Komunikaty PR

Babka, mazurek i sękacz. Wypróbuj sprawdzone przepisy.

2022-04-04  |  01:00
Biuro prasowe

BABKA WIELKANOCNA

 

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów

Na wierzch: cukier puder lub lukier

 

 

WYKONANIE

Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 - 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).

Masło roztopić. Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Odstawić.

Do większej miski wbić jajka o temperaturze pokojowej, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na gęstą, jasną  i puszystą masę. W między czasie dodać cukier z prawdziwą wanilią.

Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszanką mąki i delikatnie zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do ciast wlać masło i znowu zmiksować do połączenia się składników. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć  i ostudzić. Ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i np. obranymi migdałami.

 

 

 

 

SĘKACZ

Składniki:

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g cukru białego kryształu 
  • 7 jajek (L) białka i żółtka osobno 
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli
  • Zapach pomarańczowy lub waniliowy
  • 3 łyżki wódki
  • polewa czekoladowa

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.

Foremkę o wymiarach ok. 35 cm x 35 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia,
boki pozostawić suche.

Mąki, proszek do pieczenia i sól, połączyć, wymieszać dokładnie, odstawić.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę (najlepiej płaską końcówką).
Kiedy masa jest dokładnie wymieszana, po jednym dodawać żółtka, cały czas miksować na średnich obrotach miksera (4/9). Dodać zapach.

Kiedy wszystkie żółtka są już bardzo dokładnie wymieszane z masą maślaną, wsypać mąki i na niskich obrotach (2/9) wymieszać,
tak aby składniki dokładnie się połączyły. Wlać wódkę i ponownie wymieszać, krótko, wystarczy że ciasto będzie jednolite i gładkie.

Z białek i szczypty soli ubijać pianę, stopniowo dodawać cukier kryształ. Miksować na wysokich obrotach (7-8/9). Powinna powstać sztywna i lśniąca piana.

Teraz łączymy pianę z ciastem. Najpierw do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i energicznie mieszamy, tak aby rozluźnić ciasto.
Następnie dodajemy pozostałą pianę i teraz już delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Nie za długo, żeby piana nie opadła.

Czas na nakładanie poszczególnych warstw sękacza, można to zrobi na dwa sposoby. 
1. do rękawa cukierniczego z gładką tylką nakładamy ciasto. Na dno foremki wyciskamy warstwę ciasta, lekko wyrównujemy
przy pomocy noża (ja tak robię).
2. Łyżką lub łopatką nakładamy niewielką ilość ciasta i dokładnie rozsmarowujemy je nożem.

Foremkę wstawiamy do gorącego piekarnika 190 st.C. z termoobiegiem i pieczemy 5-7 min, ciasto powinno nabrać ciemno złotego koloru.

Kiedy pierwsza warstwa jest już upieczona, wyjmujemy foremkę i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Po nałożeniu każdej warstwy ciasto wkładamy do piekarnika.

Czynność powtarzamy do chwili kiedy wykorzystamy całe ciasto.

Upieczony sękacz studzimy w foremce, na kuchennej kratce. Kiedy ciasto jest zupełnie zimne obrysowujemy je dookoła ostrym nożem i wyjmujemy z foremki.
Po prostu przewracamy foremkę do góry dnem, ciasto bardzo ładnie wyjdzie z naczynia.

Możemy udekorować polewą czekoladową, potłuczonymi orzechami lub migdałami.

 

 

 

MAZUREK CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

NADZIENIE

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo orzechy do dekoracji

 

WYKONANIE

Składniki ciasta wymieszaj, uformuj kulkę i włóż do schłodzenia do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt 20 x 30 cm i przełóż do formy. Przy brzegach należy utworzyć wyższy rant, ciasto nakłuj widelcem i ponownie włóż do lodówki na 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza.  Włóż formę z ciastem do pieca i piecz przez około 35 – 40 minut.  Na wystudzonym cieście rozprowadź powidła śliwkowe.

Śmietankę umieść w garnku i podgrzej. Drobno posiekaną czekoladę dodaj do śmietanki i jak zacznie się rozpuszczać wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką wylej na powidła śliwkowe. Udekoruj orzechami.  

 

 

 

Źródło przepisów: Dwór Korona Karkonoszy , www.dwor-korona.pl

Autor zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy , www.dwor-korona.pl

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Rozgrzewające napary i dania z Dalekiego Wschodu! Biuro prasowe
2024-10-07 | 13:05

Rozgrzewające napary i dania z Dalekiego Wschodu!

Jesień to czas, gdy szukamy ciepła nie tylko w przytulnych swetrach i kocach, ale także w smakach, które rozgrzeją nas od środka. Jeżeli chodzi o kulinarną podróż po ciepłe,
Żywienie Ciasteczka neapolitańskie w jesiennych barwach
2024-10-07 | 01:00

Ciasteczka neapolitańskie w jesiennych barwach

Jesień to czas, gdy natura maluje świat ciepłymi kolorami, a my chętniej sięgamy po słodkości, które idealnie pasują do długich wieczorów pod kocem z kubkiem aromatycznej
Żywienie Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
2024-10-04 | 09:45

Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy

Marka JemyJemy, lider* na rynku zup gotowych z półki, wraz z początkiem października rozpoczęła szeroko zakrojoną kampanię mediową, obejmującą OOH, digital, social

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Moda

Monika Miller: Moja szafa jest dosyć mała. Lepiej jest mieć mniej rzeczy świetnej jakości, niż kupować kilogramy ubrań i za pół roku je wyrzucać

Aktorka jest zwolenniczką recyklingu, dawania garderobie drugiego życia i korzystania z opakowań biodegradowalnych. Jak zauważa, kupując sobie często nowe ubrania i dodatki, czy to dla przyjemności, czy też podążając za trendami, zapominamy, że proces produkcji odzieży pochłania duże ilości wody i prądu, a transport jej do sklepów generuje ślad węglowy. Monika Miller przekonuje, że nie chce się przyczyniać do obciążania środowiska, dlatego kupuje z głową. Ma więc w szafie niewiele rzeczy, ale są one dobrej jakości i służą przez długi czas.

Edukacja

Nowotwór wykryty na wczesnym etapie może być całkowicie wyleczalny. Tylko co trzeci Polak wykonuje jednak regularne badania profilaktyczne

Polacy najbardziej boją się chorób nowotworowych, ale nie doceniają roli profilaktyki, która ma największe znaczenie dla skutecznego leczenia raka – wynika z badania „Polki i Polacy a choroby i zdrowie”. Dane Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,, wskazują, że problem niskiego uczestnictwa w badaniach przesiewowych związany jest raczej z przekonaniami oraz poziomem wiedzy na ich temat, a nie wydolnością systemu czy brakiem dostępu do badań. Zmianie tej sytuacji ma służyć kampania „Nie gadaj, tylko się zbadaj” uruchomiona przez PZU. Eksperci chcą zachęcać nie tylko do regularnych badań, ale też zmiany stylu życia na zdrowszy.