każdemu z nas, nawet przy dobrym zorganizowaniu, zdarzają się takie dni, kiedy po powrocie z pracy trzeba zrobić obiad „na szybko”. Dyscyplina o tyle trudna, że zazwyczaj mamy do wyboru tylko to, co zostało w lodówce, a do tego – jesteśmy ograniczeni czasowo, bo głodni domownicy to „poważna sprawa”. Co robić? Rozgrzać piekarnik i wypróbować 3 proste przepisy na szybkie obiady! Do dzieła!
Kiedy mamy niewiele czasu na gotowanie, wyjściem awaryjnym może być zamówienie czegoś na wynos, jednak żaden dowóz nie zadziała tak szybko, jak domowy piekarnik. Bo mając sprawne urządzenie w domu, papier, woreczki do pieczenia czy folię aluminiową i kilka prostych składników, możemy wyczarować pyszny obiad!
1. Wytrawna tarta ze szpinakiem
Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby pizzy, focaccii czy tart. Właśnie tę ostatnią wersję możemy zaserwować na awaryjny, ale smaczny obiad. Podstawą jest gotowe ciasto francuskie lub kruche, które warto mieć zawsze w lodówce na „czarną godzinę”. Będzie stanowiło bazę do nadzienia ze szpinakiem. Wymieszajmy trochę śmietanki 30% z jajkiem, dorzućmy liście szpinaku podsmażone z czosnkiem, pokrojone pomidorki koktajlowe lub te suszone z zalewy. Masę doprawmy ulubionymi przyprawami i wylejmy na ciasto. Na wierzch możemy pokruszyć ser feta lub kozi. Takie danie pieczmy w temperaturze 200°C przez 20-25 minut do zarumienionych brzegów.
– Przygotowując danie z gotowych spodów warto pamiętać, aby wcześniej wyścielić naczynie papierem do pieczenia. Profitów jest kilka – po pierwsze nasz wypiek nie przywrze do ścianek i będzie można go łatwo pokroić i zaserwować. Po drugie – zaoszczędzimy czas na szorowaniu formy czy naczynia żaroodpornego z przypalonych składników, bo wszystkie niepożądane elementy pozostaną na papierze do pieczenia, który po zakończonym posiłku wystarczy wyrzucić – mówi Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan i dodaje: jeśli w swoich codziennych wyborach myślimy o środowisku, wybierając papier do pieczenia zwróćmy uwagę, czy posiada on certyfikat FSC. Wówczas będziemy mieć pewność, że surowiec, wykorzystany do stworzenia produktu pochodził z certyfikowanych upraw, które odpowiedzialnie gospodarują zasobami leśnymi.
2. Aromatyczne ziemniaczki z koperkiem
Wiosną najlepiej smakują sezonowe warzywa, np. młode ziemniaki. Te w wersji pieczonej z ziołowym dressingiem z dodatkiem sadzonych jajek czy jogurtu greckiego świetnie sprawdzą się na szybki, letni obiad. Głównym składnikiem są ziemniaki – najlepiej mieć ich większą ilość, w końcu po upieczeniu szybko znikają z talerzy. Do tego zioła – koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobina słodkiej papryki dla koloru, sól, pieprz – i olej rzepakowy. Składniki stworzą marynatę, którą zalejemy umyte i nakłute widelcem ziemniaki. Warzywa z marynatą umieśćmy w torebce do pieczenia, zamknijmy ją szczelnie klipsem i włóżmy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 40–45 minutach będą gotowe do jedzenia.
– Obiad z piekarnika to zawsze dobry pomysł, szczególnie jeśli liczy się zarówno krótki czas przygotowania, jak i późniejszego sprzątania. Do pieczenia ziemniaków, warzyw korzennych, ale także mniejszych kawałków mięsa – np. drobiowych udek – warto wykorzystać praktyczne torebki. Dzięki nim mięso zachowuje swoją soczystość, a warzywa nie są przesuszone. Dodatkowo ten sposób pieczenia nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, jak przy smażeniu, więc posiłek jest zdrowszy. Torebki do pieczenia Paclan mają także jeszcze jedną zaletę – pozostawiają czyste wnętrze piekarnika, a to oznacza obiad w stylu: szybko, czysto i smacznie! – mówi Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.
3. Pieczone buraki
Dania w wersji pieczonej często pozwalają na wykorzystanie tego, co zalegało w lodówce – zwiędłe warzywa czy wędlina, której ostatnie plasterki czekały na swojego wybawcę. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia i swoich pieniędzy. Na przykład z buraków możemy zrobić sycący posiłek podkręcony serowym twistem – wystarczy umyć surowe buraki, pokroić na mniejsze cząstki i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Po 50 minutach w piekarniku będą gotowe do podania w wersji z kozim serem albo jako składnik lekkiej sałatki.
Posiłek prosto z piekarnika ma wiele zalet – można go przygotować na szybko, mając kilka prostych składników, nie jest pracochłonny, bo samo pieczenie nie wymaga naszego wysiłku i oszczędza niepotrzebnego sprzątania. Przepisów na takie dania jest bardzo wiele, zatem korzystajmy nie tylko w „awaryjnych” sytuacjach!
www.paclan.pl
Nowość w stałej ofercie marki Grześki!
Colian rozszerza podniebną ekspansję!
Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
Cezary Pazura: Zbliża się premiera serialu „Teściowie 2”. Już niedługo zaczynamy kręcić trzecią serię
Aktor już teraz zachęca do oglądania perypetii Nagórskich i Ledwoniów w kolejnej odsłonie serialu „Teściowie”, która jesienią pojawi się na antenie Polsatu. Zaznacza też, że jego bohater Zenon będzie się zmagał z nie lada dylematami. Produkcja cieszy się dużą popularnością wśród widzów, bo w krzywym zwierciadle pokazuje współczesne obyczaje i stare jak świat konflikty pokoleniowe. Cezary Pazura zdradza też, że już rozpoczęły się prace nad trzecią serią.
Ochrona środowiska
Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało
Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.
Problemy społeczne
Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia
W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.