Co daje nam błonnik w codziennej diecie?
Co to jest błonnik pokarmowy?
Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego. Wyróżnić możemy jego 2 rodzaje – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy, nie jest trawiony, ani wchłaniany przez nasz organizm. Dzięki temu działa on trochę jak „miotełka”, do której podczas trawienia przyczepiają się różne toksyny i produkty przemiany materii. Co za tym idzie, oczyszcza on nasze jelita z resztek jedzenia, usprawnia procesy trawienne, wspiera perystaltykę jelit i stanowi profilaktykę dla zaparć. Błonnik rozpuszczalny to pektyny, śluzy roślinne i gumy, które rozpuszczając się w wodzie, przybierają galaretowatą postać. Dzięki temu, że szybko pęcznieją, sprawiają, że dłużej odczuwamy uczucie sytości po posiłku, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o prawidłową masę ciała. Ten rodzaj błonnika wspomaga także oczyszczanie przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Ma również pozytywny wpływ na florę bakteryjną naszych jelit.
Błonnik w codziennej diecie
Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie błonnika powinno wynosić około 20 - 40 gramów na dobę. Statystyczny Polak każdego dnia spożywa go w ilości zaledwie 15 g… Warto więc zwrócić uwagę na swój codzienny jadłospis i urozmaicić go tak, by nie brakowało w nim tego cennego składnika. Naturalny błonnik znajdziemy m.in. w produktach takich jak: otręby, pełnoziarniste pieczywo, muesli, ryż brązowy czy kasze. Występuje on także w wielu owocach – m.in. w jabłkach, marchwi czy suszonych morelach i śliwkach. Taka forma dostarczenia błonnika do codziennej diety jest najkorzystniejsza.
A może suplementacja?
Zdarza się jednak, że z różnych powodów nasz organizm może mieć niedobory tego składnika lub po prostu nie zwracamy uwagi, lub nie mamy czasu na dostarczanie go do naszego organizmu w odpowiedniej ilości poprzez dietę. Wtedy rozwiązaniem może okazać się suplementacja. Najlepsze są preparaty na bazie błonnika pokarmowego zawierające wyłącznie naturalne substancje – bez żadnych związków syntetycznych.
Nasza propozycja to w 100% naturalny błonnik od DuoLife - Fiber Powder. Zawiera on kompleks rozpuszczalnego błonnika pokarmowego pochodzącego aż z 4 źródeł. Dzięki przystępnej formie saszetek zawierających po 10 g produktu (z czego 8 g to czysty błonnik) może być on dodawany bezpośrednio do płynu lub posiłku – nie ma potrzeby połykania dodatkowych tabletek. Wspiera on funkcje przewodu pokarmowego, układu odpornościowego i nerwowego. Jest oparty na składnikach o działaniu prebiotycznym.
DuoLife Fiber Powder jako dodatek do Twojego posiłku
Chcąc wzbogacić właściwości prozdrowotne swojego dania, możesz dodać do niego DuoLife Fiber Powder. Wypróbuj go, przygotowując np. placki z ulubionymi owocami sezonowymi. Pamiętaj, że gotowe przepisy możesz zmodyfikować, tak by niektóre składniki zastąpić ich zdrowszymi odpowiednikami. Zamiast mąki pszennej wykorzystaj tą pełnoziarnistą. Cukier zastąp naturalnym słodziwem, takim jak miód czy ksylitol. Z DuoLife Fiber Powder zadbasz także o dostarczenie odpowiedniej porcji błonnika dla swoich starszych pociech. Produkt może być spożywany również przez dzieci powyżej 12 roku życia.
Pamiętaj, jeżeli chcesz cieszyć się dobrym samopoczuciem, zacznij od zmiany swoich nawyków żywieniowych. Odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa dobrego funkcjonowania Twojego organizmu. Dlatego też już dziś zadbaj o to, by nie zabrakło w niej zdrowej porcji błonnika.
![Mamo, tato - zapewnij dziecku lepsze widzenie, nie tylko na lato! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_663487621,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Mamo, tato - zapewnij dziecku lepsze widzenie, nie tylko na lato!
![Rola snu w efektywności treningowej](/files/_uploaded/glownekonf_1706402358,w_264,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Rola snu w efektywności treningowej
![Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap](/files/_uploaded/glownekonf_1266649366,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Dom i ogród
![](/files/1922771799/pawlikowska-indianie-dzungla-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii
Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.
Handel
Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE
![](/files/1922771799/zeranska-branza-beauty-2,w_133,r_png,_small.png)
Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.
Ochrona środowiska
Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami
![](/files/1922771799/swierkosz-gatunki-drzew-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.