4 przepisy na pieczarki z grilla!
Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
Pieczarki z kozim serem na grilla
Składniki:
5 dużych pieczarek
70g sera koziego twarogowego
100g papryki świeżej
starty ząbek czosnku
bazylia
pieprz
Sposób wykonania:
Pieczarki umyć, odkroić ich trzon od kapelusza. Trzonek posiekać.
Ser kozi kroimy w drobne kostki i mieszamy z pokrojonymi trzonkami, odrobiną czosnku i przyprawiamy bazylią i pieprzem.
Wypełniamy masą pieczarki. Grillujemy ok 10 minut
Pieczarki nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami
Składniki:
½ kg dużych pieczarek
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 starte ząbki czosnku
100g suszonych pomidorów
100g pesto bazyliowego
sól,
pieprz
3 kulki sera mozarella
Sposób wykonania:
Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.
Oliwę mieszamy z czosnkiem, a następnie smarujemy nią pieczarki.
Mozzarellę ścieramy na tarce i jej odrobinę umieszczamy wewnątrz kapelusza.
Do środka wkładamy suszonego pomidora, nakładamy pół łyżeczki pesto, przykrywamy mozarellą, znowu pesto bazyliowe i pomidor suszony.
Grillujemy 10-15 minut do momentu rozpuszczenia się sera.
Pieczarki nadziewane boczkiem i szpinakiem
Składniki:
½ kg pieczarek dużych
100g świeżych liści szpinaku
100g boczku
1szt cebuli
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
100g sera żółtego startego na grubych oczkach
Sposób wykonania:
Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.
Boczek, cebulę, czosnek i nóżki z pieczarek kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor.
Przesmażone składniki zdejmujemy z ognia, dodajemy do nich ser i posiekane liście szpinaku – wszystko razem mieszamy.
Pieczarki nadziewamy farszem, grillujemy 10 minut.
Pieczarki portobello z grilla
Składniki:
10 pieczarek portobello
0,2kg sera koziego
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka kolędry
150ml łyżki oliwy
sól, pieprz
10 dag orzechów włoskich
2 cebule czerwone
0,5kg pomidorów koktajlowych
0,1kg czarnych oliwek bez pestek
Kilka listków mięty
6 łyżek soku z cytryny
szczypta cukru
Sposób wykonania:
Czosnek drobno siekamy, natkę pietruszki także drobno siekamy, mieszamy wszystko z połową oliwy, solą i pieprzem.
Odcinamy nóżki, tuż poniżej kapelusza portobello. Skrapiamy z obu stron olejem ziołowym. Podprażone na 4 łyżkach oliwy orzechy grubo siekamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte pomidory osuszamy i grubo kroimy w kostkę. Oliwki grubo siekamy. Liście mięty także drobno siekamy. Orzechy mieszamy z cebulą, pomidorami, oliwkami, miętą, solą i pieprzem. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier mieszamy na winegret.
Grzyby kładziemy na gorącym zamykanym grillu i pieczemy przez 15–20 min, obracając kilka razy. Na tym kładziemy ugrillowane kapelusze portobello.
Warzywa mieszamy z winegretem i nadziewamy tym kapelusze grzybów. Posypujemy także pokruszonym serem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu.
źródło przepisu: Michał Biernat, Dwór Korona Karkonoszy (www.dwor-korona.pl)

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych
Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.
Handel
Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.
Teatr
Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.