Komunikaty PR

5 najpopularniejszych błędów przy robieniu sernika

2022-09-23  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

Sernik to delikatne ciasto i nawet z pozoru nieistotny ruch może zepsuć wypiek. Chyba każdy choć raz spotkał się z sytuacją, w której efekt wizualnie znacznie odbiegał od tego ze zdjęcia w przepisie. Sprawdź co robisz nie tak i wyeliminuj błędne nawyki!

1. Zbyt dużo mąki

Choć powinno być puszyste i rozpływające się w ustach, już pierwszego dnia jest sztywne i gumowate? To znak, że w cieście znalazło się zbyt dużo mąki. Jej nadmiar sprawia, że wypiek jest zbity. Wystarczy jej niewielka ilość – zaledwie kilka łyżeczek, by nieco zagęścić ciasto. Można jednak całkowicie zrezygnować z jej dodawania, aby być pewnym, że deser będzie puszysty.

2. Za mało jajek

Aby ciasto było jeszcze bardziej miękkie, dobrze jest dodać do masy więcej jajek. Najlepiej, jeśli białka będą dodawane w formie ubitej piany, a żółtka osobno. Minimalna liczba to ta zawarta w przepisie, możesz jednak pokusić się o dodanie kilku więcej. Efekt cię zaskoczy!

3. Składniki prosto z lodówki

Ile razy zdarzyło ci się wyjąć ciasto z piekarnika i odkryć, że zamiast puszystego wypieku wyszedł zakalec? Przyczyną mogą być zbyt zimne składniki lub różnica temperatur pomiędzy nimi. Zanim przystąpisz do mieszania, poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową. Pozwoli to uniknąć zakalca lub opadnięcia sernika.

4. Za długie mieszanie

Choć może wydawać się, że im dłużej masa jest miksowana, tym lepiej, nie zawsze jest to prawda. Poczekaj, aż składniki się połączą, ale nie mieszaj dłużej. Inaczej ryzykujesz, że do masy serowej dostaną się drobne pęcherzyki powietrza. Ciasto może urosnąć wysokie, lecz popękane. To częsty błąd, który zdarza się zarówno początkującym, jak i zaawansowanym.

5. Zbyt suche powietrze w piekarniku

Jeśli sernik wychodzi zbyt suchy i zbity, spróbuj kolejnym razem upiec go w kąpieli wodnej. Na spodzie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne lub małą blaszkę z wodą. Podgrzewanie sprawi, że woda będzie parować, a dzięki temu ciasto będzie wilgotne, puszyste i równomiernie wypieczone. To mało znany trik, ale daje świetne efekty. Koniecznie musisz go wypróbować!

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wybierz swój front Biuro prasowe
2024-08-14 | 01:00

Wybierz swój front

Fronty meblowe to kluczowy element aranżacji każdej kuchni, łazienki czy mebli pokojowych. Ich wybór wpływa nie tylko na estetykę wnętrza, ale również na funkcjonalność i
Dom Tikkurila i Beckers organizują w Sosnowcu bezpłatne porady designera
2024-08-13 | 14:00

Tikkurila i Beckers organizują w Sosnowcu bezpłatne porady designera

Znane marki farbiarskie – Tikkurila i Beckers – organizują w Sosnowcu bezpłatne spotkania z projektantami wnętrz. W najbliższy piątek i sobotę, 16-17 sierpnia, profesjonaliści
Dom Jak chronić drewno ogrodowe przed słońcem?
2024-08-13 | 13:00

Jak chronić drewno ogrodowe przed słońcem?

Promieniowanie ultrafioletowe destrukcyjnie wpływa na drewniane elementy architektury ogrodu. I choć nie od razu widać, jak szkodliwe jest jego oddziaływanie, to z czasem negatywnych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki

Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.

Media

Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor

Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.