Chufa: wegański zamiennik mleka krowiego. Co niezwykłego w sobie kryje?
Chufa, czyli bulwa cibory jadalnej, stanowiła główny składnik diety praludzi zamieszkujących Afrykę 2 miliony lat temu. Dziś o tej wartościowej roślinie słyszy się coraz więcej, a ze względu na swoje wartości odżywcze została okrzyknięta ,,żywnością przeżycia”. Chufa jest zdrową przekąską, bazą napojów roślinnych, mąki oraz… kluczowym składnikiem „mlecznej”, wegańskiej czekolady. Co warto wiedzieć o tej roślinie i dlaczego wykorzystuje się ją w słodkościach? Wyjaśniamy!
Superfoods znany od wieków
Obsuszona bulwa cibory jadalnej, czyli chufa, występuje także pod nazwą orzech tygrysi, migdał ziemny czy kasztanek ziemny. W rzeczywistości, mimo że do złudzenia przypomina orzech, jest bulwą wyrastającą na podziemnych kłączach trawiastej rośliny Cyperus esculentus. Naturalnie występuje ona w Afryce, Europie, Azji oraz Ameryce Południowej. Charakteryzuje się przyjemnie słodkawym migdałowo-kokosowym smakiem oraz bogactwem cennych składników odżywczych.
Orzechy tygrysie nazywane są „żywnością przeżycia” ze względu na zawartość prawie wszystkich składników potrzebnych człowiekowi do przetrwania. Badacze oraz archeolodzy dowiedli, że chufa była podstawą diety człowieka żyjącego w Afryce Wschodniej ok. 2 miliony lat temu. Z tego względu nazywana jest także jednymi z najstarszych superfoods, czyli niezwykle dobroczynnych dla naszego organizmu produktów. Jakie właściwości kryje w sobie chufa?
Te niepozorne bulwy są źródłem błonnika pokarmowego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL. Dzięki wysokiej zawartości tzw. skrobi opornej (nieulegającej rozkładowi w przewodzie pokarmowym) działają jak probiotyki i wspomagają florę bakteryjną jelit. Orzechy tygrysie zawierają również sporo witaminy E oraz flawonoidów, przez co wykazują działanie przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. W odróżnieniu od większości tradycyjnych orzechów nie zawiera ona alergenów, dlatego z powodzeniem może być spożywana przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi oraz alergików. Chufa kryje w sobie również bogactwo minerałów – m.in. potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i fosforu.
Chufa jako roślinny zamiennik mleka
Orzechy tygrysie w kuchni wykorzystywane są na wiele sposobów. Z chufy wytwarza się mąkę o charakterystycznym kokosowo-migdałowym posmaku, którą można wykorzystać do słodkich wypieków, naleśników czy gofrów. Na sklepowych półkach z żywnością roślinną możemy napotkać także roślinny napój z chufy – zamiennik mleka krowiego. Często stanowi on składnik diety wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancjami pokarmowymi – właśnie przez wzgląd na brak zawartości alergenów. Suszone bulwy cibory jadalnej dostępne są również w formie przekąski, niekiedy jako zamiennik tradycyjnych orzechów w diecie. Smakowe walory chufy doceniają szczególnie Hiszpanie, którzy przygotowują na jej bazie napój horchata de chufa, idealny na upały.
Chufa charakteryzuje się niezwykłą kremowością, bogatym smakiem i delikatnością, przez co jest wykorzystywana także jako… składnik wegańskich czekolad „mlecznych”. W polskiej branży reklamowej czekolada z dodatkiem tej rośliny pierwszy raz zagościła dzięki marce Slodkie, specjalizującej się w produkcji czekoladowych gadżetów reklamowych. W kwietniu br. na polskim rynku pojawiła się innowacyjna linia wegańskich słodkości stworzonych na bazie czekolady wykorzystującej chufę – NXT Dairy Free. Słodkości wytwarzane z tej czekolady nie zawierają nawet śladowych ilości nabiału, soi, orzechów i glutenu. Produkuje się ją w specjalnych liniach, które nie mają żadnego kontaktu z nabiałem czy orzechami. Jednocześnie jej smak do złudzenia przypomina tradycyjną mleczną czekoladę, dzięki czemu weganie czy osoby z nietolerancjami pokarmowymi mogą cieszyć się jej delikatnym smakiem bez obawy o swoje zdrowie.
![Nowość w stałej ofercie marki Grześki! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_673679702,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Nowość w stałej ofercie marki Grześki!
![Colian rozszerza podniebną ekspansję!](/files/_uploaded/glownekonf_2107487621,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Colian rozszerza podniebną ekspansję!
![Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!](/files/_uploaded/glownekonf_1528006974,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
![](/files/1922771799/hyzy-rock-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Agnieszka Hyży i Maciej Rock: W tym roku nie wyjeżdżamy na wakacje, od świtu do nocy ciężko pracujemy. Chcemy, żeby poranki „Halo tu Polsat” były najlepsze na rynku
Już tylko chwile dzielą nas od startu nowego porannego formatu „Halo tu Polsat”. Przygotowania idą pełną parą, a prowadzący program wakacje spędzają w studiu. Agnieszka Hyży i Maciej Rock w tym roku nie mogą sobie pozwolić na dłuższy urlop, bo muszą być do dyspozycji producentów, tym bardziej że jednocześnie trwają nagrania do kolejnej edycji „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, gdzie również będą gospodarzami.
Media
Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki
![](/files/1922771799/jacykow-moda-foto,w_133,_small.jpg)
Zdaniem Tomasza Jacykowa w letnich stylizacjach możemy sobie pozwolić na więcej, ale trzeba pamiętać, że szorty, koszulki bez ramiączek, mocno wycięte topy i zwiewne spódniczki zamiast podkreślać atuty sylwetki, mogą tylko uwypuklić jej mankamenty i niedoskonałości. W konsekwencji źle dobrane wakacyjne zestawienia zamiast zachwycać, budzą niesmak. Poza tym coś, co idealnie pasuje na plażę, niekoniecznie musi dobrze wyglądać na ulicy. Stylista z uwagą śledzi bieżące trendy i jak przyznaje, bardzo podoba mu się chociażby eksponowanie bielizny i czynienie jej ważnym elementem codziennych stylizacji.
Prawo
Ostatni moment na przyjęcie standardów ochrony małoletnich w placówkach pracujących z dziećmi. Przepisy mają pomóc walczyć ze zjawiskiem przemocy wobec najmłodszych
![](/files/1922771799/sotomska-som-foto,w_133,r_png,_small.png)
15 sierpnia mija termin wprowadzenia standardów ochrony małoletnich (SOM) we wszystkich instytucjach pracujących z dziećmi. Poza oczywistymi placówkami, takimi jak szkoły, przedszkola czy kluby sportowe, obowiązek ten dotyczy także np. hoteli czy szpitali. Wdrożenie przez te instytucje odpowiednich procedur zapobiegawczych i interwencyjnych ma doprowadzić docelowo do zmniejszenia skali przemocy i nadużyć wobec najmłodszych. – Standardy ochrony małoletnich przez to, że są obowiązkowe i dotyczą tak wielu organizacji i instytucji, będą prawdziwą zmianą społeczną, o ile świadomie podejdziemy do ich przygotowania i wdrażania – podkreśla Agata Sotomska z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.