City break - najlepsze przekąski w podróży!
Dopiero co zdążyliśmy zapomnieć o majówce, a już szykuje się kolejny długi weekend. Jak pokazują kalendarze - tegoroczna czerwcówka rozpocznie się 30 maja i potrwa do 2 czerwca. Warto wykorzystać ten czas i wybrać się na kilkudniowy city break! Pamiętaj, kilkugodzinna podróż samochodem, pociągiem, czy samolotem bywa męcząca, dlatego warto spakować przekąski, które z przyjemnością zjemy w podróży. Co zatem najlepiej sprawdzi się w trasie? Podpowiadamy!
Jedzenie w podróży
Przekąski, które planujemy zabrać ze sobą w trasę, powinny zaspokoić głód, wytrzymać kilka godzin i nie dać się we znaki współpasażerom. Jest to szczególnie istotne, gdy planujemy podróżować transportem publicznym. Zrezygnujmy więc z aromatycznych cebularzy, kanapek z aromatycznymi wędlinami czy gotowanych jajek. Ich zapach może przeszkadzać innym, dlatego warto spakować do torby proste przekąski, które zachowają świeżość w transporcie i będą wygodne do zjedzenia. Przykładowo może to być sałatka z sezonowych i dorodnych warzyw czy owoców, których teraz pełno na okolicznych bazarkach. Do różnych warzyw czy owoców warto dołożyć białko, np. w postaci fasoli, ciecierzycy czy tofu. Do tego dressing z oliwą lub olejem roślinnym i pełnowartościowy posiłek gotowy! Nie rezygnuj całkowicie z kanapek, przygotowane z razowego pieczywa z dodatkiem warzyw stanowią sycący i pożywny prowiant w trakcie podróży. Przyszykuj więc pełnoziarnisty chleb lub grahamki, posmaruj pieczywo pastą z soczewicy, bobu czy czerwonej fasoli, dodaj liście rukoli, szpinaku, plaster rzodkiewki, awokado, pomidora i voila!
Do chrupania
Jako smaczny dodatek, warto zabrać ze sobą orzechy, bakalie, cząstki owoców czy pokrojone w słupki warzywa. Doskonale sprawdzą się twarde produkty, które rozpadną się w trakcie podróży ani nie pobrudzą naszych ubrań np. ciężko spieralnym sokiem. Co powiesz na apetyczne kawałki marchewki, papryki, ogórka, kalafiora czy selera naciowego? Możesz ułożyć je w okrągłym pojemniku na przekąski – w większym umieść świeże warzywa, a w mniejszym hummus lub inną pastę domowej roboty! W trasie bardzo dobrze sprawdzą się też sycące koktajle. Jeśli w natłoku obowiązków nie masz czasu na przygotowanie domowej roboty napoju, skorzystaj z roślinnych koktajli Huel. Dostępne są nawet wersje ze zwiększoną ilością białka i w kilku pysznych smakach, m.in. solony karmel, banan czy truskawka ze śmietanką. Ich główną zaletą jest łatwość przygotowania - potrzebujemy jedynie wody i shakera - dlatego bez problemy przyrządzimy go w podróży!mTo doskonała opcja na sycący posiłek, który dostarczy nam cennych wartości odżywczych i energii na dalsze kilometry!
W czasie zwiedzania…
City break to doskonała okazja do poznania miasta, zabytków, zwyczajów czy kuchni. W przerwie między jednym muzeum, a kolejnym, gdy do obiadu jeszcze daleko, warto mieć w plecaku przekąski na zaspokojenie małego głodu. Idealnie sprawdzą się bakalie, owoce np. banany, jabłka czy winogrona, a także zdrowe ciasteczka owsiane czy różnego rodzaju batony np. te od Huel (https://pl.huel.com/?utm_source=poland-media&utm_medium=pr&utm_campaign=polandpr-april24-pl&utm_content=all). Łasuchy mają w czym wybierać, bo batony dostępne są w kilku wariantach smakowych m.in. brownie, orzeszki ziemne i karmel, czekolada i karmel czy gorzka czekolada i maliny. A co najważniejsze - zawierają nieco mniej niż 200 kalorii oraz zbilansowany miks węglowodanów, białek, niezbędnych tłuszczów, błonnika, fitoskładników i wszystkie z 26 niezbędnych witamin i składników mineralnych. To smaczna, zdrowa, sycąca i kompletna odżywczo przekąska, która zaspokoi mały głód i zapewni nam energię na zwiedzanie miasta!
Nie zapomnij o napojach!
Jeśli nie masz czasu, by wypić przed wyjazdem poranny kubek aromatycznej kawy, możesz zabrać ją ze sobą. Kawa lub mocna herbata z cytryną zabrana w termosie to dobry pomysł na energetycznego kopa w podróży. Uważaj jednak, by nie poparzyć się gorącym napojem w trasie! Nie zapominaj również o odpowiednim nawadnianiu, to szczególnie ważne podczas wyczerpujących wycieczek w upalne dni. Miej więc zawsze w plecaku butelkę wody, po którą łatwo sięgniesz w trakcie zwiedzania.
![Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_72690923,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
![Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo](/files/_uploaded/glownekonf_306983065,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
![Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku](/files/_uploaded/glownekonf_366885733,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.