Komunikaty PR

Argentyński karnawał: czas, start!

2022-01-19  |  20:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Quiam
Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/

Gdy słyszymy karnawał, wielu z nas myśli… Argentyna! Nie jest to oczywiście bez przyczyny, bowiem uznaje się, że w mieście Gualeguaychú odbywa się jeden z największych karnawałów świata. Jak mieszkańcy Ameryki Południowej świętują ten wyjątkowy okres? Czym jest murga? I jakie smaki najlepiej przybliżą nam argentyński klimat?

 

Karnawał okiem rodowitych Argentyńczyków

Jedni mówią, że jest treścią ich życia, okresem, na który czeka się cały rok i do którego skrupulatnie odlicza kolejne dni. Inni upływający czas odmierzają przez pryzmat kolejnych karnawałów, które determinują ich codzienność, nie pozwalając o sobie zapomnieć. Wielu mieszkańców Ameryki Południowej żyje karnawałem, uznając go za coś naturalnego, a jednocześnie niezwykle wyczekiwanego. Skoczne tańce, przyciągające wzrok kreacje i nieschodzący z ust uśmiech ludzi celebrujących życie – tak można w skrócie opisać karnawał okiem Argentyńczyków.

Karnawałowy pochód przebranych i umalowanych osób, kroczących głównymi ulicami i rozdzielających szpalery widzów jest tym, co już zaczęło się w Gualeguaychú, mieście nazywanym argentyńską stolicą karnawału. To tam ma odbywać się najdłuższy karnawał na świecie, który rozpoczyna się w pierwszej części stycznia, a kończy z nadejściem Wielkiego Postu. Najważniejsze imprezy, na które zjeżdżają masy turystów, odbywają się jednak zwykle w lutym, choć każdy tydzień przynosi tam nowe, nietuzinkowe atrakcje.

 

Argentyńskie rytmy, swojskie instrumenty i zadziwiająca murga

Karnawałowa muzyka płynąca argentyńskimi ulicami jest zupełnie wyjątkowa, bogata w egzotyczne dla nas rytmy i ciekawe instrumenty. Jest ona silnie skorelowana z tradycją, a część osób z myślą o karnawale wytwarza własne, amatorskie instrumenty, do których wykorzystuje nawet najdziwaczniejsze przedmioty. W Argentynie w czasie karnawału prym wiodą instrumenty perkusyjne, choć warto dodać, że w różnych częściach świata wygląda to zupełnie inaczej. W Panamie popularne są flety, tuby i akordeony, na Bałkanach szczególną popularnością cieszą się dzwonki, a w południowej Holandii spotkamy orkiestry dęte.

Skoro mowa o muzyce, nie sposób pominąć murgi, czyli popularnego spektaklu muzycznego związanego z karnawałem, charakterystycznego dla Argentyny i innych państw Ameryki Południowej. Tradycyjna murga to ciekawy format artystyczny łączący muzykę, teatr i oczywiście rozgrzewający, skoczny taniec. Co ciekawe, murgą nazywany jest także gatunek muzyki popularnej typowy dla Urugwaju.

 

Karnawałowy wine pairing

Karnawałowe zabawy, które nam kojarzą się bardziej z hucznym ucztowaniem i balami przebierańców, nie mogłyby odbyć się bez specjalnych potraw serwowanych w towarzystwie wybornych win. Posiłkując się historycznymi rekonstrukcjami dzieł przedstawiających zwyczaje karnawałowe w różnych częściach świata, uwagę zwracają atrybuty nawiązujące do jedzenia i picia. Podczas dzisiejszych zabaw karnawałowych w wielu lokalach z pewnością spotkamy ogromne zapasy wina i apetyczne przekąski, które skuszą niejedną osobę, bez względu na to, na jakiej półkuli zdecydowała się świętować zapusty. 

Karnawałowy wine pairing w południowoamerykańskim stylu nie mógłby się odbyć bez Nampe i Los Haroldos, czyli marek argentyńskiego wina zrzeszonych w projekcie Winna Argentyna. Z czym je najlepiej serwować? Do kruchych faworków bogato obsypanych cukrem pudrem sprawdzi się z pewnością różowe półwytrawne Nampe Rosado De Malbec, które posłuży także jako idealny aperitif. Czerwone wytrawne Nampe ze szczepu Shiraz, urzekające niebieskimi refleksami oraz owocowym aromatem z wyczuwalną nutą dojrzałych jagód i korzennych przypraw, najbardziej docenią fani deski serów oraz potraw na bazie czerwonego mięsa. Dla osób lubiących nieco lżejsze smaki poleca się Los Haroldos ze szczepu Torrontes, którego kwiatowo-owocowy aromat i orzeźwiający smak doskonale komponuje się z owocami morza i białym mięsem.

Jeśli karnawału nie można spędzić w gorącej Argentynie, warto jej cząstkę przenieść prosto do swojego domu. Dzięki najlepszym trunkom pochodzącym rodem z malowniczej Mendozy, jest to dziś możliwe niemal dla każdego.

 

O projekcie Winna Argentyna:

Argentyna, jako jeden z największych producentów wina na świecie, posiada idealne warunki do uprawy winorośli oraz technologie, z których korzysta, łącząc tradycje Starego Świata z innowacjami Nowego. Winna Argentyna to projekt zrzeszający dwie marki argentyńskiego wina: Nampe i Los Haroldos. Są to wina wysokiej jakości, o zrównoważonych kompozycjach smakowych zapadających w pamięć, a także ciekawych szczepach, takich jak lokalne Torrontes czy Malbec – gwiazda argentyńskiego winiarstwa.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Dlaczego w Turcji warto wybrać wakacje all inclusive? Dowiedz się tego! Biuro prasowe
2024-10-04 | 14:20

Dlaczego w Turcji warto wybrać wakacje all inclusive? Dowiedz się tego!

Turcja od lat jest jednym z najpopularniejszych kierunków turystycznych, przyciągając miliony gości z całego świata. Kraj ten zachwyca nie tylko bogatą kulturą,
Podróże Wakacje w Afryce – przygotuj się na niezapomnianą podróż
2024-10-04 | 01:00

Wakacje w Afryce – przygotuj się na niezapomnianą podróż

Jesień to doskonały czas, aby odkrywać różnorodne zakątki Afryki – kontynentu, który zachwyca malowniczymi krajobrazami i bogactwem kulturowym. Niezależnie od tego,
Podróże Żądza podróży a troski: dylematy młodego polskiego podróżnika
2024-10-03 | 12:00

Żądza podróży a troski: dylematy młodego polskiego podróżnika

Młodzi Polacy, szczególnie ci z pokolenia Y i Z, świetnie opanowali sztukę taniego podróżowania. Potrafią korzystać z travel hacków i podróżują często - ponad

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Farmacja

Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

Żywienie

Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.