Komunikaty PR

Boże Narodzenie w stylu „fine dining”

2024-12-19  |  11:15
Biuro prasowe

Akademia Qulinarna Sokołów już od wielu lat dostarcza kulinarnych inspiracji i wspiera tych, którzy cenią znakomity smak i chcą rozwijać swoje umiejętności w zakresie przygotowywania wyśmienitych dań. – Z przyjemnością dzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem, zachęcając do poszerzania kulinarnych horyzontów – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – W ramach Akademii Qulinarnej Sokołów współpracujemy ze znakomitymi szefami kuchni, którzy znają najnowsze trendy i wyrafinowane techniki oraz są mistrzami w tworzeniu zaskakujących, perfekcyjnych połączeń smaków, tekstur i aromatów. Organizując świąteczne warsztaty w stylu „fine dining” chcieliśmy zaproponować nowe podejście do dań bożonarodzeniowych, czyniąc z nich ucztę dla wszystkich zmysłów. Realizację tego zadania powierzyliśmy kulinarnym ekspertom: Adrianie Marczewskiej – cenionej szefowej kuchni, z bogatym doświadczeniem oraz Dominikowi Moskalence -współpracującemu z nami od lat szefowi kuchni Sokołów.

 

Menu zaproponowane przez prowadzących warsztaty wymagało dużego zaangażowania ze strony uczestników. Zgodnie z ideą „fine dining” były to potrawy wykwintne, dostarczające niezwykłych wrażeń smakowych, jak i estetycznych. Grupa prowadzona przez Adrianę Marczewską przygotowała przystawkę, w postaci parmezanowych pączków, z domowym tatarem, majonezem szczypiorkowym i różową szalotką oraz danie główne – steki z polędwicy wołowej sous vide z masłem Café de Paris, puree dyniowym z palonym masłem szałwiowym i zimowymi korzeniami. Grupa gotująca z Dominikiem Moskalenką, przyrządziła aksamitne consome borowikowe z uszkami mięsnymi oraz wyjątkowy deser – krem dubajski zamknięty w mlecznej czekoladzie, zdobiony jadalnym złotem i płatkami kwiatów.

- Tradycyjne dania bożonarodzeniowe słusznie cieszą się niekwestionowaną popularnością – zaznacza Marcin Bałanda. – W naszej Akademii Qulinarnej cenimy oczywiście te klasyczne smaki, ale wiemy też, że warto być otwartym na zupełnie nowe kulinarne doznania. Dlatego podczas świątecznych warsztatów zaproponowaliśmy innowacyjny styl bożonarodzeniowych potraw. Oczywiście takie propozycje wymagają większego zaangażowania, jednak dzięki naszym ekspertom pokazaliśmy, że w każdej domowej kuchni mogą powstać dania, których nie powstydziłaby się renomowana restauracja. A święta są najlepszą okazją, by dostarczyć sobie i naszym gościom niecodziennych kulinarnych wrażeń. Mam nadzieję, że uczestnicy naszego spotkania wykorzystają zdobytą wiedzę i umiejętności, a także będą się nimi dzielić z innymi.  

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.