Komunikaty PR

AWOKADO - Cudowny owoc, nasycony po brzegi super wartościami dla naszego ciała.

2020-05-21  |  01:00
Biuro prasowe

Dlaczego ważne jest aby spożywać awokado?

Nasze ciało potrzebuje bardzo dużo potasu - około 4700 g dziennie. W jednym awokado znajduje się aż 800 g potasu. Jest go 2 razy więcej niż w bananach.

Awokado jest również źródłem najzdrowszych tłuszczy jakie możemy spożywać. Jest to wspaniały tłuszcz, który nasze ciało uwielbia, pomaga wątrobie i całemu naszemu organizmowi. Zamiast jeść tłuszcze zwierzęce, spożywajmy awokado.  Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, witaminy E i witaminy A. Awokado ma również specjalny związek, który pomaga pobierać witaminę A z innych warzyw i owoców. Jest to naprawdę cudowny owoc. Zawiera również mnóstwo magnezu, witaminę B. Często nas pytacie jak zregenerować nadnercza, które są wykończone przez picie kawy, stres itd.? Co można zrobić? Odpowiedź brzmi: Awokado! Ma mnóstwo witaminy B5, która uspokaja nadnercza i pomaga w ich prawidłowym funkcjonowaniu. Awokado pomocne jest również na problemy z układem krwionośnym. Jedzmy codziennie chociaż jedno awokado, a nie będziemy mieli takich problemów.

W jaki sposób jeść awokado?

Awokado dobre jest do jedzenia, kiedy jest miękkie i można w nim lekko ugiąć palce. Kiedy jest twarde to jest gorzkie  i niedojrzałe. Warto kupić sobie awokado na kilka dni. Trochę tych twardszych, które dojrzeją w domu i trochę miększych. U nas najbardziej sprawdził się taki sposób jedzenia awokado, że kroimy je na pół wzdłuż pestki w środku. Wyciągamy pestkę (którą również można zamienić na cudowny pokarm). Jeżeli chcesz awokado pokroić do sałatki to kroisz je w pionowe i poziome paski, a następnie wrzucasz łyżką do sałatki. Jeśli chcesz przygotować sobie jajka z awokado to przesuwasz łyżką naokoło po skórce w środku i wyciągasz.

W ten sposób masz cudowny, naprawdę smaczny posiłek. Mam nadzieję, że Cię zachęciłem do awokado. Korzystaj  z natury, która ma dla nas niesamowite rzeczy przygotowane. Wcale nie trzeba ich przetwarzać, gotować, piec, smażyć itd. Awokado ma tak niesamowity smak, że rozpływa się w ustach. 

Mam nadzieję, że się w nim zakochasz. 

 

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 265 tys. osób na Facebooku, mającego 199 tys. subskrypcji na YT oraz 24 tys. na Instagramie. Jest też autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”, a także książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Poza tym Mariusz Budrowski to pomysłodawca programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.

Dowiedz się więcej:  https://www.odmladzanienasurowo.com

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym? Biuro prasowe
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację
Zdrowie Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce
2024-09-24 | 15:30

Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce

Rak piersi, szczególnie wśród młodych Polek w wieku 20-44 lata, jest najczęstszą przyczyną zgonów onkologicznych. Różowe Patrole OnkoCafe, działając u podstaw,
Zdrowie Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku
2024-09-24 | 13:00

Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku

Wystawa „Oblicza wsparcia w chorobie” ma na celu budowanie świadomości na temat żywienia medycznego oraz wyzwań, które na co dzień podejmują opiekunowie osób

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.

Handel

Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy. Susze pogłębiają trudną sytuację rolników

Ponad 12,5 mln gospodarstw na świecie, w większości małych do 5 ha, uprawia kawowce. Chociaż ceny kawy na światowych rynkach od wielu miesięcy pną się w górę, nie przekłada się to na wyższe zyski dla rolników. Ich problemem jest nie tylko marginalizacja w łańcuchach dostaw, lecz również dynamicznie rosnące koszty produkcji i zmiany klimatu, np. przedłużające się susze – przypominają eksperci Fundacji Fairtrade Polska z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, który przypada 29 września.

Gwiazdy

Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne

Wokalistka brała udział w „Tańcu z gwiazdami” pięć lat temu. Niemal w każdym odcinku jej popisy taneczne były krytykowane przez internautów i surowo oceniane przez jurorów. Ona jednak dzielnie stawiała czoła wszelkim przeciwnościom i zrobiła wszystko, by przy wsparciu Kamila Kuroczki zajść jak najdalej. Dziś Magda Bereda ze wzruszeniem wspomina tamte chwile i jak podkreśla, z doświadczeń zdobytych w programie wyciągnęła odpowiednie wnioski.