Komunikaty PR

3 POMYSŁY NA DANIA Z GRILLA, KTÓRE ZAWŁADNĄ TWOIM PODNIEBIENIEM

2021-05-31  |  12:00
Biuro prasowe
Do pobrania Materiał ( 1.96 MB )

Grillowanie na dobre wpisało się w letnie aktywności Polaków. Stanowi ono nie tylko okazję do wspólnego spędzania czasu z rodziną i znajomymi, ale także do celebrowania i kosztowania niecodziennych dań. Prezentujemy oryginalne przepisy, które z pewnością dołączą do grona ulubionych potraw i sprawią, że sięgniemy po coś innego niż tradycyjna grillowana karkówka czy boczek.

Potrawy z grilla cenimy za wyjątkowy smak, walory zapachowe i prostotę wykonania. Dodatkowo, spożywanie ich na świeżym powietrzu w niezobowiązującej atmosferze, relaksuje i poprawia nastrój. Jednak zanim zaczniemy cieszyć się pysznymi daniami, powinniśmy odpowiednio się do tego przygotować – od zakupu świeżych artykułów, po proces przyrządzania samych potraw. W przypadku grillowych przysmaków warto postawić na wysokiej jakości produkty, ale również zadbać o aromatyczne przyprawy i ostry nóż. Ten ostatni element niezbędny jest do krojenia mięsa i warzyw w kawałki
o odpowiedniej grubości.

Ostry nóż stanowi jedną z podstaw grillowania. Krojenie warzyw w kostkę lub słupki do sałatki, siekanie mięsa czy filetowanie ryby – każdy z produktów wymaga odpowiedniego ostrza. Poręczność, precyzyjność i ostrość, to cechy które powinien mieć nóż, aby perfekcyjnie wykonać swoje zadanie.  Zdecydowanie ułatwi on i przyśpieszy przygotowywanie wszystkich grillowych potraw.

Przedstawiamy trzy przepisy opracowane przez eksperta marki Victorinox w dziedzinie grillowania Michael’a Kratz’a, czyli Mitch’a Barbecue. Dzięki nim zachwycisz się niezwykłym smakiem mięsa, ryb
i warzyw, a sezon grillowy zostanie urozmaicony o kolejne, warte wypróbowania kulinarne propozycje. 

 

WĘDZONE ŻEBERKA

Składniki (na dwie osoby):

  • 1,5 kg żeberek

Sucha marynata do mięsa:

  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku

Glazura:

  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki soku jabłkowego

Domowy sos barbecue:

  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki musztardy
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 50 ml octu jabłkowego
  • odrobina sosu sojowego
  • 100 g keczupu
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatkowy sos do podlewania mięsa:

  • 200 ml soku jabłkowego
  • 50 ml octu jabłkowego

Dodatkowe akcesoria: wędzarka i wiórki z drzewa jabłoni.

Sposób przygotowania:

Jeżeli mięso posiada cienką, lekko srebrną błonę, oczyść je ostrym nożem. Następnie opłucz zimną wodą i osusz.

Zmieszaj składniki na nacierkę i wetrzyj jej sporą ilość w mięso 30 minut przed grillowaniem. Połącz sok jabłkowy z octem jabłkowym, aby przygotować z nich sos do oblewania mięsa. Zmieszaj składniki na glazurę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw – jeżeli to możliwe, pozostaw na pół godziny.

Nasącz garść wiórek drzewnych w wodzie na co najmniej pół godziny przed grillowaniem i wypełnij nimi wędzarkę. Jeśli korzystasz z grilla gazowego, ułóż wędzarkę bezpośrednio nad ogniem. W przypadku grilla na węgiel drzewny, ułóż wiórki bezpośrednio na rozżarzonym węglu. Dodaj je na samym początku i pozwól im się rozgrzać. Zgasną po 30-45 minutach.

Połóż mięso na grill i przykryj je pokrywą, dzięki temu porządnie przesiąknie dymnym aromatem.
Od temperatury 60°C wzwyż włókna mięsa zasklepią się i nie będą już chłonąć dymnego aromatu.

Kiedy mięso będzie piec się na grillu, przygotuj sos barbecue. Usuń pestki z papryczki chili i pokrój ją na cienkie paseczki. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Wrzuć je na patelnię z rozpuszczonym masłem. Dosyp brązowy cukier i skarmelizuj go. Dopraw musztardą i papryczką chili. Krótko smaż na średnim ogniu i polej sosem z soku jabłkowego i octu jabłkowego, a następnie sosem sojowym.
O połowę zredukuj powstały sos do uzyskania postaci purée, a następnie dodaj keczup i koncentrat pomidorowy. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj.

Wędź żeberka przez cztery do pięciu godzin – w temperaturze ok. 110°C, niebezpośrednio nad ogniem. Co pół godziny smaruj sosem, po czym – 30 minut przed końcem pieczenia – polej glazurą. Przed podaniem starannie pokrój mięso między żeberkami, korzystając z długiego, precyzyjnego noża. Ułóż mięso na talerzach i serwuj z sosem barbecue.

 

SZASZŁYKI RYBNE W MARYNACIE Z TRAWY CYTRYNOWEJ I KOKOSA

Składniki (na dwie osoby):

  • 400 g białej ryby

Marynata z trawy cytrynowej i kokosa:

  • 2–3 łodygi trawy cytrynowej                             
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka anyżu gwiaździstego
  • 1 łyżeczka goździków

Dodatkowe akcesoria: drewniane lub metalowe szpikulce do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

W celu przygotowania marynaty odkrój cienki pasek u dołu łodyg trawy cytrynowej i obierz twarde, zewnętrzne liście. Przekrój łodygi na pół, rozbij je, aby wydobyć aromat, a następnie pokrój na kawałki. Drobno zmiel przyprawy w młynku/ utrzyj w moździerzu i podsmaż na patelni nie używając tłuszczu. Dodaj trawę cytrynową i polej mlekiem kokosowym. Zmniejsz ogień i trzymaj pod przykryciem przez
10–15 minut, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia.

Aby przygotować szaszłyki rybne, starannie sprawdź, czy w mięsie nie pozostały cienkie ości,
a następnie ponownie opłucz rybę wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Włóż do chłodnej marynaty
i pozostaw na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Większe kawałki ryby pokrój
w kostkę przed marynowaniem, mniejsze po marynowaniu.

Jeżeli korzystasz z drewnianych szpikulców do szaszłyków, nasącz je w wodzie na co najmniej pół godziny przed grillowaniem. Wyjmij rybę z marynaty i wytrzyj jej nadmiar. Nabij kawałki ryby na szpikulce.

Ułóż szaszłyki na ruszcie, bezpośrednio nad ogniem. Piecz pod przykryciem przez około
3–4 minuty. Przenieś szaszłyki na talerze i ozdób świeżymi ziołami, np. tymiankiem cytrynowym.

 

ŚRÓDZIEMNOMORSKIE WARZYWA Z ARGENTYŃSKIM SOSEM CHIMICHURRI

Składniki (na dwie osoby):

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • ½ żółtej papryki słodkiej           
  • ½ czerwonej papryki słodkiej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili

Marynata czosnkowa:

  • 1 cytryna
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • świeżo zmielony, czarny pieprz

Argentyńskie chimichurri:

  • garść świeżych ziół, np. tymianku,  
    oregano i pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól gruboziarnista
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowe akcesoria: żeliwna patelnia grillowa.

Sposób przygotowania:

Umyj i osusz warzywa. Przekrój bakłażana na pół i posól, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Po upływie pół godziny osusz go papierowym ręcznikiem, w celu usunięcia nadmiaru wilgoci i soli. Pokrój cukinię w kostkę o szerokości ok. 2 cm. Usuń pestki z papryczki chili, ponownie ją opłucz i pokrój
w paski. Obierz i posiekaj cebulę.

Do przyrządzenia marynaty czosnkowej, obierz cytrynę ze skórki i wyciśnij z niej sok. Również obierz czosnek i drobno posiekaj. Zmieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek, dodaj czosnek i skórkę cytryny. Około godziny przed położeniem na grilla dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.

W celu przygotowania argentyńskiego sosu chimichurri, opłucz zioła, osusz i – zależnie od ich wielkości – oderwij drobne listki z łodygi lub drobno posiekaj. Papryczki chili przekrój wzdłuż na dwie połówki, usuń pestki i pokrój na cienkie paski. Oliwę z oliwek i czerwony ocet winny wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przypraw do smaku chili oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Posyp posiekanymi zioła krótko przed podaniem.

Połóż patelnię na ruszt, bezpośrednio nad ogniem. Rozprowadź na niej odrobinę oliwy, po czym podsmaż warzywa przez ok. 5–7 minut w temperaturze 200°C. Ułóż warzywa na talerzach i podaj
z sosem chimichurri.

Smacznego!

Filmy z przepisami i technikami krojenia dostępne na stronie https://www.victorinox.com/cms/mitchbbq

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele? Biuro prasowe
2025-05-13 | 06:00

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Rynek nieruchomości w Polsce rządzi się swoimi prawami. Klient nierzadko poznaje ceny lokali dopiero wtedy, gdy zapyta o nie sprzedawcę. Najlepiej osobiście, podczas spotkania
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.
Dom Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
2025-04-25 | 06:00

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Zakup mieszkania to decyzja, której skutki odczuwamy przez lata. Metraż i liczba pokoi są ważne, ale to układ pomieszczeń decyduje o tym, czy nowe mieszkanie będzie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.

Handel

Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.