4 prozdrowotne właściwości mleka, które absolutnie musisz znać

Promocja
Polska Izba Mleka
ul. Mickiewicza 7/23
15-213 Białystok
promocja|izbamleka.pl| |promocja|izbamleka.pl
693260235
www.izbamleka.pl
Mleko jest naszym pierwszym pożywieniem kiedy przychodzimy na świat i pozostaje składnikiem diety ludzi od wieków. Nie może to dziwić, skoro jest tak pożywne, smaczne i ma wszechstronne zastosowanie. Poniżej prezentujemy Wam 4 fakty dotyczące prozdrowotnych właściwości mleka, które zdecydowanie warto znać.
Mleko, czyli składnica substancji odżywczych
Jeśli mówimy o substancjach odżywczych, skład mleka jest pod tym względem naprawdę imponujący. Jedna szklanka (ok 250 ml) mleka krowiego 3,2 % zawiera:
Kalorie: 152 kcal
Białko: 8 gr
Tłuszcz: 8 gr
Wapń: 295 mg
Potas: 347 mg
Magnez: 30 mg
Witamina D: 0,07 µg
Ryboflawina (B2): 0,42 mg
Witamina B12: 1 µg
Mleko jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, ale także innych składników odżywczych, których spożycie wśród ludzi jest zwykle niewystarczające - wśród nich: potas, witamina B12, wapń i witamina D.
Napój ten jest również dobrym źródłem witaminy A, magnezu, cynku i tiaminy (B1). Zawiera niezwykle dużo białka i setki różnych kwasów tłuszczowych, w tym sprzężony kwas linolowy i kwasy omega-3. Obecność tych dwóch ostatnich w diecie to same korzyści zdrowotne dla naszych organizmów - w tym zmniejszenia ryzyka cukrzycy i chorób serca.
Dla zdrowia naszych kości
Niemal wszystkim, bez wyjątku, picie mleka kojarzy się ze zdrowymi kośćmi. Nie bez powodu! Picie mleka to dostarczanie organizmowi potężnej kombinacji ważnych dla naszego układu kostnego składników odżywczych - w tym wapnia, potasu, fosforu, witaminy K2 i - rzecz jasna, wspomnianego już białka.
Każda z tych substancji niezbędna jest dla utrzymania naszych kości w zdrowiu. Warto też wiedzieć, iż prawie cały wapń w naszym organizmie magazynowany jest w kościach właśnie. Z kolei znajdujące się również w mleku witamina D, witamina K, fosfor i magnez są niezbędne dla jego prawidłowego i efektywnego przyswajania. A jeśli chodzi o niezwykle ważne dla zdrowia kości białko, to również mleko jest jego doskonałym źródłem. A skoro już przy białku jesteśmy…
Wysokiej jakości proteiny w mleku
Jak już powiedzieliśmy, jedna szklanka mleka to aż 8 gramów białka.
Białko spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Odpowiada za wzrost i rozwój organizmu w młodym wieku. Bierze udział w naprawie i regeneracji komórek, a także reguluje układ odpornościowy.
W rzeczywistości białko w mleku to aż dziewięć aminokwasów niezbędnych dla optymalnego funkcjonowania ludzkiego ciała. Dwa główne rodzaje białka występujące w tym napoju to kazeina i białko serwatkowe.
Białko serwatkowe zawiera aminokwasy rozgałęzione leucynę, izoleucynę i walinę, które stanowią dla nas źródło energii, pozytywnie wpływają na samopoczucie, redukują zmęczenie fizyczne, stymulują w organizmie produkcję ważnego przeciwutleniacza glutationu, a także wspomagają układ odpornościowy.
Mleko, a masa mięśniowa i utrzymanie prawidłowej wagi
Wspomniane aminokwasy spełniają jeszcze kilka istotnych funkcji. A mianowicie mogą być szczególnie pomocne w budowaniu masy mięśniowej, zapobiegają również jej utracie u osób starszych, a także dostarczają energii podczas ćwiczeń.
Budowę masy mięśniowej przyspieszy szczególnie kazeina, która dodatkowo może również skutecznie zmniejszać uczucie głodu i ograniczać łaknienie. Dzieje się tak ponieważ aminokwas ten cechuje wydłużony czas trawienia. To także dzięki tej właściwości, produkty z kazeiną doskonale nadają się jako przekąska przed snem - nie dość że skutecznie zaspokajają głód, to na dokładkę dobrze stymulują regenerację mięśni, gdy śpimy.
Pijmy mleko!
Mleko to bogaty w składniki odżywcze napój, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie na wiele sposobów. Pełne ważnych składników odżywczych mleko, to również doskonałe źródło białka. Picie mleka i produktów mlecznych może zapobiegać osteoporozie i złamaniom kości, a nawet pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi i dobrej kondycji mięśni. Picie tego napoju wiąże się z szeregiem korzyści dla naszego zdrowia, dlatego absolutnie nie zapominajmy uwzględniać go w naszych jadłospisach.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.