3 topowe trendy kulinarne – sprawdź, czy jesteś na bieżąco
Nie ma nic trwałego, oprócz zmiany. Choć tradycyjne przepisy kulinarne królują w niejednej kuchni, bardzo chętnie inspirujemy się także nowinkami kreowanymi przez szefów kuchni z całego świata. Czy nasze kubki smakowe łatwo ulegają nowym modom? W jakim kierunku podąża nowoczesna sztuka kulinarna? Sprawdź, co nowego możesz wyczarować w swojej kuchni z dobrze znanych składników!
Szacunek dla lokalnych produktów
Nasza lokalna żywność stanowi część bogatego dziedzictwa narodowego, a receptury na bazie których jest produkowana, przekazywane są od wielu lat z pokolenia na pokolenie. Coraz większa liczba konsumentów zwraca uwagę na żywność produkowaną w oparciu o ekologiczne rolnictwo oraz troskę o dobrostan hodowanych zwierząt. Co ciekawe, warzywa i owoce z lokalnych gospodarstw ekologicznych zawierają większą ilość cukrów, dzięki czemu wyróżniają się lepszym smakiem i zapachem.
Polska Wschodnia to kraina mlekiem płynąca. Fenomenu podlaskich spółdzielni mleczarskich należy upatrywać przede wszystkim w trosce o prawdziwie partnerskie relacje z lokalnymi rolnikami. Tradycyjne podlaskie produkty mleczne wytwarzane są z niewielu składników, a krótka lista oznacza naturalną i autentycznie zdrową żywność.
– Produkcja naszych serów skoncentrowana jest w Dolinie Biebrzy. To właśnie z tej niepowtarzalnej przyrody czerpiemy inspirację do tworzenia wyjątkowych produktów. Nasze unikalne receptury łączymy z nowoczesną technologią i w pełni zrównoważonym procesem produkcyjnym. Dzięki temu możemy śmiało konkurować nie tylko na rynku europejskim – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki.
Obserwatorzy trendów kulinarnych zauważyli, że coraz chętniej doceniamy stare, domowe receptury, które odkrywane na nowo dają nam wyjątkowy spokój i poczucie wygody. Jedzenie z gatunku „comfort food” jest niczym innym jak kuchnią naszych babć w nieco odświeżonej, lżejszej formie, dostosowanej do współczesnych warunków. To smaki, które znamy np. z dziecięcych wakacji, do których chętnie wracamy w dorosłym życiu.
Priorytet kulinarny: troska o własne zdrowie
Wzmacnianie organizmu i jego odporności na zanieczyszczenia z zewnątrz za pomocą jedzenia to jeden z najistotniejszych trendów kulinarnych ostatnich miesięcy. Polacy w końcu docenili potencjał, jaki niesie za sobą fermentowana żywność bogata w próżnego rodzaju probiotyki. Odkryli, że zdrowe ciało to przede wszystkim zdrowe jelita i nie wszystkie bakterie są złe.
Bakterie mlekowe, zawarte m.in. w najwyższej jakości serach żółtych nie tylko wspierają naszą odporność, ale także wpływają na pracę naszego mózgu, poprawiają nasz nastrój i produktywność, redukują stres oraz pozytywnie wpływają na nasz wygląd, sen i aktywność fizyczną.
– Dojrzewający ser żółty jest bogatym źródłem bakterii probiotycznych oraz prawdziwą kopalnią mikroelementów i soli mineralnych: wapnia, cynku, fosforu, potasu i magnezu – wylicza Ewa Polińska, MSM Mońki.
Składniki zawarte w serach żółtych typu holenderskiego lub szwajcarskiego zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego, a także dostarczają przeciwciał, które pomagają skuteczniej walczyć z rożnego rodzaju z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Innowacyjne zamienniki mięsa
Troska o środowisko naturalne i racjonalne gospodarowanie zasobami to nie chwilowa moda, ale długofalowy trend, który wydaje się na zawsze zmienić nasz sposób myślenia, także w kuchni. W menu wielu polskich restauracji coraz częściej pojawiają się potrawy wegetariańskie i wegańskie, po które z przyjemnością sięgają nawet wielbiciele soczystych steków. Grzyby, tofu, wędzone sery, warzywa sezonowe, a nawet egzotyczne jackfruity, czyli owoce drzewa bochenkowego – na polskich stołach pojawia się coraz więcej zamienników mięsa, które odpowiednio doprawione do złudzenia przypominają nam dobrze znane smaki.
Dieta wegetariańska znacząco wpływa na zmniejszenie zapadalności na choroby cywilizacyjne i nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę typu 2. Dobrze zbilansowana dieta roślinna przyczynia się także do poprawy parametrów gospodarki lipidowej i hormonalnej oraz obniżenia ciśnienia tętniczego. Jednak decydując się na dietę wegetariańską zawsze należy pamiętać o ryzyku związanym z niedoborami poszczególnych składników odżywczych, głównie białka, wapnia, żelaza, cynku, jodu oraz witamin: D i B12. Dobrej jakości dojrzewające sery żółte o maksymalnie prostym i naturalnym składzie są cennym źródłem białka, witamin i mikroelementów i stanowią doskonałe uzupełnienie wszelkich dań roślinnych, przygotowywanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Okazuje się, że osobom, które świadomie eliminują ze swojej diety produkty mięsne brakuje konkretnych smaków, konsystencji, a także wartości kalorycznej, które serwowano im od lat w rodzinnych domach. Szukamy idealnych zamienników klasycznego mielonego mięsa, chrupiącego schabowego, wędzonych wędlin oraz soczystych burgerów. Przepis na doskonałe burgery buraczane z Aldamerem zamieszczamy poniżej.
Soczyste burgery buraczane z Aldamerem
Składniki:
- 150 g buraków,
- 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej),
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz czarny i majeranek do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 8 plasterków sera Aldamer MSM Mońki,
- 4 bułki do burgerów,
- 2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.).
Wykonanie:
Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.
Pasibus otwiera się w CH Focus
Odkrywaj smaki domowych przetworów
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
Agnieszka Hyży i Maciej Rock: W tym roku nie wyjeżdżamy na wakacje, od świtu do nocy ciężko pracujemy. Chcemy, żeby poranki „Halo tu Polsat” były najlepsze na rynku
Już tylko chwile dzielą nas od startu nowego porannego formatu „Halo tu Polsat”. Przygotowania idą pełną parą, a prowadzący program wakacje spędzają w studiu. Agnieszka Hyży i Maciej Rock w tym roku nie mogą sobie pozwolić na dłuższy urlop, bo muszą być do dyspozycji producentów, tym bardziej że jednocześnie trwają nagrania do kolejnej edycji „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, gdzie również będą gospodarzami.
Media
Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki
Zdaniem Tomasza Jacykowa w letnich stylizacjach możemy sobie pozwolić na więcej, ale trzeba pamiętać, że szorty, koszulki bez ramiączek, mocno wycięte topy i zwiewne spódniczki zamiast podkreślać atuty sylwetki, mogą tylko uwypuklić jej mankamenty i niedoskonałości. W konsekwencji źle dobrane wakacyjne zestawienia zamiast zachwycać, budzą niesmak. Poza tym coś, co idealnie pasuje na plażę, niekoniecznie musi dobrze wyglądać na ulicy. Stylista z uwagą śledzi bieżące trendy i jak przyznaje, bardzo podoba mu się chociażby eksponowanie bielizny i czynienie jej ważnym elementem codziennych stylizacji.
Prawo
Ostatni moment na przyjęcie standardów ochrony małoletnich w placówkach pracujących z dziećmi. Przepisy mają pomóc walczyć ze zjawiskiem przemocy wobec najmłodszych
15 sierpnia mija termin wprowadzenia standardów ochrony małoletnich (SOM) we wszystkich instytucjach pracujących z dziećmi. Poza oczywistymi placówkami, takimi jak szkoły, przedszkola czy kluby sportowe, obowiązek ten dotyczy także np. hoteli czy szpitali. Wdrożenie przez te instytucje odpowiednich procedur zapobiegawczych i interwencyjnych ma doprowadzić docelowo do zmniejszenia skali przemocy i nadużyć wobec najmłodszych. – Standardy ochrony małoletnich przez to, że są obowiązkowe i dotyczą tak wielu organizacji i instytucji, będą prawdziwą zmianą społeczną, o ile świadomie podejdziemy do ich przygotowania i wdrażania – podkreśla Agata Sotomska z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.