Komunikaty PR

Celebruj tradycję uprawy oliwek podczas sezonu zbiorów w Türkiye (Turcji)

2024-09-23  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Oliwki, których długa historia, liczy niemal tyle samo lat, co ludzkość, są czymś więcej niż tylko owocem – to także sposób na życie na ziemiach Anatolii. Dzięki zakorzenionej tradycji oraz sprzyjającemu śródziemnomorskiemu klimatowi, Türkiye (Turcja) jest dziś prawdziwym rajem dla gajów oliwnych. Od regionu Morza Egejskiego, przez wybrzeża Morza Śródziemnego, po wschodnią Anatolię – każdy zakątek pełen jest długowiecznych, skromnych drzew oliwnych. Najważniejszym obszarem upraw jest region Morza Egejskiego, gdzie rośnie aż 75% wszystkich drzew oliwnych w kraju. Jesienią ten region ożywa widokami i dźwiękami zbiorów oliwek, celebrującymi żyzne ziemie oraz dziedzictwo, które głęboko wnikają w jego kuchnię i życie codzienne. Czy chcielibyście poznać tę ponadczasową tradycję na własnej skórze, gdy gaje oliwne nad Morzem Egejskim ponownie obdarzą nas swoimi owocami, które tej jesieni trafią prosto z drzew na stoły?

Szlak Drzew Oliwnych: Dokąd się udać? 

W wszystkich regionach Türkiye (Turcji), będącej częścią Szlaku Drzew Oliwnych, ustanowionego przez Radę Europy, można znaleźć uprawy drzew oliwnych. Najważniejsze ich obszary znajdują się wzdłuż wybrzeża Morza Egejskiego, zwłaszcza w prowincjach Balıkesir, Izmir, Manisa, Aydın i Muğla, gdzie produkcja jest największa. Doskonałe warunki dla dojrzewania oliwek panują również w okolicy góry Ida. Podróż Szlakiem Drzew Oliwnych w Türkiye (Turcji) warto rozpocząć od wizyty w Muzeum Oliwy z Oliwek w Adatepe w prowincji Çanakkale. W pierwszej tego typu placówce w tym kraju pokazano proces produkcji oliwy z oliwek. Kolejnym ważnym ośrodkiem, gdzie uprawa oliwek dominuje w działalności rolniczej, jest położony w głębi lądu Ayvalık w prowincji Balıkesir.  Odbywające się tu zbiory stanowią doskonałą okazję, aby nawiązać kontakt z mieszkańcami i skosztować lokalnych specjałów.

Podróżując dalej, warto odwiedzić jedno z najstarszych na świecie drzew oliwnych w Kırkağaç, w prowincji Manisa, które wciąż rodzi owoce. To 1650-letnie drzewo, wpisane w 2013 roku na listę pomników przyrody, jest objęte ochroną. Izmir, perła regionu Morza Egejskiego, uchodzi za jedno z najważniejszych centrów uprawy oliwek i produkcji oliwy w Türkiye (Turcji). W rejonach takich miejscowości jak Selçuk, Seferihisar, Güzelbahçe, Urla, Çeşme i Karaburun można zobaczyć wielowiekowe drzewa oliwne. Zabytkowa Urla na pewno was zaskoczy. To urocze miasto, uwzględnione w przewodniku Michelin, znane jest z restauracji typu „od pola do stołu”. Ponadto, w wiosce Uzunkuyu, Muzeum Oliwy z Oliwek Köstem ukazuje sposób wytwarzania oliwnych wyrobów liczący cztery tysiące lat.

Kierując się na południe do Aydın – serca oliwnych gajów z około 25 milionami drzew – warto zatrzymać się w Muzeum Historii Oliwek i Oliwy z Oliwek Oleatrium w Kuşadası. Po zapoznaniu się z historią rozwoju uprawy oliwek na tych terenach można udać się dalej, do kolejnego wakacyjnego raju, jakim jest prowincja Muğla. Szczególnie warta uwagi jest miejscowość Milas, która odgrywa istotną rolę w produkcji oliwek. Szacuje się, że drzewa oliwne rosły tu już 8000 lat temu. Podczas Festiwalu Zbiorów Oliwek w Milas można spróbować tych owoców i najwyższej jakości oliwy.

Zbiory oliwek, czyli wielowiekowy rytuał

Oliwki, które zaczynają kwitnąć w czerwcu i dojrzewają przez całe lato, stają się gotowe do zbiorów wraz z nadejściem jesieni. Ta tradycja gromadzi rodziny, społeczności i turystów, którzy wspólnie celebrują zbiory tego owocu, kluczowego dla kultury i kuchni regionu. Proces rozpoczyna się od ręcznego zbierania oliwek – w regionie Morza Egejskiego ta dawna metoda jest wciąż praktykowana, ponieważ nie tylko pozwala zachować wysoką jakość owoców, ale także wzmacnia więź z ziemią i pracą, której ona wymaga. Następnie oliwki są sortowane na „oliwki stołowe”, „oliwki przeznaczone do tłoczenia oliwy” oraz „oliwki do mielenia” – czyli te, które spadły z gałęzi.

Z gałęzi na stół – cud oliwy z oliwek

Proces przekształcania oliwek w oliwę to wyjątkowa przygoda. Zebrane oliwki są natychmiast transportowane do lokalnych młynów lub fabryk, gdzie tłoczy się z nich wysokiej jakości oliwę, która jest podstawą zdrowej kuchni egejskiej. Butelkowana od razu po tłoczeniu odgrywa kluczową rolę w regionalnej kuchni, podkreślając smak potraw. Ten cudowny składnik, niezbędny dla długiego i zdrowego życia, może być dodawany do każdego posiłku. Oliwa z oliwek, aromatyzowana przyprawami, często towarzyszy śniadaniom jako dip do maczania chleba. Natomiast regionalne zioła, takie jak drapacz lekarski (şevket-i bostan) czy soliród zielny (deniz börülcesi), oraz warzywa, w tym karczochy i kwiaty cukinii, są w niej gotowane, tworząc proste, zdrowe i pełne smaku dania, które podkreślają świeżość składników. Co więcej, sałatki z oliwnym dressingiem z dodatkiem octu lub soku z cytryny towarzyszą niemal każdemu posiłkowi.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie! Biuro prasowe
2024-12-30 | 12:00

Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!

Jesień i zima to zdecydowanie czas na Azje, w której panuje właśnie pora sucha i pełnia słońca. W tym roku Azja zaskoczyła wzrostem popularności w porównaniu do roku
Podróże Święta na stoku: dlaczego Polacy wybierają Austrię i Włochy?
2024-12-23 | 11:00

Święta na stoku: dlaczego Polacy wybierają Austrię i Włochy?

Coraz więcej Polaków decyduje się spędzać święta Bożego Narodzenia poza domem, szukając miejsc, które łączą tradycyjny klimat z możliwością wyjątkowego wypoczynku. W
Podróże SUN & SNOW dołącza do partnerów sieci handlowej Lidl
2024-12-19 | 16:25

SUN & SNOW dołącza do partnerów sieci handlowej Lidl

Sun & Snow Sp. z o.o dołączył do partnerów sieci handlowej Lidl. Od grudnia do końca stycznia 2025 polscy użytkownicy aplikacji Lidl Plus mają możliwość skorzystania ze zniżki

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

NEWSERIA POLECA

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale usunąć. Kwestii bezpieczeństwa zabiegów korekcji wad wzroku dotyczy najwięcej obaw pacjentów, którzy myślą o takim kroku. Tutaj z pomocą przychodzą certyfikaty spełnianych norm jakości, akredytacje poszczególnych placówek oraz potwierdzenie kwalifikacji lekarzy chirurgów.

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Ochrona środowiska

Susza stała się już corocznym zjawiskiem w Polsce. Lokalne inicjatywy mogą wiele zmienić

Polskie lato coraz bardziej zaczyna przypominać temperaturami to śródziemnomorskie. Rośnie liczba dni z temperaturą przekraczającą 30 st. C i tropikalnych nocy, a fale upałów sprzyjają nasilaniu się susz. Wylesianie i powiększanie obszarów nieprzepuszczalnych, w połączeniu z wadliwą gospodarką wodną, zwiększa w ostatnich dekadach „ucieczkę” wody z obszaru Polski, powodując większą intensywność skutków suszy – wynika z analizy „Nauki o klimacie”. Problemem jest brak spójnej i konsekwentnej polityki gospodarowania zasobami wodnymi.

Muzyka

Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy

Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.