4 prozdrowotne właściwości mleka, które absolutnie musisz znać
Promocja
Polska Izba Mleka
ul. Mickiewicza 7/23
15-213 Białystok
promocja|izbamleka.pl| |promocja|izbamleka.pl
693260235
www.izbamleka.pl
Mleko jest naszym pierwszym pożywieniem kiedy przychodzimy na świat i pozostaje składnikiem diety ludzi od wieków. Nie może to dziwić, skoro jest tak pożywne, smaczne i ma wszechstronne zastosowanie. Poniżej prezentujemy Wam 4 fakty dotyczące prozdrowotnych właściwości mleka, które zdecydowanie warto znać.
Mleko, czyli składnica substancji odżywczych
Jeśli mówimy o substancjach odżywczych, skład mleka jest pod tym względem naprawdę imponujący. Jedna szklanka (ok 250 ml) mleka krowiego 3,2 % zawiera:
Kalorie: 152 kcal
Białko: 8 gr
Tłuszcz: 8 gr
Wapń: 295 mg
Potas: 347 mg
Magnez: 30 mg
Witamina D: 0,07 µg
Ryboflawina (B2): 0,42 mg
Witamina B12: 1 µg
Mleko jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, ale także innych składników odżywczych, których spożycie wśród ludzi jest zwykle niewystarczające - wśród nich: potas, witamina B12, wapń i witamina D.
Napój ten jest również dobrym źródłem witaminy A, magnezu, cynku i tiaminy (B1). Zawiera niezwykle dużo białka i setki różnych kwasów tłuszczowych, w tym sprzężony kwas linolowy i kwasy omega-3. Obecność tych dwóch ostatnich w diecie to same korzyści zdrowotne dla naszych organizmów - w tym zmniejszenia ryzyka cukrzycy i chorób serca.
Dla zdrowia naszych kości
Niemal wszystkim, bez wyjątku, picie mleka kojarzy się ze zdrowymi kośćmi. Nie bez powodu! Picie mleka to dostarczanie organizmowi potężnej kombinacji ważnych dla naszego układu kostnego składników odżywczych - w tym wapnia, potasu, fosforu, witaminy K2 i - rzecz jasna, wspomnianego już białka.
Każda z tych substancji niezbędna jest dla utrzymania naszych kości w zdrowiu. Warto też wiedzieć, iż prawie cały wapń w naszym organizmie magazynowany jest w kościach właśnie. Z kolei znajdujące się również w mleku witamina D, witamina K, fosfor i magnez są niezbędne dla jego prawidłowego i efektywnego przyswajania. A jeśli chodzi o niezwykle ważne dla zdrowia kości białko, to również mleko jest jego doskonałym źródłem. A skoro już przy białku jesteśmy…
Wysokiej jakości proteiny w mleku
Jak już powiedzieliśmy, jedna szklanka mleka to aż 8 gramów białka.
Białko spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Odpowiada za wzrost i rozwój organizmu w młodym wieku. Bierze udział w naprawie i regeneracji komórek, a także reguluje układ odpornościowy.
W rzeczywistości białko w mleku to aż dziewięć aminokwasów niezbędnych dla optymalnego funkcjonowania ludzkiego ciała. Dwa główne rodzaje białka występujące w tym napoju to kazeina i białko serwatkowe.
Białko serwatkowe zawiera aminokwasy rozgałęzione leucynę, izoleucynę i walinę, które stanowią dla nas źródło energii, pozytywnie wpływają na samopoczucie, redukują zmęczenie fizyczne, stymulują w organizmie produkcję ważnego przeciwutleniacza glutationu, a także wspomagają układ odpornościowy.
Mleko, a masa mięśniowa i utrzymanie prawidłowej wagi
Wspomniane aminokwasy spełniają jeszcze kilka istotnych funkcji. A mianowicie mogą być szczególnie pomocne w budowaniu masy mięśniowej, zapobiegają również jej utracie u osób starszych, a także dostarczają energii podczas ćwiczeń.
Budowę masy mięśniowej przyspieszy szczególnie kazeina, która dodatkowo może również skutecznie zmniejszać uczucie głodu i ograniczać łaknienie. Dzieje się tak ponieważ aminokwas ten cechuje wydłużony czas trawienia. To także dzięki tej właściwości, produkty z kazeiną doskonale nadają się jako przekąska przed snem - nie dość że skutecznie zaspokajają głód, to na dokładkę dobrze stymulują regenerację mięśni, gdy śpimy.
Pijmy mleko!
Mleko to bogaty w składniki odżywcze napój, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie na wiele sposobów. Pełne ważnych składników odżywczych mleko, to również doskonałe źródło białka. Picie mleka i produktów mlecznych może zapobiegać osteoporozie i złamaniom kości, a nawet pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi i dobrej kondycji mięśni. Picie tego napoju wiąże się z szeregiem korzyści dla naszego zdrowia, dlatego absolutnie nie zapominajmy uwzględniać go w naszych jadłospisach.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Słodkie święta z Haribo
Świąteczne wariacje na temat kiełbasy
Wielkanocna terrine z jajem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.