Komunikaty PR

4 przepisy na pieczarki z grilla!

2021-05-19  |  13:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP ( 0.02 MB )

Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Pieczarki z kozim serem na grilla

Składniki:

5 dużych pieczarek

70g sera koziego twarogowego

100g papryki świeżej

starty ząbek czosnku

bazylia

pieprz

Sposób wykonania:

Pieczarki umyć, odkroić ich trzon od kapelusza. Trzonek posiekać.

Ser kozi kroimy w drobne kostki i mieszamy z pokrojonymi trzonkami, odrobiną czosnku i przyprawiamy bazylią i pieprzem.

Wypełniamy masą pieczarki. Grillujemy ok 10 minut

 

Pieczarki nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami

Składniki:

½ kg dużych pieczarek

kilka łyżek oliwy z oliwek

2 starte ząbki czosnku

100g suszonych pomidorów

100g pesto bazyliowego

sól,

pieprz

3 kulki sera mozarella

Sposób wykonania:

Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.

Oliwę mieszamy z czosnkiem, a następnie smarujemy nią pieczarki.

Mozzarellę ścieramy na tarce i jej odrobinę umieszczamy wewnątrz kapelusza.

Do środka wkładamy suszonego pomidora, nakładamy pół łyżeczki pesto, przykrywamy mozarellą, znowu pesto bazyliowe i pomidor suszony.

Grillujemy 10-15 minut do momentu rozpuszczenia się sera.

 

Pieczarki nadziewane boczkiem i szpinakiem

Składniki:

½ kg pieczarek dużych

100g świeżych liści szpinaku

100g boczku

1szt cebuli

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

100g sera żółtego startego na grubych oczkach

Sposób wykonania:

Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.

Boczek, cebulę, czosnek i nóżki z pieczarek kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor.

Przesmażone składniki zdejmujemy z ognia, dodajemy do nich ser i posiekane liście szpinaku – wszystko razem mieszamy.

Pieczarki nadziewamy farszem, grillujemy 10 minut.

 

Pieczarki portobello z grilla

Składniki:

10 pieczarek portobello

0,2kg sera koziego

2 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

½ pęczka kolędry

150ml łyżki oliwy

sól, pieprz

10 dag orzechów włoskich

2 cebule czerwone

0,5kg pomidorów koktajlowych

0,1kg czarnych oliwek bez pestek

Kilka listków mięty

6 łyżek soku z cytryny

szczypta cukru

Sposób wykonania:

Czosnek drobno siekamy, natkę pietruszki także drobno siekamy, mieszamy wszystko z połową oliwy, solą i pieprzem.

Odcinamy nóżki, tuż poniżej kapelusza portobello. Skrapiamy z obu stron olejem ziołowym. Podprażone na 4 łyżkach oliwy orzechy grubo siekamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte pomidory osuszamy i grubo kroimy w kostkę. Oliwki grubo siekamy. Liście mięty także drobno siekamy. Orzechy mieszamy z cebulą, pomidorami, oliwkami, miętą, solą i pieprzem. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier mieszamy na winegret.

Grzyby kładziemy na gorącym zamykanym grillu i pieczemy przez 15–20 min, obracając kilka razy. Na tym kładziemy ugrillowane kapelusze portobello.

Warzywa mieszamy z winegretem i nadziewamy tym kapelusze grzybów. Posypujemy także pokruszonym serem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu.

 

źródło przepisu: Michał Biernat, Dwór Korona Karkonoszy (www.dwor-korona.pl)

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.