CENTRUM BADAWCZO-ROZWOJOWE PRACUJE NAD PREPARATAMI BAKTERIOBÓJCZYMI
Mija piąty miesiąc od otwarcia Centrum Badawczo-Rozwojowego Agro-Środki-Technika-Technologia, ośrodka badawczego zajmującego się uprawą pasową. Podczas konferencji otwarcia jego twórcy zapowiadali kompleksowe pogłębianie wiedzy na temat pasowej uprawy roli oraz wprowadzenie na rynek innowacji, które pomogą zrewolucjonizować polskie rolnictwo. Aktualnie eksperci opracowują preparaty wirusobójcze służące do dezynfekcji, np. pomieszczeń.
Polskie i światowe rolnictwo wciąż stara się doskonalić i wdrażać innowacyjne technologie produkcji rolnej, techniki rolniczej i uprawy roślin, które pozwolą utrzymać wysoki poziom i jakość produkcji żywności przy wciąż zmieniającym się klimacie oraz pogarszających się warunkach wodnych. Jak zachować wodę w glebie oraz minimalizować emisję CO2 do atmosfery, by nasze uprawy cechowały się wysokim plonowaniem? Odpowiedzią jest uprawa pasowa, a Centrum Badawczo-Rozwojowe jest jednym z najnowocześniejszych tego typu ośrodków na świecie, specjalizującym się w kompleksowym badaniu i rozwoju tej technologii.
– Polskie rolnictwo od lat zmaga się z wieloma problemami, m.in. ze zmieniającym się klimatem, którego efektem są coraz to częstsze okresy posuszne. Centrum Badawczo-Rozwojowe jest stosunkowo młodym, a zarazem najnowocześniejszym ośrodkiem badawczym w Polsce, jak i poza granicami naszego kraju. Od daty jego otwarcia minęło zaledwie pół roku, ale wykonywane tam prace badawcze idą pełną parą. Otwierając Centrum Badawczo-Rozwojowe, chciałem stworzyć w przeciągu trzech lat rozwiązania, które zrewolucjonizują branżę rolniczą oraz pozwolą na redukcję nakładów energii i emisji CO2 do atmosfery, a dodatkowo zminimalizują negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko naturalne. Okres wegetacyjny roślin nie trwa w nieskończoność, dlatego zależy nam na zrobieniu i zebraniu jak największej ilości badań i pomiarów z upraw, a często jest to uzależnione warunkami atmosferycznymi. Od momentu otwarcia pracujemy nad nową konstrukcją siewników oraz przeprowadzamy testy nad agregatami do uprawy pasowej firmy Mzuri. Dodatkowo nasi eksperci zajmują się udoskonalaniem nawozów dolistnych marki Agrami, ale również pracujemy nad preparatami bakteriobójczymi, wirusobójczymi do dezynfekcji zarówno dla ludzi, jak i pomieszczeń, np. szpitalnych oraz pomieszczeń dla zwierząt – mówi Marek Różniak, twórca Centrum Badawczo-Rozwojowego.
Prace w CBR prowadzone są w trzech obszarach. Pierwszą gałęzią są laboratoria konstruktorskie, które zajmują się badaniem maszyn Mzuri Pro-Til pod względem mechanicznym oraz przystosowywaniem ich do różnych warunków środowiskowych. Kolejne obszary dotyczą zabiegów roślinnych oraz poprawy żyzności gleby, by dostosować technologie i metody uprawy roślin do aktualnych warunków klimatycznych i agrarnych, które wciąż się zmieniają. Eksperci opracowują składy i formuły mikrogranulatów nawozowych do uprawy roślin rolniczych i warzyw polowych oraz określają efekty ich zastosowania w agrotechnice roślin. Aktualnie prowadzone są badania nad preparatami bakteriobójczymi służącymi do odkażenia pomieszczeń, jak szpitale, przychodnie czy biura oraz do stosowania przez społeczeństwo.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.