Komunikaty PR

Bałtyk jest naj!

2023-03-22  |  07:30
Biuro prasowe
Kontakt
Karolina Wojewodzic
Yellowcups

Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/

Morze Bałtyckie jest pod wieloma względami „naj”. To najmłodsze, najpłytsze i najsłodsze morze na Ziemi. Posiada najbardziej urokliwe piaszczyste plaże oraz najpiękniejsze bursztyny. Poznaj najciekawsze fakty o naszym morzu w Międzynarodowym Dniu Ochrony Morza Bałtyckiego!

  1. Bałtyk to najbliższe nam morze, o którym najczęściej myślimy, planując wakacyjne podróże. Dostęp do niego dzielimy z 8 innymi krajami nadbałtyckimi: Danią, Niemcami, Litwą, Łotwą, Estonią, Finlandią, Szwecją i Rosją.
  2. Średnia głębokość Bałtyku to jedynie 52 m, jest to więc morze bardzo płytkie.
  3. Najgłębszy punkt to Głębia Landsort - 459 m.
  4. Średnia temperatura Bałtyku latem waha się od 12ᵒ do 17ᵒ C, zimą – od 2ᵒ do 4ᵒ.
  5. Do Bałtyku wpływa około 250 rzek, z czego największe to: Wisła, Odra, Newa, Kemi oraz Niemen.
  6. W przeszłości Bałtyk dwukrotnie był jeziorem!
  7. Dorsz był nazywany „królem Bałtyku”. Niestety poławiano go zbyt dużo i dziś nie spotkamy go już w nadmorskich restauracjach. Obecnie w naszym morzu najwięcej łowi się szprotów, śledzi i ryb płaskich, takich jak stornia (potocznie zwana flądrą).
  8. Bałtyk łączy się z Morzem Północnym przez wąskie Cieśniny Duńskie, dlatego całkowita wymiana wód w środkowym Bałtyku zajmuje od 25 do 30 lat!
  9. Na Morzu Bałtyckim znajduje się wiele wysp. Największa z nich to Gotlandia, należąca do Szwecji. Polskimi wyspami są Wolin oraz Uznam (dzielimy ją z Niemcami).

Działaj!

Pragniemy, aby nasze ukochane morze mogło pozostać tak wspaniałe, więc musimy o nie zadbać. Bałtyk mierzy się obecnie z wieloma wyzwaniami. Wśród nich są:

  • ogromne ilości odpadów i zanieczyszczeń, produkowane przez ponad 85 milionów mieszkańców nadbałtyckich państw,
  • nieodpowiedzialne, rabunkowe połowy, tzn. poławianie ryb poza wyznaczonymi limitami, niszczenie podmorskich siedlisk oraz przyłów innych gatunków ryb, ssaków lub ptaków morskich,
  • porzucone lub zgubione w czasie połowów sieci rybackie, zwane potocznie „sieciami widmo”.

Sytuacja jest poważna, ale wspólnie jesteśmy w stanie ochronić ekosystem Bałtyku. Każdy z nas może się do tego przyczynić. Jak to zrobić?

  • ogranicz ilość zużywanego plastiku,
  • zastąp środki chemiczne preparatami naturalnego pochodzenia,
  • segreguj śmieci,
  • zrezygnuj z samochodu,
  • wybieraj ryby i owoce morza z wiarygodnym oznakowaniem ekologicznym, takim jak certyfikat zrównoważonego rybołówstwa MSC.

Ważną rolę pełnią odpowiedzialne połowy, które zapewniają, że do sieci trafia taka ilość ryb, która sprawia, że stada mogą się odbudowywać, a ekosystem pozostanie w równowadze. Takie właśnie połowy prowadzą rybołówstwa spełniające Standard Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Yellowcups
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże WORKATION I CALMCATION – GDZIE JECHAĆ, BY WYPOCZĄĆ I NIE REZYGNOWAĆ Z PRACY? Biuro prasowe
2024-08-05 | 01:00

WORKATION I CALMCATION – GDZIE JECHAĆ, BY WYPOCZĄĆ I NIE REZYGNOWAĆ Z PRACY?

Pandemia przeformatowała model pracy w XXI wieku – bardzo dużo firm przeszło na pracę zdalną lub hybrydową. Co więcej, okazało się, że system ten ma liczne zalety tak
Podróże Rekordowe wyniki sprzedaży Fru.pl
2024-07-31 | 13:00

Rekordowe wyniki sprzedaży Fru.pl

Lato w pełni, a to oznacza czas wakacyjnych wyjazdów. Jak pokazują dane sprzedażowe Fru.pl Polacy planują podróże i szukają najlepszych ofert już od początku roku. Od
Podróże Kiwi.com sprawdza, w jakie role najczęściej się wcielamy na urlopie.
2024-07-30 | 13:00

Kiwi.com sprawdza, w jakie role najczęściej się wcielamy na urlopie.

Jak wskazują wyniki badania przeprowadzonego wśród respondentów z Polski na zlecenie Kiwi.com, Polacy mają bardzo bogate plany podróżnicze. Co trzeci ankietowany ma zamiar

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Sport

Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach

Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.

Gwiazdy

Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie

Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.

Konsument

Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana

Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.