Komunikaty PR

Ciasteczka z pomarańczowym curdem

2024-05-28  |  17:00
Biuro prasowe

Odkryj wyjątkowe ciasteczka, które łączą w sobie maślany aromat z chrupkością prażonych migdałów i orzeźwiającą, cytrusową nutą. To idealny deser, który zaskakuje smakiem i ujmuje formą. Smacznego!

Składniki:

Ciastka:
• 160 g mąki orkiszowej tortowej/typ 700
• 100 g migdałów w płatkach KRESTO
• 60 g ksylitolu
• 100 g masła
• 1 jajko
• łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier pomarańczowy:
• ok 5-7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
• ok 2 łyżeczki mleka kokosowego lub jogurtu
• otarta skórka z 2 pomarańczy

Dodatkowo:
• białko jajka (do posmarowania ciastek)
• garść migdałów w płatkach KRESTO (do posypania ciastek)

Wykonanie:
1. Pozostaw masło w temp. pokojowej aby zmiękło.
2. Upraż na patelni migdały w płatkach, następnie dobrze je wystudź i zmiel na mąkę.
3. Mikserem utrzyj masło z jajkiem z ksylitolem. Dodaj mąkę z migdałów, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto aż będzie plastyczne i włóż je na ok. 45 min do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj je miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinaj ciasteczka w kształcie jajka następnie układaj na blaszce.
5. W co drugim ciasteczku wytnij kółko.
6. Ciastka z wyciętym kółkiem posmaruj białkiem i posyp rozdrobnionymi migdałami w płatkach.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C ok. 15-20 minut do zarumienienia.
8. Około 5 łyżek ksylitolu w pudrze (możesz go zmielić w młynku do kawy) wymieszaj z mlekiem kokosowym lub jogurtem oraz skórką z pomarańczy.
9. Ciasteczka posmaruj lukrem i nakładaj ciastko z dziurką aby kztałtem nawiązywało do formy jajka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.