4 przepisy na pieczarki z grilla!
Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
Pieczarki z kozim serem na grilla
Składniki:
5 dużych pieczarek
70g sera koziego twarogowego
100g papryki świeżej
starty ząbek czosnku
bazylia
pieprz
Sposób wykonania:
Pieczarki umyć, odkroić ich trzon od kapelusza. Trzonek posiekać.
Ser kozi kroimy w drobne kostki i mieszamy z pokrojonymi trzonkami, odrobiną czosnku i przyprawiamy bazylią i pieprzem.
Wypełniamy masą pieczarki. Grillujemy ok 10 minut
Pieczarki nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami
Składniki:
½ kg dużych pieczarek
kilka łyżek oliwy z oliwek
2 starte ząbki czosnku
100g suszonych pomidorów
100g pesto bazyliowego
sól,
pieprz
3 kulki sera mozarella
Sposób wykonania:
Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.
Oliwę mieszamy z czosnkiem, a następnie smarujemy nią pieczarki.
Mozzarellę ścieramy na tarce i jej odrobinę umieszczamy wewnątrz kapelusza.
Do środka wkładamy suszonego pomidora, nakładamy pół łyżeczki pesto, przykrywamy mozarellą, znowu pesto bazyliowe i pomidor suszony.
Grillujemy 10-15 minut do momentu rozpuszczenia się sera.
Pieczarki nadziewane boczkiem i szpinakiem
Składniki:
½ kg pieczarek dużych
100g świeżych liści szpinaku
100g boczku
1szt cebuli
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
100g sera żółtego startego na grubych oczkach
Sposób wykonania:
Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.
Boczek, cebulę, czosnek i nóżki z pieczarek kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor.
Przesmażone składniki zdejmujemy z ognia, dodajemy do nich ser i posiekane liście szpinaku – wszystko razem mieszamy.
Pieczarki nadziewamy farszem, grillujemy 10 minut.
Pieczarki portobello z grilla
Składniki:
10 pieczarek portobello
0,2kg sera koziego
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka kolędry
150ml łyżki oliwy
sól, pieprz
10 dag orzechów włoskich
2 cebule czerwone
0,5kg pomidorów koktajlowych
0,1kg czarnych oliwek bez pestek
Kilka listków mięty
6 łyżek soku z cytryny
szczypta cukru
Sposób wykonania:
Czosnek drobno siekamy, natkę pietruszki także drobno siekamy, mieszamy wszystko z połową oliwy, solą i pieprzem.
Odcinamy nóżki, tuż poniżej kapelusza portobello. Skrapiamy z obu stron olejem ziołowym. Podprażone na 4 łyżkach oliwy orzechy grubo siekamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte pomidory osuszamy i grubo kroimy w kostkę. Oliwki grubo siekamy. Liście mięty także drobno siekamy. Orzechy mieszamy z cebulą, pomidorami, oliwkami, miętą, solą i pieprzem. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier mieszamy na winegret.
Grzyby kładziemy na gorącym zamykanym grillu i pieczemy przez 15–20 min, obracając kilka razy. Na tym kładziemy ugrillowane kapelusze portobello.
Warzywa mieszamy z winegretem i nadziewamy tym kapelusze grzybów. Posypujemy także pokruszonym serem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu.
źródło przepisu: Michał Biernat, Dwór Korona Karkonoszy (www.dwor-korona.pl)
Kupuj, rejestruj i ciesz się smakiem zwycięstwa! Startuje wielka loteria 4MOVE z
Idealny dodatek do grilla. Poznaj nowy przepis na ziemniaczaną sałatkę
Idealny dodatek do grilla. Poznaj nowy przepis na ziemniaczaną sałatkę
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.
Firma
Przedsiębiorcy chcą mieć wszystkie produkty finansowe i biznesowe na jednej platformie. W takie rozwiązania inwestują banki i firmy leasingowe
Niemal 70 proc. mikro-, małych i średnich firm chciałoby mieć zgromadzone wszystkie produkty finansowe na jednej platformie – wynika z raportu EFL „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu. Pod lupą”. Dodatkowo chętnie korzystaliby w jej ramach z usług ułatwiających prowadzenie biznesu, jak wsparcie księgowe, prawne, możliwość załatwienia sprawy urzędowej, rezerwacji noclegu na podróż służbową czy zakupu pakietu usług medycznych. Nad takimi hubami dla przedsiębiorców intensywnie pracują zarówno banki, jak i firmy leasingowe. Takie narzędzie udostępnili właśnie Credit Agricole i Grupa EFL.
Zdrowie
Jan Kliment i Lenka Klimentová: Po tym, jak niespodziewanie zmarł nasz przyjaciel, zrobiliśmy serię badań kontrolnych. Trzeba się badać, zanim choroba daje o sobie znać
Tancerze mają świadomość, że nawet groźna choroba przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, dlatego też, by wykryć każdą nieprawidłowość już na wczesnym etapie, warto przeprowadzać regularne badania kontrolne. Jakiś czas temu Lenka i Jan Kliment bardzo boleśnie przeżyli nagłą śmierć swojego przyjaciela i jak zaznaczają, ta tragedia dała im wiele do myślenia. Od tego czasu diametralnie zmienili swoje podejście do profilaktyki.