Aż chce się jeść! E-book Netto z prostymi przepisami do szkolnej śniadaniówki
56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach[1]. Rozpoczynający się właśnie rok szkolny, to doskonała okazja, aby przypomnieć sobie, jak można temu zapobiegać. Gdzie szukać inspiracji? Najlepiej w darmowym e-booku Netto. „Śniadaniówka, czyli drugie śniadanie z Netto. 20 prostych przepisów na słodkie i słone śniadania dla dzieci”, stworzony z redakcją Czytamy Etykiety, to źródło smakowitych przepisów i porad, które ułatwią rodzicom zapobieganie wyrzucaniu przez pociechy przygotowanych do szkoły posiłków… już od pierwszego dzwonka.
Niemarnowanie na śniadanie
Sieć sklepów Netto od lat współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności, m.in. przekazując nadwyżki żywności ze sklepów. Podejmuje również działania w zakresie ograniczania strat żywności, a także włącza w nie klientów, edukując ich. „Śniadaniówka” to projekt skupiający uwagę konsumentów wokół problemu wyrzucania jedzenia w kontekście szkolnych drugich śniadań. Poprzez zwiększanie świadomości Netto pragnie przyczyniać się do istotnych zmian i pozytywnie wpływać na ekosystem.
- Jak pokazują dane, w Polsce marnuje się łącznie 4,8 mln ton żywności każdego roku, na różnych etapach produkcji, dystrybucji i konsumpcji[2]. W Netto dbamy o edukację w tym zakresie, ale również dajemy klientom narzędzia, aby ułatwić im praktykę. Chcemy, aby nasz e-book, pełen smacznych przepisów i ciekawych informacji, stał się kompendium wiedzy zarówno dla uczniów, jak i ich opiekunów – mówi Patrycja Kamińska, PR Manager w Netto Polska.
Wartościowo i z pomysłem
W „Śniadaniówce” znajdują się propozycje drugich śniadań godnych piątki z plusem, na słodko lub na słono, takie jak serowe placuszki, omlet z jogurtem i owocami, wrap z masłem orzechowym i bananem czy pełnoziarniste tosty z mozzarellą. Te sprawdzone, zbilansowane dania dostarczą pociechom energii, niezbędnej do codziennego zdobywania wiedzy. Zjedzenie drugiego śniadania w szkole może pomóc w szybszym myśleniu oraz pozytywnie wpłynąć na koncentrację i skupienie, a nawet poprawę samopoczucia[3].
E-book Netto to jednak nie tylko przepisy, ale również cenne wskazówki. Dzięki zastosowaniu kilku z nich rodziny wspólnie przygotują drugie śniadania tak, by były pełne składników odżywczych, ale również cieszyły dziecięce oko i podniebienie.
Indywidualne podejście
Każdy uczeń jest inny, dlatego kluczowym jest dostosowanie składników i wielkość porcji. Przepisy ze „Śniadaniówki” nie muszą być wykorzystywane w 100%, ale mogą stanowić inspirację, np. do poszukiwania alternatyw dla przekąsek z długim składem. W sklepach sieci Netto można kupić mnóstwo takich produktów, które znajdują się m.in. w sekcji Półka zdrowia.
- W zdrowym szkolnym jadłospisie znajdzie się miejsce dla słodkich i słonych przysmaków. Warto postawić na zamienniki wysoko przetworzonych produktów, np. owocowe żelki wyprodukowane z soków owocowych. Zachęcamy rodziców do rozmów z dziećmi na temat ich preferencji żywieniowych i wspólne eksplorowanie możliwości – dodaje Patrycja Kamińska, PR Manager w Netto Polska.
Propozycje pożywnych drugich śniadań można znaleźć w bezpłatnym e-booku, dostępnym na stronie: https://www.netto.pl/drugiesniadanie/.
W trosce o żywność
Problem marnowania jedzenia zajmuje istotne miejsce w strategii Netto, które przeciwdziała stratom żywności pod hasłem „Nie marnuję i zyskuję”. Tę samą nazwę nosi akcja sieci sklepów, w ramach której oznaczone produkty z bliskim terminem przydatności do spożycia zakupić można w specjalnej, niższej cenie.
Marka troszczy się także m.in. o planowanie zatowarowania w sklepach, uwzględniając wyniki sprzedaży czy korzysta ze sztucznej inteligencji w celu prognozowania obniżek cenowych produktów ze zbliżającą się datą ważności. Wszystko po to, by start żywności było jak najmniej.
[1] https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci-2023/.
[2] NIE MARNUJ JEDZENIA 2023 Światowy Dzień Żywności, Banki Żywności. Szacunek badaczy w ramach projektu PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności).
[3] https://www.netto.pl/drugiesniadanie/.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta
Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.
Moda
Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.