#7minutonauce Dawka naukowych ciekawostek na kanale Explory
Fundacja Zaawansowanych Technologii wystartowała z zupełnie nowym działaniem, pod banderą Explory. Organizacja od lat wyszkująca, wspierająca i sieciująca młode talenty promuje nowy, popularnonaukowy cykl filmów na YouTube - #7minutonauce !
#7minutonauce to dzieło trójki prowadzących Igora Kaczmarczyka Niny Cielicy i Igora Jaszczyszyna, którzy z energią przedstawiają naukowe tematy, które są im bliskie, Odcinki to, jak sama nazwa wskazuje, siedmiominutowa dawka wiedzy m.in. o historii szczepień, praktycznej stronie genetyki, szczegółach mikrochirurgii czy nauce w przemyśle modowym. Młodzi finaliści Explory nie tylko prowadzą odcinki, ale są także autorami scenariuszy, co pokazuje rówieśnikom że nauka naprawdę może być ciekawa i może zajmować również młodych ludzi.
Każdy odcinek został sprawdzony przez specjalistów dr Annę Bielą z Małopolskiego Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz z dr n.med. Bartłomieja Grobelskiego, Dyrektorq Centrum Innowacji i Transferu Technologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi.
Fundacja wyprodukowała 9 odcinków i filmy zapowiadające. Wszystkie odcinki są publikowane na kanale Explory na YouTube, w nowej odświeżonej wersji.
#7minutonauce to spełnienie marzenia Explory, by pokazywać naukę ciekawie, inspirować i mówić do młodych, z młodymi i ich językiem.
W nowopowstałym projekcie Fundacja współpracuje z zewnętrzną ekipą producencką:
Koncept i reżyseria: Sylwia Razuwajew-Mądry / SLOW PR
Realizacja video: Jakub Węgliński / JW Films
Oprawa graficzna: Tomek Głowacki
Animacje: Aleks Domański
Konsultacja naukowa: dr Anna Biela / Małopolskie Centrum Biotechnologii UJ
Przygotowanie prowadzących: Justyna Dżbik-Kluge
Projekt dofinansowano z Programu Społeczna Odpowiedzialność Nauki Ministra Edukacji i Nauki
Jordanów: Słodkie markizy w rekordowej porcji
Rekordowa mozaika z kamieni w klimacie ZEN
Targ Śniadaniowy w Fuzji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.