3 POMYSŁY NA DANIA Z GRILLA, KTÓRE ZAWŁADNĄ TWOIM PODNIEBIENIEM
Grillowanie na dobre wpisało się w letnie aktywności Polaków. Stanowi ono nie tylko okazję do wspólnego spędzania czasu z rodziną i znajomymi, ale także do celebrowania i kosztowania niecodziennych dań. Prezentujemy oryginalne przepisy, które z pewnością dołączą do grona ulubionych potraw i sprawią, że sięgniemy po coś innego niż tradycyjna grillowana karkówka czy boczek.
Potrawy z grilla cenimy za wyjątkowy smak, walory zapachowe i prostotę wykonania. Dodatkowo, spożywanie ich na świeżym powietrzu w niezobowiązującej atmosferze, relaksuje i poprawia nastrój. Jednak zanim zaczniemy cieszyć się pysznymi daniami, powinniśmy odpowiednio się do tego przygotować – od zakupu świeżych artykułów, po proces przyrządzania samych potraw. W przypadku grillowych przysmaków warto postawić na wysokiej jakości produkty, ale również zadbać o aromatyczne przyprawy i ostry nóż. Ten ostatni element niezbędny jest do krojenia mięsa i warzyw w kawałki
o odpowiedniej grubości.
Ostry nóż stanowi jedną z podstaw grillowania. Krojenie warzyw w kostkę lub słupki do sałatki, siekanie mięsa czy filetowanie ryby – każdy z produktów wymaga odpowiedniego ostrza. Poręczność, precyzyjność i ostrość, to cechy które powinien mieć nóż, aby perfekcyjnie wykonać swoje zadanie. Zdecydowanie ułatwi on i przyśpieszy przygotowywanie wszystkich grillowych potraw.
Przedstawiamy trzy przepisy opracowane przez eksperta marki Victorinox w dziedzinie grillowania Michael’a Kratz’a, czyli Mitch’a Barbecue. Dzięki nim zachwycisz się niezwykłym smakiem mięsa, ryb
i warzyw, a sezon grillowy zostanie urozmaicony o kolejne, warte wypróbowania kulinarne propozycje.
WĘDZONE ŻEBERKA
Składniki (na dwie osoby):
- 1,5 kg żeberek
Sucha marynata do mięsa:
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
Glazura:
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki soku jabłkowego
Domowy sos barbecue:
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki musztardy
- 250 ml soku jabłkowego
- 50 ml octu jabłkowego
- odrobina sosu sojowego
- 100 g keczupu
- 50 g koncentratu pomidorowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Dodatkowy sos do podlewania mięsa:
- 200 ml soku jabłkowego
- 50 ml octu jabłkowego
Dodatkowe akcesoria: wędzarka i wiórki z drzewa jabłoni.
Sposób przygotowania:
Jeżeli mięso posiada cienką, lekko srebrną błonę, oczyść je ostrym nożem. Następnie opłucz zimną wodą i osusz.
Zmieszaj składniki na nacierkę i wetrzyj jej sporą ilość w mięso 30 minut przed grillowaniem. Połącz sok jabłkowy z octem jabłkowym, aby przygotować z nich sos do oblewania mięsa. Zmieszaj składniki na glazurę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw – jeżeli to możliwe, pozostaw na pół godziny.
Nasącz garść wiórek drzewnych w wodzie na co najmniej pół godziny przed grillowaniem i wypełnij nimi wędzarkę. Jeśli korzystasz z grilla gazowego, ułóż wędzarkę bezpośrednio nad ogniem. W przypadku grilla na węgiel drzewny, ułóż wiórki bezpośrednio na rozżarzonym węglu. Dodaj je na samym początku i pozwól im się rozgrzać. Zgasną po 30-45 minutach.
Połóż mięso na grill i przykryj je pokrywą, dzięki temu porządnie przesiąknie dymnym aromatem.
Od temperatury 60°C wzwyż włókna mięsa zasklepią się i nie będą już chłonąć dymnego aromatu.
Kiedy mięso będzie piec się na grillu, przygotuj sos barbecue. Usuń pestki z papryczki chili i pokrój ją na cienkie paseczki. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Wrzuć je na patelnię z rozpuszczonym masłem. Dosyp brązowy cukier i skarmelizuj go. Dopraw musztardą i papryczką chili. Krótko smaż na średnim ogniu i polej sosem z soku jabłkowego i octu jabłkowego, a następnie sosem sojowym.
O połowę zredukuj powstały sos do uzyskania postaci purée, a następnie dodaj keczup i koncentrat pomidorowy. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj.
Wędź żeberka przez cztery do pięciu godzin – w temperaturze ok. 110°C, niebezpośrednio nad ogniem. Co pół godziny smaruj sosem, po czym – 30 minut przed końcem pieczenia – polej glazurą. Przed podaniem starannie pokrój mięso między żeberkami, korzystając z długiego, precyzyjnego noża. Ułóż mięso na talerzach i serwuj z sosem barbecue.
SZASZŁYKI RYBNE W MARYNACIE Z TRAWY CYTRYNOWEJ I KOKOSA
Składniki (na dwie osoby):
- 400 g białej ryby
Marynata z trawy cytrynowej i kokosa:
- 2–3 łodygi trawy cytrynowej
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka anyżu gwiaździstego
- 1 łyżeczka goździków
Dodatkowe akcesoria: drewniane lub metalowe szpikulce do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
W celu przygotowania marynaty odkrój cienki pasek u dołu łodyg trawy cytrynowej i obierz twarde, zewnętrzne liście. Przekrój łodygi na pół, rozbij je, aby wydobyć aromat, a następnie pokrój na kawałki. Drobno zmiel przyprawy w młynku/ utrzyj w moździerzu i podsmaż na patelni nie używając tłuszczu. Dodaj trawę cytrynową i polej mlekiem kokosowym. Zmniejsz ogień i trzymaj pod przykryciem przez
10–15 minut, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia.
Aby przygotować szaszłyki rybne, starannie sprawdź, czy w mięsie nie pozostały cienkie ości,
a następnie ponownie opłucz rybę wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Włóż do chłodnej marynaty
i pozostaw na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Większe kawałki ryby pokrój
w kostkę przed marynowaniem, mniejsze po marynowaniu.
Jeżeli korzystasz z drewnianych szpikulców do szaszłyków, nasącz je w wodzie na co najmniej pół godziny przed grillowaniem. Wyjmij rybę z marynaty i wytrzyj jej nadmiar. Nabij kawałki ryby na szpikulce.
Ułóż szaszłyki na ruszcie, bezpośrednio nad ogniem. Piecz pod przykryciem przez około
3–4 minuty. Przenieś szaszłyki na talerze i ozdób świeżymi ziołami, np. tymiankiem cytrynowym.
ŚRÓDZIEMNOMORSKIE WARZYWA Z ARGENTYŃSKIM SOSEM CHIMICHURRI
Składniki (na dwie osoby):
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- ½ żółtej papryki słodkiej
- ½ czerwonej papryki słodkiej
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka chili
Marynata czosnkowa:
- 1 cytryna
- 1–2 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Argentyńskie chimichurri:
- garść świeżych ziół, np. tymianku,
oregano i pietruszki - 1 papryczka chili
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól gruboziarnista
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowe akcesoria: żeliwna patelnia grillowa.
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz warzywa. Przekrój bakłażana na pół i posól, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Po upływie pół godziny osusz go papierowym ręcznikiem, w celu usunięcia nadmiaru wilgoci i soli. Pokrój cukinię w kostkę o szerokości ok. 2 cm. Usuń pestki z papryczki chili, ponownie ją opłucz i pokrój
w paski. Obierz i posiekaj cebulę.
Do przyrządzenia marynaty czosnkowej, obierz cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Również obierz czosnek i drobno posiekaj. Zmieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodaj czosnek i skórkę cytryny. Około godziny przed położeniem na grilla dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.
W celu przygotowania argentyńskiego sosu chimichurri, opłucz zioła, osusz i – zależnie od ich wielkości – oderwij drobne listki z łodygi lub drobno posiekaj. Papryczki chili przekrój wzdłuż na dwie połówki, usuń pestki i pokrój na cienkie paski. Oliwę z oliwek i czerwony ocet winny wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przypraw do smaku chili oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Posyp posiekanymi zioła krótko przed podaniem.
Połóż patelnię na ruszt, bezpośrednio nad ogniem. Rozprowadź na niej odrobinę oliwy, po czym podsmaż warzywa przez ok. 5–7 minut w temperaturze 200°C. Ułóż warzywa na talerzach i podaj
z sosem chimichurri.
Smacznego!
Filmy z przepisami i technikami krojenia dostępne na stronie https://www.victorinox.com/cms/mitchbbq
![Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli Biuro prasowe](/files/1947754062/lozko-kontynentalne-tebsilo,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
![Proste przyjemności na zimowe wieczory](/files/_uploaded/glownekonf_420841280,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Proste przyjemności na zimowe wieczory
![Sylwester poza domem? Sprawdź, czy twój dom jest przygotowany na włamanie](/files/_uploaded/glownekonf_592300461,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Sylwester poza domem? Sprawdź, czy twój dom jest przygotowany na włamanie
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Handel
![](/files/1922771799/spoleczenstwo-goz-foto-4-ram,w_274,_small.jpg)
Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci
Eksperci apelują o intensyfikację wysiłków na rzecz ochrony klimatu. Tym bardziej że teraz są ku temu sprzyjające warunki: finansowanie, wola polityczna i zaawansowane technologie. Coraz częściej idzie za tym także gotowość społeczeństwa do zmian. Choć w kontekście zielonej rewolucji mówi się przede wszystkim o transformacji energetycznej i ograniczaniu emisji CO2, dbanie o zmiany zaczyna się również na poziomie decyzji konsumenckich. Polacy mają tego świadomość i wdrażają proekologiczne nawyki w codzienną rutynę i zakupy.
Dom i ogród
Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
![](/files/1922771799/majdan-dom-foto,w_133,_small.jpg)
Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.
Problemy społeczne
Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji
![](/files/1922771799/kmon-karpinska-seniorzy-foto2-1_1,w_133,_small.jpg)
Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.