Komunikaty PR

Chałwa na świątecznym stole nie tylko w formie przekąski

2021-02-26  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Nikodem Chudzik
38PR & Content Communication

Gdańska 47/49
91-035 Łódź
nikodem.chudzik|38pr.pl| |nikodem.chudzik|38pr.pl
512 029 402
www.38pr.pl
Do pobrania pdf ( 0.26 MB )

Choć Polacy są tradycjonalistami i przygotowują klasyczne wielkanocne dania, to coraz więcej osób szuka niesztampowych słodkich przekąsek, które mogą pojawić się na świątecznym stole. Konsumenci wybierają także oryginalne dodatki, by wzbogacić smak klasycznych potraw i mile zaskoczyć najbliższych. O świątecznych propozycjach dla konsumentów opowiada Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o. o.

Już za niewiele ponad miesiąc będziemy przeżywać drugą Wielkanoc w czasach pandemii. Epidemia COVID-19 wpłynęła na nawyki i trendy konsumenckie, a miniony rok był wyjątkowy dla wszystkich – wielu Polaków przeżyło niemałą życiową rewolucję, przechodząc na pracę czy naukę zdalną i rezygnując z ulubionych aktywności, których realizacja nie była możliwa przez pandemię. Zmianom ulegały również oferty producentów z branży spożywczej, w tym kategorii słodyczy.

Ten segment produktów największą popularność zyskuje w okresie świątecznym i ten trend, mimo pandemii, nie zmienił się w czasie ubiegłorocznych świąt w strukturze sprzedaży naszej firmy – mówi Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o. o.

Podobne zainteresowanie tymi produktami prognozowane jest również w kontekście zbliżającej się Wielkanocy.

Oferowane przez nas produkty doskonale sprawdziły się w ubiegłorocznej ofercie Wielkanocnej i Bożego Narodzenia, dlatego jesteśmy przekonani, że zdobędą one uznanie konsumentów również w okresie wielkanocnym w tym roku. Przygotowaliśmy specjalną ofertę promocyjną na asortyment chałwowy – torciki, klasyczne kartoniki 250g, mini-chałwę oraz bloki chałwowe – 1,5 kg do sprzedaży na wagę. Nasza chałwa jest wyrabiana ręcznie, o czym informujemy konsumentów za pomocą komunikatu umieszczonego na opakowaniach. To szczególnie ważne w okresie świątecznym, kiedy konsumenci poszukują wyjątkowych produktów najwyższej jakości. Wszystkim zależy, by jak najlepiej ugościć swoich bliskich – dodaje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o. o.

Klasyka z nutką nowoczesności

Podczas świąt Wielkanocnych na naszych stołach pojawiają się tradycyjne wypieki, wśród których króluje sernik. Chociaż w wielu domach przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie i w niezmienionej formie funkcjonują przez wiele lat, coraz częściej konsumenci eksperymentują również podczas jego przygotowywania. Jednym z popularnych dodatków jest chałwa, która nadaje wypiekom niepowtarzalną sezamową nutę. Chałwę możemy wykorzystać zarówno jako dodatek do masy serowej, ale także jako składnik wyjątkowej polewy sezamowej. Naprawdę warto!

Sernik podwójnie chałwowy:

Składniki:

Spód:

Opakowanie (120 g) okrągłych biszkoptów

Szklanka mleka

Składniki na masę serową:

800 g twarogu na serniki (w wiaderku)

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%

300 g ręcznie wyrabianej chałwy waniliowej Unitop (pokruszonej)

1 łyżeczka soku z cytryny

Polewa:

1 szklanka śmietanki kremówki 36%

300g pokruszonej chałwy Unitop

Przygotowanie:

Przygotować blachę o średnicy ok. 23 cm. Spód wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty w całości zamaczać w mleku i układać jeden przy drugim tworząc spód. Nasączenie jest ważne, gdyż w przeciwnym razie biszkopty wypłyną i zmieszają się z masą serową w trakcie pieczenia.

Ciasto najlepiej przygotować w mikserze planetarnym, ale wyjdzie też przy użyciu miksera ręcznego. Ser utrzeć z cukrem w dużej misie (lub misie miksera). Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników – jedynie przez kilka sekund. Na końcu wmieszać pokruszoną chałwę.

Wylać na przygotowany spód, piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować polewę, którą polewa się ciasto całkowicie wystudzone.

Polewa:

W rondelku wymieszać śmietankę z pokruszoną chałwą, podgrzewać, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Podgrzewać aż masa zgęstnieje i zrobi się jednolita (nie gotować!). Tak przygotowaną polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto odstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc przed podaniem.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Dzień Ziemi_Dieta dla zdrowia i dla planety - porady dr Hanny Stolińskiej Biuro prasowe
2021-04-22 | 09:30

Dzień Ziemi_Dieta dla zdrowia i dla planety - porady dr Hanny Stolińskiej

22 kwietnia obchodzimy Dzień Ziemi. Jest to wyjątkowa okazja do tego, by choć przez moment zastanowić się nad tym, jaki jest nasz wkład w kondycję planety, a także jaka przyszłość stoi
Żywienie Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe przekąski
2021-04-21 | 17:30

Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe przekąski

Trwa druga odsłona kampanii Wasa Wypełnij dzień smakiem! z udziałem ambasadorki marki. Agnieszka Radwańska – bo o niej mowa – na pierwszym miejscu stawia zbilansowaną
Żywienie 100% cocoa i 100% smaku w nowej tabliczce z Wawelu
2021-04-20 | 15:00

100% cocoa i 100% smaku w nowej tabliczce z Wawelu

Do portfolio marki Wawel dołączył wyjątkowy produkt - Ekstra Gorzka 100% cocoa - tabliczka stworzona tylko z jednego surowca - certyfikowanego ziarna kakaowca. Dzięki głębokiemu aromatowi

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Patronat Newserii

Janssen4Patients

Seriale

Katarzyna Bonda: Teraz jest to bardzo popularne, że kobieta wchodzi w skórę wojownika. Dziesięć lat temu było to coś totalnie nowego

Pisarka nie ma wątpliwości, że w naszym otoczeniu jest wiele kobiet podobnych do Saszy Załuskiej, które z powodzeniem mogłyby pracować na odpowiedzialnych stanowiskach w organach ścigania i na przykład tworzyć portrety psychologiczne przestępców. Są bowiem niezwykle elokwentne i skrupulatnie podchodzą do powierzonych im zadań, dzięki czemu mają szansę być wybitnymi specjalistkami w danej dziedzinie. Pisarka przyznaje, że kiedy jej kryminały trafiły na półki księgarń, taka wojownicza kobieca bohaterka była jedyna w swoim rodzaju.

Dom i ogród

Dorota Szelągowska: Powinniśmy być wdzięczni za wszystko, co spotyka nas w życiu. Z każdych złych chwil po czasie wychodzi coś dobrego

Projektantka wnętrz powraca w kolejnej edycji programu „Totalne remonty”. Zaznacza, że formuła programu pozostaje taka sama. W poszczególnych odcinkach widzowie będą mogli zobaczyć historie wyjątkowych bohaterów, którzy na co dzień swoją wrażliwością i życzliwością zmieniają świat. Remonty ich mieszkań i domów to symboliczne podziękowanie za dzielenie się dobrocią i radością z ludźmi, którzy tego potrzebują. W nowym sezonie show nie zabraknie wzruszeń i emocji.

Problemy społeczne

Wydłuża się kolejka potrzebujących rehabilitacji postcovidowej. Czas rozpoczęcia zabiegów gra istotną rolę

Na początku kwietnia ruszył w Polsce szeroki program rehabilitacji postcovidowej. Mogą z niego skorzystać wszyscy pacjenci, który przechorowali COVID-19 i borykają się z problemami wydolnościowymi dłużej niż cztery–sześć tygodni. Usługi mogą świadczyć wszystkie placówki, które mają podpisane umowy z NFZ i odpowiednie zasoby kadrowe. – Rehabilitacja jest prowadzona przez trzy tygodnie, a po tym czasie badamy efekty. W większości przypadków następuje poprawa możliwości wysiłkowych, jakości życia pacjenta, zmniejszenie duszności i powrót do codziennej sprawności – mówi prof. Jan Szczegielniak ze Szpitala MSWiA w Głuchołazach, który rozpoczął pierwszy pilotażowy program takiej rehabilitacji.