Centrum Praskie Koneser zaprasza na wystawę klasycznej motoryzacji
Już w najbliższą sobotę (4 lipca) w centrum kulturalno-rozrywkowym na warszawskiej Pradze będzie można podziwiać klasyczną motoryzację. Wśród atrakcji zaplanowano rajd zabytkowych pojazdów po miejscach związanych z praską motoryzacją, próbę sprawnościową oraz konkurs elegancji. Wydarzenie odbędzie się w zrewitalizowanej dawnej wytwórni wódek Koneser - wstęp wolny.
4 lipca od godziny 11.00 rozpoczyna się wystawa „Klasyczny Koneser” organizowana przez Drive Cup i Centrum Praskie Koneser. Impreza przeznaczona jest przede wszystkich dla fanów motoryzacji, którzy będą mogli podziwiać m.in. pojazdy produkowane przed wojną w Warszawie oraz inne wiekowe maszyny. Wszystko odbędzie się w niesamowitej atmosferze zrewitalizowanego, industrialnego miejsca na historycznej mapie Warszawy – dawnej wytwórni wódek Koneser.
Plan imprezy:
11.00 – otwarcie bramy wjazdowej dla uczestników imprezy (od strony Ząbkowskiej).
13.01 – start pierwszego zawodnika w Rajdzie po Pradze.
15.01 – meta pierwszego zawodnika w Rajdzie po Pradze.
16.30 – ogłoszenie wyników
18.00 – zamknięcie imprezy
Szczegółowe informacje o wydarzeniu dostępne są na stronie: http://drivecup.pl/rajd_klasyczny-koneser/
***
Centrum Praskie Koneser to najczęściej nagradzana inwestycja mixed-use w Polsce i serce odradzającej się warszawskiej Pragi. Usytuowane na terenie XIX-wiecznej fabryki wódki, przywróciło do życia zabytkowe budynki i stworzyło nowy punkt na stołecznej mapie rozrywkowej, gastronomicznej, muzealnej, kulturalnej i zakupowej. Tu można znaleźć wiele restauracji i barów z kuchnią z całego świata: Bombaj Masala, Zoni, WuWu Bistro, Ferment Praski, frankie’s, ORZO, Koneser Grill by Butchery & Wine, Bar Hotel Moxy, ¾ Koneser Bar, Syreni Śpiew, a także unikatowe sklepy i polskie marki, niedostępne w galeriach handlowych, tworzone przez rodzimych producentów, jak MUSCAT, Minty dot, Mydlarnia Cztery Szpaki czy Domkove. Centrum Praskie Koneser to laureat nagrody „Wdechy 2020” za próby pokazywania w miejscu komercyjnym sztuki niekomercyjnej.
Więcej informacji na www.koneser.eu.
Kontakt dla mediów:
Piotr Artymowski
kom.: 600 285 233
email: p.artymowski@cecpolska.pl
Spacer wspomnieniowy po Turzynie z Joanną Olszowską – część 2
G2A.COM – globalny marketplace z cyfrową rozrywką zdobywa prestiżowe nagrody
Crimen – Mercenary Tales zadebiutuje na PlayStation VR2!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.