Komunikaty PR

7 azjatyckich przysmaków, w których z pewnością znajdziesz chilli

2022-06-28  |  13:00
Biuro prasowe

Mistrzami pikantnych smaków są oczywiście Azjaci, których kuchnia od lat zyskuje na popularności w różnych zakątkach Europy. Choć kafeteria ostrych przypraw u naszych wschodnich sąsiadów jest szalenie obszerna, to papryczka chilli zajmuje tam szczególną pozycję. Przekonaj się, w których azjatyckich przysmakach króluje bohaterka niedzielnego święta!

TOM NUONG MUOI OT

Pod trudną do wypowiedzenia i zanotowania nazwą kryje się przystawka, której głównym składnikiem są grillowane krewetki black tiger. Chilli jest zaś podstawą marynaty, do której dodaje się także często stosowane w kuchni wietnamskiej czy tajskiej liście cytryny. Pikantne, a jednocześnie soczyste danie serwowane jest z sosem tamaryndowym pozyskiwanym z owoców drzewa tamaryndowca, który dodaje słodko-kwaśnego, lekko cierpkiego posmaku.

NOM SU HAO

To nic innego, jak… świeża i apetyczna sałatka z kalarepy oraz marchewki! Wśród dodatków znajdziemy oczywiście papryczkę chilli, ocet ryżowy, limonkę oraz dwóch ulubionych graczy wśród tajskich smaków – posiekane orzeszki ziemne i kolendrę.

Jest to lekka, warzywna, lecz jednocześnie delikatnie pikantna propozycja dla miłośników wietnamsko-tajskich smaków. Chilli zdecydowanie dodaje pożądanego wyrazu tej potrawie, a doskonałym jej uzupełnieniem są chrupiące orzeszki – dodaje Linh Ziółkowska, Managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

TOM KHA

Coraz bardziej popularna również w Polsce, tajska, ostro-kwaśna zupa serwowana z krewetkami, kurczakiem bądź tofu. Jak podkreśla Linh Ziółkowska:

Wyrazisty smak zawdzięczamy nie tylko pomidorom, grzybom shimeji, galandze, trawie cytrynowej, kolendrze czy liściom kafiru, ale także chilli, bez której tom kha nie byłaby tą samą potrawą.

Ostry smak przypraw balansuje mleko kokosowe będące bazowym elementem zupy. Im więcej mleka, tym łagodniejszy smak potrawy.

CA KHO TO

Rzadko spotykane danie, choć przygotowane na bazie makreli, którą od lat zajadają się Polacy. W tym daniu ryba jest karmelizowana, wolno gotowana w sosie rybnym, boczku, chilli, galandze, imbirze i trawie cytrynowej. Niezwykle aromatyczna, miękka makrela z wyrazistym smakiem podkreślonym przez papryczkę to propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej, którzy dotychczas stawiali na makarony czy zupy.

NOM XOAI TOM

To już druga pikantna sałatka rodem z kuchni azjatyckich mistrzów, tym razem z dodatkiem płatków chilli. Serwowana jest z krewetkami oraz przełamującym smak soczystym mango. Na talerzu znajdziemy również warzywa: ogórki, cebulkę, marchewkę oraz zioła: miętę i kolendrę meksykańską. Smaku dopełnia wyborny, kwaskowy sos przygotowany na bazie limonki oraz sosu rybnego.

GA NUONG SA THAI LAN

Na szóstym miejscu znalazły się grillowane udka z kurczaka, marynowane w chilli, trawie cytrynowej z dodatkiem szalotki i liści kafiru. Mięso w tym wydaniu jest wyjątkowo miękkie i soczyste, czym podbija serca fanów kuchni Wschodu. 

W naszej restauracji to danie serwujemy z autorskim sosem naszego szefa kuchni, który przyjechał do Wi-Taj prosto z Hanoi. Jest to znacznie mniej powszechne danie niż ukochany przez mieszkańców Warszawy pad thai. Smak grillowanych udek podkreślony ostrym chilli robi wrażenie nawet na największych fanach potraw azjatyckich – komentuje Linh Ziółkowska.

TOM YUM COCKTAIL

Ta pozycja w azjatyckim menu upewnia nas, że papryczka chilli to nie tylko składnik wytrawnych dań. Jest to także rewelacyjny dodatek do koktajli! W tom yum znajdziemy smak rumu infuzjowanego liśćmi kaffiru, sok z limonki, trawę cytrynową, sodę imbirową, a także syrop na bazie imbiru i chilli.

Habanero, Jalapeño, Apache czy Cayenne?

To tylko kilka przykładów odmian papryczki chilli. Uznaje się, że istnieje ich blisko 100, a każdy gatunek różni się stopniem ostrości, wielkością, kształtem, a także kolorem. Popularność ostrych smaków sprawiła, że w 1912 roku została stworzona skala Scoville’a, której zadaniem jest ocena stopnia ostrości produktów. Wynik zależy od koncentracji kapsaicyny – związku chemicznego odpowiadającego za ostrość papryczki. 

Tym, którym przez gardło nie przechodzą tak ostre przyprawy, entuzjaści ogrodnictwa polecają hodowanie chilli zarówno w gruncie, jak i doniczkach w celach estetycznych. Jej atrakcyjny wygląd i rozpalający czerwony kolor to świetne dopełnienie talerzy czy roślinnych parapetów.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Farmacja

Nowy pakiet farmaceutyczny ma wyrównać szanse pacjentów w całej Unii. W Polsce na niektóre leki czeka się ponad dwa lata dłużej niż w Niemczech

Jeszcze pod przewodnictwem Polski Rada UE uzgodniła stanowisko w sprawie pakietu farmaceutycznego – największej reformy prawa lekowego od 20 lat. Ma on skrócić różnice w dostępie do terapii między krajami członkowskimi, które dziś sięgają nawet dwóch–trzech lat. W Unii Europejskiej wciąż brakuje terapii na ponad 6 tys. chorób rzadkich, a niedobory obejmują również leki ratujące życie. Nowe przepisy mają zapewnić szybszy dostęp do leków, wzmocnić konkurencyjność branży oraz zabezpieczyć dostawy.

Ochrona środowiska

Rośnie liczba bezdomnych zwierząt w Polsce i związane z nimi wydatki. Potrzebne wprowadzenie kontroli środków przeznaczanych na schroniska

Według analizy bezdomności zwierząt przeprowadzonej przez The State of Pet Homelessness Project opublikowanych w maju 2024 roku w Polsce żyje blisko 950 tys. bezdomnych psów i kotów. W 2023 roku w 230 polskich schroniskach dla zwierząt przebywało 81 778 psów i 35 391 kotów. To o 1,3 proc. więcej niż w 2021 roku – wynika z najnowszych danych Głównego Lekarza Weterynarii. Mimo podejmowanych działań na rzecz zwalczania problemu on wciąż narasta, głównie w obszarze finansowym.