Komunikaty PR

CENTRUM BADAWCZO-ROZWOJOWE PRACUJE NAD PREPARATAMI BAKTERIOBÓJCZYMI

2020-05-28  |  10:25
Biuro prasowe

Mija piąty miesiąc od otwarcia Centrum Badawczo-Rozwojowego Agro-Środki-Technika-Technologia, ośrodka badawczego zajmującego się uprawą pasową. Podczas konferencji otwarcia jego twórcy zapowiadali kompleksowe pogłębianie wiedzy na temat pasowej uprawy roli oraz wprowadzenie na rynek innowacji, które pomogą zrewolucjonizować polskie rolnictwo. Aktualnie eksperci opracowują preparaty wirusobójcze służące do dezynfekcji, np. pomieszczeń.

Polskie i światowe rolnictwo wciąż stara się doskonalić i wdrażać innowacyjne technologie produkcji rolnej, techniki rolniczej i uprawy roślin, które pozwolą utrzymać wysoki poziom i jakość produkcji żywności przy wciąż zmieniającym się klimacie oraz pogarszających się warunkach wodnych. Jak zachować wodę w glebie oraz minimalizować emisję CO2 do atmosfery, by nasze uprawy cechowały się wysokim plonowaniem? Odpowiedzią jest uprawa pasowa, a Centrum Badawczo-Rozwojowe jest jednym z najnowocześniejszych tego typu ośrodków na świecie, specjalizującym się w kompleksowym badaniu i rozwoju tej technologii.

– Polskie rolnictwo od lat zmaga się z wieloma problemami, m.in. ze zmieniającym się klimatem, którego efektem są coraz to częstsze okresy posuszne. Centrum Badawczo-Rozwojowe jest stosunkowo młodym, a zarazem najnowocześniejszym  ośrodkiem badawczym w Polsce, jak i poza granicami naszego kraju. Od daty jego otwarcia minęło zaledwie pół roku, ale wykonywane tam prace badawcze idą pełną parą. Otwierając Centrum Badawczo-Rozwojowe, chciałem stworzyć w przeciągu trzech lat rozwiązania, które zrewolucjonizują branżę rolniczą oraz pozwolą na redukcję nakładów energii i emisji CO2 do atmosfery, a dodatkowo zminimalizują negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko naturalne. Okres wegetacyjny roślin nie trwa w nieskończoność, dlatego zależy nam na zrobieniu i zebraniu jak największej ilości badań i pomiarów z upraw, a często jest to uzależnione warunkami atmosferycznymi. Od momentu otwarcia pracujemy nad nową konstrukcją siewników oraz przeprowadzamy testy nad agregatami do uprawy pasowej firmy Mzuri. Dodatkowo nasi eksperci zajmują się udoskonalaniem nawozów dolistnych marki Agrami, ale również pracujemy nad preparatami bakteriobójczymi, wirusobójczymi do dezynfekcji zarówno dla ludzi, jak i pomieszczeń, np. szpitalnych oraz pomieszczeń dla zwierząt – mówi Marek Różniak, twórca Centrum Badawczo-Rozwojowego.

Prace w CBR prowadzone są w trzech obszarach. Pierwszą gałęzią są laboratoria konstruktorskie, które zajmują się badaniem maszyn Mzuri Pro-Til pod względem mechanicznym oraz przystosowywaniem ich do różnych warunków środowiskowych. Kolejne obszary dotyczą zabiegów roślinnych oraz poprawy żyzności gleby, by dostosować technologie i metody uprawy roślin do aktualnych warunków klimatycznych i agrarnych, które wciąż się zmieniają. Eksperci opracowują składy i formuły mikrogranulatów nawozowych do uprawy roślin rolniczych i warzyw polowych oraz określają efekty ich zastosowania w agrotechnice roślin. Aktualnie prowadzone są badania nad preparatami bakteriobójczymi służącymi do odkażenia pomieszczeń, jak szpitale, przychodnie czy biura oraz do stosowania przez społeczeństwo.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.