Komunikaty PR

Bez wyrzeczeń w kuchni, czyli powiedz tak fleksiterianizmowi

2022-11-10  |  09:00

To nie dieta, a styl życia. Nie głodzisz się od rana do wieczora, a wielu gdzie indziej zabronionym produktom mówisz smacznie „tak”. Zamiast coś zdecydowanie eliminować - stawiasz na jakość tego, co kładziesz na talerzu. FRoSTA podpowiada jak z łatwością możesz zostać fleksiterianinem!

Z czym się je fleksiterianizm?

Chcesz zdrowo się odżywiać, przestać szkodzić planecie i nie cierpieć nadmiernie z powodu kulinarnych wyrzeczeń? Pomyśl o fleksiterianizmie! Tego terminu użyto po raz pierwszy na początku lat 90 ubiegłego wieku. Jest on kompilacją dwóch angielskich słów flexible (elastyczny) oraz vegetarian (wegetariański). Nowy sposób odżywiania wymyśliła dietetyczka Dawn Jakson Blanter i od tamtej pory zyskuje on coraz mocniejszą pozycję wśród najpopularniejszych diet świata.

Skąd takie uznanie? Ano stąd, że jeśli chwilowo będziemy mieli dość owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów, a na takich właśnie składnikach bazuje fleksiterianizm, to nic się dramatycznego nie stanie, jeśli sięgniemy po… smakowitego burgera! Jedyne czego powinniśmy przestrzegać w chwilach kulinarnej słabości, to jakość spożywanego mięsa – powinna być jak najwyższa! Warto też wspomnieć o innym istotnym szczególe – jedząc nie za często, a tylko od czasu do czasu mięsne produkty będziemy wspierać piękną ideę ochrony środowiska. Nie tylko samochody i fabryki szkodzą naszej planecie. Równie destrukcyjny wpływ na nią mają przemysłowe hodowle zwierząt, odpowiedzialne za emisję gazów cieplarnianych.

Wiemy ile korzyści niesie za sobą fleksitarianizm czy weganizm, dlatego wprowadzając na rynek np. burgery z kalafiora czy paluszki warzywne (które posiadają certyfikat Too Good To Go) chcieliśmy dać szerszy wybór konsumentom stosującym taką dietę – mówi Aleksandra Wysocka, marketing director Polska & CEE FRoSTY.

Co fleksiterianin kładzie na talerzu?

Musimy jednak zawsze pamiętać, że jeśli chcemy czuć się dobrze i mieć prawidłowe wyniki badań, to nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Na talerzu muszą pojawiać się wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W fleksiterianizmie nie jest to trudne, ponieważ opiera się on na zasadach racjonalnego żywienia, a od klasycznej diety różni się ograniczonym spożyciem mięsa i jego przetworów. Białko, tak istotne dla organizmu, pozyskuje się z podobnych źródeł jak w wegetarianizmie, czyli z ciecierzycy, bobu, grochu, soi, soczewicy i tofu. Bez wyrzutów sumienia możemy uzupełniać codzienną dietę nabiałem, takim jak jaja, a także do woli konsumować ryby. Natomiast mięso – zarówno białe jak i czerwone – jemy okazjonalnie.

Czy można szybko i smacznie gotować?

Oczywiście tutaj może ponieść Cię i kreatywność i fantazja! Pasztety z soczewicy, tofuryba, leczo z boczniakami – wszystko to brzmi niebywale smacznie. Jednak jeśli nie masz, aż tyle czasu na codzienne pichcenie z odsieczą przychodzi marka FRoSTA. W zaledwie kilka chwil możesz przygotować danie takie jak Makaron tagliatelle w sosie szpinakowym czy Kluski z warzywami i pieczarkami w sosie śmietankowym. Wystarczy tylko patelnia i po 6 minutach masz gotowe danie! A jeśli chcesz urozmaicić swój posiłek o ulubione przez ciebie dodatki, sięgnij po Burgery z kalafiora i brokuła. Możesz dobrać do nich swój ulubiony rodzaj bułki, sosu czy warzyw!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Odkrywaj smaki domowych przetworów Biuro prasowe
2024-08-12 | 01:00

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Cezary Pazura: Jedziemy z żoną na Sri Lankę, gdzie mamy program naszpikowany emocjami. Będziemy się poruszać pociągami, helikopterami i jeździć na słoniach

Na mapie letnich wyjazdów aktora w tym roku pojawiły się Portugalia i Sri Lanka. Pierwsza wyprawa już za nim. Cezary Pazura zaznacza, że udało mu się wypocząć i poznać kraj położony na Półwyspie Iberyjskim niemal „od podszewki”, ponieważ pokazywał mu go znajomy mieszkający tam od lat. Teraz z kolei wraz z żoną szykują się już na następną podróż, na wyspę Cejlon. Obszerna relacja z tej wyprawy pojawi się w ich mediach społecznościowych.

Problemy społeczne

Ginekolodzy biją na alarm: przyszły tata to nie tylko dawca nasienia. Mężczyźni nadal zbyt rzadko uczestniczą w przygotowaniach do ciąży

Mniej niż co trzeci mężczyzna szuka informacji na temat tego, jak się przygotować do poczęcia dziecka, a 42 proc. zdecydowało się wcześniej na zbadanie jakości nasienia – wynika z raportu opracowanego przez NutroPharmę na potrzeby kampanii „Dziecko wspólna sprawa”. O suplementację przed ciążą dba podobny odsetek przyszłych ojców, podczas gdy wśród przyszłych mam jest on dwukrotnie wyższy. Tymczasem – jak przypominają lekarze położnicy i ginekolodzy – materiał genetyczny ojca jest tak samo ważny jak matki. Ma wpływ nie tylko na to, jakie cechy będzie mieć dziecko, ale też na jego zdrowie oraz na prawidłowy przebieg ciąży.