Komunikaty PR

4 przepisy na pieczarki z grilla!

2021-05-19  |  13:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP ( 0.02 MB )

Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Pieczarki z kozim serem na grilla

Składniki:

5 dużych pieczarek

70g sera koziego twarogowego

100g papryki świeżej

starty ząbek czosnku

bazylia

pieprz

Sposób wykonania:

Pieczarki umyć, odkroić ich trzon od kapelusza. Trzonek posiekać.

Ser kozi kroimy w drobne kostki i mieszamy z pokrojonymi trzonkami, odrobiną czosnku i przyprawiamy bazylią i pieprzem.

Wypełniamy masą pieczarki. Grillujemy ok 10 minut

 

Pieczarki nadziewane serem mozzarella i suszonymi pomidorami

Składniki:

½ kg dużych pieczarek

kilka łyżek oliwy z oliwek

2 starte ząbki czosnku

100g suszonych pomidorów

100g pesto bazyliowego

sól,

pieprz

3 kulki sera mozarella

Sposób wykonania:

Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.

Oliwę mieszamy z czosnkiem, a następnie smarujemy nią pieczarki.

Mozzarellę ścieramy na tarce i jej odrobinę umieszczamy wewnątrz kapelusza.

Do środka wkładamy suszonego pomidora, nakładamy pół łyżeczki pesto, przykrywamy mozarellą, znowu pesto bazyliowe i pomidor suszony.

Grillujemy 10-15 minut do momentu rozpuszczenia się sera.

 

Pieczarki nadziewane boczkiem i szpinakiem

Składniki:

½ kg pieczarek dużych

100g świeżych liści szpinaku

100g boczku

1szt cebuli

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

100g sera żółtego startego na grubych oczkach

Sposób wykonania:

Pieczarki myjemy, a następnie odcinamy ich nóżki, zostawiając tylko same kapelusze.

Boczek, cebulę, czosnek i nóżki z pieczarek kroimy w drobną kostkę, smażymy na oleju na złoty kolor.

Przesmażone składniki zdejmujemy z ognia, dodajemy do nich ser i posiekane liście szpinaku – wszystko razem mieszamy.

Pieczarki nadziewamy farszem, grillujemy 10 minut.

 

Pieczarki portobello z grilla

Składniki:

10 pieczarek portobello

0,2kg sera koziego

2 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

½ pęczka kolędry

150ml łyżki oliwy

sól, pieprz

10 dag orzechów włoskich

2 cebule czerwone

0,5kg pomidorów koktajlowych

0,1kg czarnych oliwek bez pestek

Kilka listków mięty

6 łyżek soku z cytryny

szczypta cukru

Sposób wykonania:

Czosnek drobno siekamy, natkę pietruszki także drobno siekamy, mieszamy wszystko z połową oliwy, solą i pieprzem.

Odcinamy nóżki, tuż poniżej kapelusza portobello. Skrapiamy z obu stron olejem ziołowym. Podprażone na 4 łyżkach oliwy orzechy grubo siekamy. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte pomidory osuszamy i grubo kroimy w kostkę. Oliwki grubo siekamy. Liście mięty także drobno siekamy. Orzechy mieszamy z cebulą, pomidorami, oliwkami, miętą, solą i pieprzem. Pozostałą oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier mieszamy na winegret.

Grzyby kładziemy na gorącym zamykanym grillu i pieczemy przez 15–20 min, obracając kilka razy. Na tym kładziemy ugrillowane kapelusze portobello.

Warzywa mieszamy z winegretem i nadziewamy tym kapelusze grzybów. Posypujemy także pokruszonym serem, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy od razu.

 

źródło przepisu: Michał Biernat, Dwór Korona Karkonoszy (www.dwor-korona.pl)

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.

Handel

Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.

Teatr

Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.