Bezpieczna kuchnia. Kilka prostych sposobów
PR Expert
Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl
Garnkiem można się oparzyć, nożem skaleczyć, w szafkę uderzyć, a na podłodzie wpaść w poślizg. Kuchnia to miejsce, w którym trzeba na siebie uważać. Na szczęście przepis na bezpieczną kuchnię jest bardzo prosty.
Kwestia bezpieczeństwa nabrała szczególnego znaczenia, ale w kuchni powinna być jednym z priorytetów niezależnie od innych czynników. To właśnie w tym pomieszczeniu statystycznie najczęściej dochodzi do wypadków i kontuzji. Niebezpieczeństw jest wiele: gorące przedmioty, ostre noże, śliska podłoga, otwarte fronty szafek, nieoświetlone blaty.
Bezpieczne strefy
Niebezpieczeństwo można zażegać prostymi sposobami. Warto o tym pomyśleć już na etapie planowania. – Tajemnica idealnej kuchni kryje się w dobrym zaprojektowaniu wszystkich stref roboczych. Dzięki rozwiązaniom dedykowanym poszczególnym strefom, kuchnia ma szansę stać się miejscem zdecydowanie bardziej przestrzennym, pojemnym, ergonomicznym, komfortowym i bezpiecznym – mówi Michał Kichler, product marketing manager Häfele. Kuchnię dzieli się na pięć stref: przygotowania posiłków, przechowywania, zmywania, gotowania i zapasów. Wyraźny podział ułatwi poruszanie się po kuchni, dzięki czemu będzie bezpieczniej.
Co ma wisieć, nie spadnie
Gdy rozplanujemy strefy, zabierzemy się za wykonanie. Prawdopodobnie powiesimy szafki. Do tego potrzebujemy zawieszek. Najlepiej o dużym udźwigu, aby nic nie spadło nam na głowę. – Wieszając szafki, używajmy komponentów i akcesoriów meblowych najwyższej jakości – markowych i z atestami. Używajmy sprawdzonych zawieszek takich jak Camar 806, które wyróżniają się łatwością montażu i dużym udźwigiem do 100 kilogramów na parę – zaleca Michał Kichler.
Do góry, nie w bok
Dla bardzo przezornych poleca się fronty bez uchwytów z systemem typu naciśnij i otwórz. Niejeden kucharz skaleczył się o ostry uchwyt. Niejeden uderzył się o otwarte drzwiczki, dlatego lepiej, gdy otwierają się ku górze, nie w bok. – Tu z pomocą przychodzi kompaktowy podnośnik Free Space – wskazuje ekspert. – Dzięki niemu przemieszczanie się w kuchni jest bezpieczniejsze – argumentuje.
Bezpieczny dostęp?
Gdy wiemy, że po kuchni będą krzątać się dzieci, pomyślmy o czymś także do szafek dolnych. Dostęp do szafek lub szuflad z niebezpiecznymi przedmiotami (np. nożami czy środkami chemicznymi) ograniczy odpowiedni zamek, taki jak Whatlock. – Jest niewidoczny z zewnątrz, więc nie psuje wyglądu mebli. Otwarcie następuje przez przyłożenie magnesu–klucza w odpowiednim miejscu – podkreśla Michał Kichler.
Widać, co się kroi
Nie zapomnijmy także o oświetleniu. Lepiej, żeby w kuchni było widać, co się kroi. Dobrze oświetlony blat to podstawa. Pod wiszącymi szafkami można zamontować taśmy LED. Nie bez znaczenia jest także oświetlenie główne czy wysokość lampy nad stołem. Wybierając system oświetleniowy, zwraca się uwagę również na sposób montażu. – LOOX LED charakteryzuje się prostym i bezpiecznym montażem. To system typu plug and play. Lutowanie nie jest konieczne, dodatkowo złączki są tak zaprojektowane, że nie ma możliwości nieprawidłowego podpięcia – tłumaczy Michał Kichler.
Oświetlenie, zawieszki, podnośniki, zamki i podział na strefy – to nieskomplikowany przepis na bezpieczną kuchnię.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.