Cargo: superbohater każdej kuchni.
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Cargo, czyli system wysuwanych półek do mebli kuchennych staje się coraz popularniejszy w Polskich domach. Nic dziwnego – to rozwiązanie, które pozwala lepiej wykorzystać dostępną przestrzeń i zapewnia łatwy dostęp do przechowywanych produktów. Dobrze zorganizowana przestrzeń przechowywania sprawia, że gotowanie staje się przyjemniejsze. Dlaczego warto postawić na tego typu szafki? Oto 5 powodów.
1. Na wyciągnięcie ręki
Tradycyjne szafki bywają mało funkcjonalne – produkty umiejscowione z przodu łatwo dostrzec, natomiast te, które znajdują się w głębi zwykle są trudno dostępne i słabo widoczne. Cargo rozwiązuje te problemy. Jednym ruchem wysuwa się całą jego zawartość i jednocześnie zyskuje dostęp do wszystkich produktów. Dzięki temu można zaoszczędzić czas na szukaniu żywności i od razu przejść do przygotowania posiłku
2. Zastępca domowej spiżarni
Posiadanie zapasów w postaci dodatkowego opakowania ryżu, mąki czy makaronu to dobry nawyk. Pojawia się jednak pytanie: gdzie umieścić te produkty? Szczególnie w niewielkich kuchniach często brakuje miejsca na przechowywanie. Tu świetnie sprawdzi się cargo, które pozwoli uporządkować zapasy, a co za tym idzie – umiejętniej nimi zarządzać. Na przykład system DISPENSA bez problemu pomieści duże ilości zapasów i pozwoli wygodnie je poukładać. Dzięki temu unikniemy chaosu i porozrzucanych przypadkowo toreb czy puszek, po które trudno sięgnąć. Jeśli wybierzesz wysokie cargo, z pewnością zmieścisz wszystkie zapasy w jednym miejscu. Tego typu systemy to duża i ergonomiczna powierzchnia, która, w zależności od modelu, utrzyma nawet do 100 kg załadunku. Wnętrze szafki cargo można dostosować, regulując odstępy między koszykami, dzięki systemowi haczyków oraz używając dodatkowych akcesoriów, takich jak praktyczne pojemniki. Dzięki temu cargo pomieści zarówno wysokie butelki, jak i mniejsze opakowania, a także drobne torebki z przyprawami.
3. Szyte na miarę
Każda kuchnia jest inna, tak jak styl życia korzystających z niej użytkowników. Aby w pełni wykorzystać potencjał danej przestrzeni ważne jest dopasowanie rozmiaru i typu systemu cargo. Na szczególną uwagę zasługują systemy marki Peka: DISPENSA oraz TANDEM. Czym się różnią?
DISPENSA to klasyczne, wysuwane cargo przeznaczone do wąskich modułów – sprawdzi się nawet w najwęższych wnękach o szerokości 15 cm. Maksymalne wykorzystanie powierzchni w takiej szafce jeszcze nigdy nie było tak proste! Wnętrze cargo dopasujesz do swoich potrzeb, regulując wysokość koszy. To świetny sposób na stworzenie funkcjonalnej spiżarni nawet w małej kuchni. DISPENSA dostępna jest w różnych wysokościach – od 90 do 230 cm. Co ważne, wraz ze zwiększeniem wymiarów systemu, zwiększa się również ilość koszy w komplecie. Wybierając takie cargo, możesz stworzyć wysoki słupek lub moduł medium. Cargo płynnie wysuwa się z szafki, aż łagodnie zatrzyma się przed korpusem. Wyhamowuje też przy zamykaniu, co zwiększa wygodę i bezpieczeństwo użytkowania. Ten model utrzyma nawet 100 kg załadunku.
TANDEM przyda się w większych kuchniach, gdzie można pozwolić sobie na umieszczenie systemu w szafce o szerokości 60 cm. TANDEM pozwala umieścić produkty nie tylko na półkach wewnętrznych, ale także na drzwiach – podobnie, jak w lodówce. Wewnętrzne półki możesz przewieszać na ramie z haczykami, dowolnie dopasowując ich położenie do typu przechowywanych w systemie produktów. Kiedy otwierasz szafkę, tylne półki przybliżają się do przodu – możesz więc łatwo sięgnąć nawet w najgłębsze zakamarki spiżarki. System TANDEM udźwignie aż 85 kg zapasów! Jeśli Twoja rodzina jest spora, a co za tym idzie – jedzenia również jest więcej – zdecyduj się na umieszczenie dwóch systemów obok siebie, tworząc jeszcze bardziej pakowny TANDEM Depot.
4. Sposób na wnękę
W niewielkich kuchniach liczy się każdy centymetr przestrzeni do przechowywania. Jednym z miejsc, które często pozostają niezagospodarowane są wąskie wnęki. Niestandardowe wymiary i głębokość utrudniająca dostęp to najczęstsze przeszkody, które sprawiają, że ta część kuchni pozostaje niewykorzystana. Na szczęście nawet w wąskiej przestrzeni można umieścić funkcjonalne, wysuwne cargo, zyskując dostęp do wszystkich przechowywanych tam produktów. Już szafka o szerokości 15, 20 lub 25 cm wystarczy, by stworzyć we wnęce komfortową przestrzeń przechowywania. Najpopularniejsze są jednak moduły 30 i 40 cm.
5. Ergonomia i oszczędność
Zgromadzenie żywności w jednym, łatwo dostępnym miejscu pozwoli nie tylko zaoszczędzić czas podczas gotowania, ale również lepiej zorganizować zakupy. Przygotowując listę potrzebnych produktów często zdarza ci się przeglądać szafki w celu sprawdzenia zapasów? Zdarzyło się, że w zapomnianej szufladzie nagromadziły się przeterminowane produkty? Cargo sprawia, że zapasy będą dobrze widoczne, dzięki czemu będą zużywane na bieżąco.
Link do wideo: https://youtu.be/Q0kaZY15WMY

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.