Komunikaty PR

6 sposobów na roślinnego hot doga

2022-07-04  |  12:00
Biuro prasowe

Światowy Dzień Hot Doga, jednego z najpopularniejszych fast foodów na świecie, będziemy świętować już 4 lipca. Obchody tego dnia zostały zapoczątkowane ponad 100 lat temu w USA podczas Święta Niepodległości. Dziś ta smakowita przekąska znana jest w niemal każdym zakątku świata. Popularny fast food doczekał się także wersji bezmięsnej, która podbija serca wielu wege smakoszy. Z okazji zbliżającego się święta przedstawiamy więc 6 sposobów na hot doga w wersji roślinnej! 

Ciepła bułka, kiełbaska i duża ilość sosu – ten uliczny amerykański klasyk zna chyba każdy. Jego święto związane jest z obchodzonym 4 lipca amerykańskim Dniem Niepodległości. To z tej okazji w 1916 roku w Nowym Jorku urządzono konkurs jedzenia hot dogów na czas, którego tradycja przetrwała do dziś. W polskich barach i przyulicznych stoiskach ten smakołyk zagościł w latach 80., a jego popularność wciąż trwa. 

Dzisiaj nie tylko mięsożercy mogą zajadać się pysznymi hot dogami – dzięki roślinnym zamiennikom możemy przygotować alternatywną wersję popularnego fast foodu w kilka chwil. Poznajcie przepisy na bezmięsne hot dogi w sześciu wariantach smakowych, polecane przez Planty – markę specjalizującą się w kuchni roślinnej.

Klasyczny hot dog z karmelizowaną cebulką

Składniki:

  • 2 kiełbaski roślinne (np. mięsiste kiełbaski Planty),

  • 2 bułki do hot dogów,

  • łyżka masła,

  • łyżka cukru,

  • 1 biała cebula,

  • 2 liście sałaty rzymskiej,

  • ketchup i musztarda.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę oraz cukier. Całość podgrzewaj ok. 10 minut, ciągle mieszając. Na drugiej patelni podsmaż kiełbaski roślinne. Bułki do hot dogów na kilka minut włóż do rozgrzanego piekarnika. Do gotowych już bułek dodaj liść sałaty rzymskiej, kiełbaskę oraz skarmelizowaną cebulkę. Całość polej ketchupem i musztardą. 

 

Hot dog nowojorski z domowym sosem cebulowym 

Składniki: 

  • 2 kiełbaski roślinne,

  • 2 bułki do hot dogów,

  • 50 g kapusty kiszonej.

Sos: 

  • 1 łyżka oleju,

  • 1 średnia cebula,

  • 1 łyżka miodu,

  • 2 łyżeczki ketchupu,

  • 50 ml wody,

  • ½ łyżeczki cynamonu,

  • ½ łyżeczki ostrej papryki.

Przygotowanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w prążki. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj miód, ketchup, wodę, cynamon i paprykę. Całość podgrzewaj, aż do zgęstnienia. Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne. Bułki włóż na kilka minut do piekarnika. Gdy będą już ciepłe, wypełnij je kapustą kiszoną, dodaj kiełbaskę, a na wierz nałóż sos cebulowy.

Hot dog po polsku  

Składniki:

  • 2 kiełbaski roślinne,

  • 2 bułki do hot dogów,

  • 2 ogórki kiszone,

  • ½ czerwonej cebuli,

  • ½  czerwonej papryki,

  • ketchup i majonez.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne do lekkiego zarumienienia. Bułki wsadź do piekarnika na kilka minut. Ogórki, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Podgrzane bułki wypełnij pokrojonymi warzywami oraz roślinną kiełbaską. Na koniec dodaj ketchup i majonez. 

 

Hot dog śniadaniowy 

Składniki:

  • 2 roślinne kiełbaski,

  • 2 bułki grahamki,

  • 2 jajka,

  • łyżka masła,

  • garść kiełków rzodkiewki lub dowolnego warzywa,

  • sól i pieprz.

Przygotowanie: Roślinne kiełbaski podsmaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przygotuj także jajecznicę na maśle. Bułki przekrój w połowie, lecz nie rozcinaj ich do końca. Nałóż do nich łyżkę jajecznicy, następnie dodaj kiełbaskę roślinną. Na wierzch połóż kiełki, a całość posyp solą i pieprzem. 

Hot dog z kimchi 

Składniki:

  • 2 bułki do hot dogów,

  • kiełbaska Planty,

  • kimchi,

  • świeża kolendra lub natka pietruszki,

  • prażona cebulka,

  • ziarna sezamu lub czarnuszki,

  • ketchup, musztarda lub sos czosnkowy.

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C. Na patelni przypiecz roślinne kiełbaski. Bułki włóż do piekarnika na kilka minut. Ciepłe bułki wypełnij ulubionym sosem, kiełbaską roślinną oraz kimchi. Świeże zioła posiekaj i posyp nimi hot dogi. Na wierzch dodaj prażoną cebulkę i trochę ulubionych ziaren.

Hot dog po grecku 

Składniki:

  • 2 roślinne kiełbaski,

  • 2 bułki grahamki,

  • 50 g sera feta,

  • garść oliwek,

  • 1 świeży ogórek,

  • łyżka oliwy.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne. Bułki przypiecz w piekarniku kilka minut. Oliwki przekrój na pół, a ogórka pokrój na talarki. Do bułek nałóż kiełbaski i pokrojone warzywa. Fetę rozkrusz w rękach i posyp nią hot doga. Całość skrop oliwą z oliwek. 

Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom nie zabraknie Wam pomysłów na celebrację Światowego Dnia Hot Doga. Życzymy apetycznego świętowania! 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowość w stałej ofercie marki Grześki! Biuro prasowe
2024-08-14 | 13:45

Nowość w stałej ofercie marki Grześki!

Idealnie kruche wafelki przełożone pysznym kremem o smaku kakao lub masła orzechowego, oblane po bokach mleczną czekoladą Goplana. Mowa oczywiście o dwóch nowych wariantach wafli
Żywienie Colian rozszerza podniebną ekspansję!
2024-08-14 | 13:45

Colian rozszerza podniebną ekspansję!

Wafle Grześki w formacie Mega, należące do polskiego producenta Colian, są dostępne w ofercie sprzedażowej linii WizzAir. Kultowy produkt, doskonale znany na rynku krajowym, można zakupić
Żywienie Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
2024-08-14 | 13:45

Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!

Muzyczną ucztę sopockiego festiwalu uświetni w tym roku kultowa, wybitna i jedyna w swoim rodzaju Oranżada Hellena. Bilbordy sponsorskie, zapowiadające Sopot Festiwal Top of the Top pojawią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Ochrona środowiska

Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało

Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.

Problemy społeczne

Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia

W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.