Komunikaty PR

Ciesz się smakiem zimnych lodów i gorącej kawy – bez bólu zębów!

2020-06-26  |  10:00
Biuro prasowe

Słodki sorbet truskawkowy czy rożek o smaku słonego karmelu z bitą śmietaną i polewą czekoladową? Wybór wydaje się być trudny, ale nie dla osób cierpiących na nadwrażliwość zębów – oni rezygnują z każdego smaku i typu lodów. I z mrożonej herbaty, zimnej lemoniady, gorącej kawy i słodyczy. Powód? Odsłonięte kanaliki zębinowe, które reagują bolesnością na bodźce termiczne, mechaniczne i chemiczne. Jak sobie z tym poradzić?

Lato w pełni, ogródki kawiarniane i lodziarnie zapraszają po przyjemną ochłodę. Aż trudno uwierzyć, że dla kogoś może to być powód do dyskomfortu, jednak tak właśnie jest – dla osób zmagających się z nadwrażliwymi zębami to bywa najtrudniejszy czas w roku. Żar leje się z nieba, a za rogiem czeka przyjemne i słodkie orzeźwienie, na które nie mogą sobie pozwolić. Wystarczy jeden łyk mrożonej kawy, jedno muśnięcie lodów, by na twarzy pojawił się grymas bólu, a w głowie zaświtała myśl, że jednak nie był to dobry pomysł i lepiej tego nie powtarzać. Zmarnowane plany i kiepskie samopoczucie? Trudno, ważne żeby nie bolało.

Ja, ty, on i ona

Choć o problemie nadwrażliwych zębów nie usłyszymy w telewizyjnych spotach reklamowych tak często jak o próchnicy czy migrenach, to z dolegliwością zmaga się aż co 4 osoba na świecie – zarówno nastolatkowie, jak i osoby dojrzałe do 65 roku życia. Na nadwrażliwość są bardziej narażone kobiety, szczególnie w okresie ciąży, osoby będące w procesie zdrowienia, pracujące w szkodliwych warunkach czy zmagające się ze stresem. Skalę problemu bardzo dobrze znają dentyści, do których zgłaszają się pacjenci z bolącymi zębami – niektórzy zmagają się z nadwrażliwością zębów okresowo, inni – walczą z nią przez całe życie.

U większości scenariusz jest taki sam – ostry, przeszywający ból pojawia się zaraz po wypiciu lub zjedzeniu gorących lub zimnych posiłków. Oprócz reakcji na gorące i zimne, ostre kłucie towarzyszy także wyrazistym smakom – słodkim i kwaśnym. Okrojone menu to jednak niejedyny problem – zęby bolą przy codziennym szczotkowaniu (na skutek użycia szczoteczki o zbyt twardych włóknach), a nawet podczas wdychania mroźnego powietrza. „Winowajcą” są odsłonięte kanaliki w zębinie, wktórych zakończenia nerwowe są silnie wyczulone na różne bodźce. Nadwrażliwość szyjek zębowych może wynikać ze stanu zapalnego dziąseł, stosowania zabiegów wybielania i scalingu, bruksizmu (nieświadomego zgrzytania zębami) czy chorób przyzębia.

Dobre praktyki

Dobra wiadomość jest taka, że z bólem nadwrażliwych zębów można walczyć. Zanim wytoczymy najpotężniejsze działa, warto zacząć od dobrych praktyk, których stosowanie może złagodzić bolesność, a w niektórych przypadkach nawet ją wyeliminować. Oczywiście wszystko zależy od skali problemu, jednak warto spróbować. Naczelną zasadą jest odpowiednia dbałość o higienę jamy ustnej, której efektem będą zdrowe, niepodrażnione dziąsła. Jak to zrobić? Wystarczy, że zamiast sięgać po jakąkolwiek pastę do zębów, wybierzemy produkt na bazie fluoru, uzupełniając go płukanką do jamy ustnej, które możemy stosować wymiennie. To samo tyczy się wyboru szczoteczki do zębów – ta z miękkimi włóknami będzie dobrym wyborem. Ostatnią kwestią jest technika szczotkowania zębów –spróbujmy wykonywać delikatne, powolne i „wymiatające” ruchy. Warto zwrócić uwagę także na to, co jemy, eliminując kwasotwórcze i drażniące produkty – np. owoce cytrusowe czy napoje gazowane. Jeśli trzymanie się tych kilku zasad nie przyniesie efektów, a ból będzie taki sam, warto zastosować profesjonalne środki medyczne do znoszenia nadwrażliwości zębiny.

Z wizytą w aptece

Silny ból nadwrażliwych zębów wymaga zdecydowanych kroków i zastosowania profesjonalnych preparatów medycznych. Green Or to żel stomatologiczny, który ma swoje stałe miejsce w gabinetach dentystycznych – stosują go specjaliści i często polecają swoim pacjentom w terapii domowej. Dzięki zastosowaniu formuły znanej z profesjonalnych preparatów modyfikujących powierzchnię zębiny żel przynosi ulgę już po 15 sekundach od aplikacji. To efekt trójfazowego działania – remineralizacji szkliwa i zamknięcia odsłoniętych kanalików zębowych, złagodzenia wrażliwości zakończeń nerwowych i zahamowania rozwoju bakterii. Poręczne opakowanie i łatwa aplikacja sprawiają, że można mieć go zawsze pod ręką, kiedy nadwrażliwość zaatakuje.

Nie warto wyrzekać się słodkości, pysznych lodów czy gorącej kawy tylko dlatego, że może to wywołać ból zębów. Lepszym rozwiązaniem jest podjęcie walki z nadwrażliwością przy pomocy wszystkich możliwych sposobów, a w ostateczności sięgnięcie po środki medyczne, których stosowanie rekomendują sami dentyści. Smacznego lata!

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.