Boże Narodzenie w stylu „fine dining”
Akademia Qulinarna Sokołów już od wielu lat dostarcza kulinarnych inspiracji i wspiera tych, którzy cenią znakomity smak i chcą rozwijać swoje umiejętności w zakresie przygotowywania wyśmienitych dań. – Z przyjemnością dzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem, zachęcając do poszerzania kulinarnych horyzontów – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – W ramach Akademii Qulinarnej Sokołów współpracujemy ze znakomitymi szefami kuchni, którzy znają najnowsze trendy i wyrafinowane techniki oraz są mistrzami w tworzeniu zaskakujących, perfekcyjnych połączeń smaków, tekstur i aromatów. Organizując świąteczne warsztaty w stylu „fine dining” chcieliśmy zaproponować nowe podejście do dań bożonarodzeniowych, czyniąc z nich ucztę dla wszystkich zmysłów. Realizację tego zadania powierzyliśmy kulinarnym ekspertom: Adrianie Marczewskiej – cenionej szefowej kuchni, z bogatym doświadczeniem oraz Dominikowi Moskalence -współpracującemu z nami od lat szefowi kuchni Sokołów.
Menu zaproponowane przez prowadzących warsztaty wymagało dużego zaangażowania ze strony uczestników. Zgodnie z ideą „fine dining” były to potrawy wykwintne, dostarczające niezwykłych wrażeń smakowych, jak i estetycznych. Grupa prowadzona przez Adrianę Marczewską przygotowała przystawkę, w postaci parmezanowych pączków, z domowym tatarem, majonezem szczypiorkowym i różową szalotką oraz danie główne – steki z polędwicy wołowej sous vide z masłem Café de Paris, puree dyniowym z palonym masłem szałwiowym i zimowymi korzeniami. Grupa gotująca z Dominikiem Moskalenką, przyrządziła aksamitne consome borowikowe z uszkami mięsnymi oraz wyjątkowy deser – krem dubajski zamknięty w mlecznej czekoladzie, zdobiony jadalnym złotem i płatkami kwiatów.
- Tradycyjne dania bożonarodzeniowe słusznie cieszą się niekwestionowaną popularnością – zaznacza Marcin Bałanda. – W naszej Akademii Qulinarnej cenimy oczywiście te klasyczne smaki, ale wiemy też, że warto być otwartym na zupełnie nowe kulinarne doznania. Dlatego podczas świątecznych warsztatów zaproponowaliśmy innowacyjny styl bożonarodzeniowych potraw. Oczywiście takie propozycje wymagają większego zaangażowania, jednak dzięki naszym ekspertom pokazaliśmy, że w każdej domowej kuchni mogą powstać dania, których nie powstydziłaby się renomowana restauracja. A święta są najlepszą okazją, by dostarczyć sobie i naszym gościom niecodziennych kulinarnych wrażeń. Mam nadzieję, że uczestnicy naszego spotkania wykorzystają zdobytą wiedzę i umiejętności, a także będą się nimi dzielić z innymi.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Daniel Olbrychski: Praca mnie konserwuje, gdybym nie grał, tobym się błyskawicznie zestarzał. Walczę, żeby widzowie nie dostrzegali na scenie mojej osiemdziesiątki
Daniel Olbrychski uznawany jest za jednego z najwybitniejszych aktorów filmowych i teatralnych swojego pokolenia. W dorobku ma wiele znakomitych ról i już od dawna mógłby odcinać kupony od sławy, ale jak podkreśla – nie zamierza rezygnować z pracy. Z przyjemnością przyjmuje kolejne propozycje zawodowe i mierzy się z nowymi rolami, bo dzięki takiej aktywności nie czuje upływającego czasu. Za trzy tygodnie artysta będzie świętował okrągłe urodziny.
Edukacja
Idea STEM zmienia podejście do edukacji dzieci na całym świecie. Doświadczanie i współpraca zamiast wykładów
Odejście od wykładowej metody prowadzenia zajęć na rzecz doświadczeń, współpracy i partnerskich relacji z nauczycielem to podstawowe założenia idei edukacyjnej STEM. Ma ona wspierać rozwój dzieci i młodzieży w kierunkach, jakie wytycza zmieniająca się rzeczywistość i na jakie nastawiony będzie rynek pracy za kilka lat. Globalnie rynek edukacji STEM do końca dekady podwoi swoje przychody. Ten światowy trend jest obserwowany i rozwijany również w Polsce, m.in. poprzez projekt STEM Kindloteka.
Handel
Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci
Eksperci apelują o intensyfikację wysiłków na rzecz ochrony klimatu. Tym bardziej że teraz są ku temu sprzyjające warunki: finansowanie, wola polityczna i zaawansowane technologie. Coraz częściej idzie za tym także gotowość społeczeństwa do zmian. Choć w kontekście zielonej rewolucji mówi się przede wszystkim o transformacji energetycznej i ograniczaniu emisji CO2, dbanie o zmiany zaczyna się również na poziomie decyzji konsumenckich. Polacy mają tego świadomość i wdrażają proekologiczne nawyki w codzienną rutynę i zakupy.