Komunikaty PR

Chwila rozkoszy dla podniebienia, czyli przepis na morelowe brownie

2020-09-26  |  11:00

Brownie wzbogacone o suszone morele to rozkosz dla podniebienia, choć dla zdrowia i urody również! Owoce te są naturalnym źródłem silnego przeciwutleniacza w postaci beta-karotenu, co powoduje, że zmniejszają one ryzyko występowania w organizmie chorób nowotworowych. Chronią także przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i nadają skórze promienny wygląd, znacząco spowalniając procesy starzenia się komórek. Odkryj przepis na pyszny deser z nimi w roli głównej!

Morelowe brownie

Składniki:
50 g suszonych Moreli Bakal Soft*
200 g odtłuszczonego masła
½ szklanki wody
¾ szklanki cukru trzcinowego
3 czubate łyżki kakao
200 g gorzkiej czekolady (każda po 100 g, z co najmniej 70% zawartością kakao)
4 jajka
350 g mąki tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia  

Przygotowanie:
W rondelku zagotować masło, wodę, kakao i cukier, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Morele pokroić na małe kawałki. Jedną  czekoladę rozpuścić, a drugą zatrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Do wystudzonej wcześniej masy dodać pojedynczo jajka, czekolady oraz morele. Wsypać mąkę i proszkek do pieczenia i dalej mieszać. Część masy przelać do szklanki, tak aby zapełnić ją do połowy. Resztę wlać do formy o wymiarach 24 × 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć i polać masą ze szklanki. Smacznego!

*Owoce zostały poddane specjalnemu procesowy nawodnienia, który wpływa na ich miękkość i delikatność, dzięki czemu nie wymagają namoczenia.

Suszone morele Bakal Soft dostępne są na stronie: bakalsklep.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.

Problemy społeczne

Polacy nie wiedzą zbyt dużo o chorobach mózgu. Jeszcze mniej o tym, jak o niego dbać

Choroby mózgu nie są zbyt rozpowszechnionym tematem wśród Polaków. Znacznie więcej wiedzą o zdrowiu ogólnie czy otyłości. Tym samym trudno im wskazać konkretne choroby, a tym bardziej powiedzieć coś o związanej z nimi profilaktyce. O tzw. higienie mózgu słyszał tylko co trzeci badany, a 13 proc. rozumie, czym ona jest. Dlatego też eksperci wskazują na większą potrzebę edukacji w tym zakresie.

Film

Joanna Kurowska: W tym kraju aktorzy są na końcu przewodu pokarmowego. Nikt nas nie broni, nie mamy związków zawodowych jak w USA

Aktorka nie szczędzi gorzkich słów pod adresem środowiska polskich filmowców. Jest rozgoryczona tym, że w branży nie można na nikogo liczyć nawet wtedy, kiedy dochodzi do utraty pracy, mobbingu czy nadużyć finansowych. Artyści się nie wspierają, a rywalizacja o role i obawa przed konsekwencjami wyrażania krytyki wobec reżyserów czy producentów powodują, że atmosfera jest niezwykle napięta. Joanna Kurowska zwraca też uwagę na konieczność przeprowadzenia reformy Związku Artystów Scen Polskich. Jej zdaniem to sztuczny twór, który w rzeczywistości nie dba o aktorów, nie broni ich praw i interesów.