Komunikaty PR

4 przepisy na pieczarki z grilla!

2021-05-19  |  13:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP ( 0.02 MB )

Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Pieczarki z kozim serem na grilla

Składniki:

5 dużych pieczarek

70g sera koziego twarogowego

100g papryki świeżej

starty ząbek czosnku

bazylia

pieprz

Sposób wykonania:

Pieczarki umyć, odkroić ich trzon od kapelusza. Trzonek posiekać.

Ser kozi kroimy w drobne kostki i mieszamy z pokrojonymi trzonkami, odrobiną czosnku i przyprawiamy bazylią i pieprzem.

Wypełniamy masą pieczarki. Grillujemy ok 10 minut

 

Pieczarki nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami

Składniki:

½ kg dużych pieczarek

kilka łyżek oliwy z oliwek

2 starte ząbki czosnku

100g suszonych pomidorów

100g pesto bazyliowego

sól,

pieprz

3 kulki sera mozarella

Sposób wykonania:

Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.

Oliwę mieszamy z czosnkiem, a następnie smarujemy nią pieczarki.

Mozzarellę ścieramy na tarce i jej odrobinę umieszczamy wewnątrz kapelusza.

Do środka wkładamy suszonego pomidora, nakładamy pół łyżeczki pesto, przykrywamy mozarellą, znowu pesto bazyliowe i pomidor suszony.

Grillujemy 10-15 minut do momentu rozpuszczenia się sera.

 

Pieczarki nadziewane boczkiem i szpinakiem

Składniki:

½ kg pieczarek dużych

100g świeżych liści szpinaku

100g boczku

1szt cebuli

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

100g sera żółtego startego na grubych oczkach

Sposób wykonania:

Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.

Boczek, cebulę, czosnek i nóżki z pieczarek kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor.

Przesmażone składniki zdejmujemy z ognia, dodajemy do nich ser i posiekane liście szpinaku – wszystko razem mieszamy.

Pieczarki nadziewamy farszem, grillujemy 10 minut.

 

Pieczarki portobello z grilla

Składniki:

10 pieczarek portobello

0,2kg sera koziego

2 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

½ pęczka kolędry

150ml łyżki oliwy

sól, pieprz

10 dag orzechów włoskich

2 cebule czerwone

0,5kg pomidorów koktajlowych

0,1kg czarnych oliwek bez pestek

Kilka listków mięty

6 łyżek soku z cytryny

szczypta cukru

Sposób wykonania:

Czosnek drobno siekamy, natkę pietruszki także drobno siekamy, mieszamy wszystko z połową oliwy, solą i pieprzem.

Odcinamy nóżki, tuż poniżej kapelusza portobello. Skrapiamy z obu stron olejem ziołowym. Podprażone na 4 łyżkach oliwy orzechy grubo siekamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte pomidory osuszamy i grubo kroimy w kostkę. Oliwki grubo siekamy. Liście mięty także drobno siekamy. Orzechy mieszamy z cebulą, pomidorami, oliwkami, miętą, solą i pieprzem. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier mieszamy na winegret.

Grzyby kładziemy na gorącym zamykanym grillu i pieczemy przez 15–20 min, obracając kilka razy. Na tym kładziemy ugrillowane kapelusze portobello.

Warzywa mieszamy z winegretem i nadziewamy tym kapelusze grzybów. Posypujemy także pokruszonym serem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu.

 

źródło przepisu: Michał Biernat, Dwór Korona Karkonoszy (www.dwor-korona.pl)

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.