Komunikaty PR

Co dzieje się w lokalnym browarze, a nie miałeś o tym pojęcia

2024-05-30  |  12:00
Biuro prasowe

Browar Okocim zaprasza Brzeszczan do obejrzenia wystawy prac Piotra Jedlińskiego na ogrodzeniu Stacji Uzdatniania Wody wzdłuż ul. Browarnej. 

W maju Browar opublikował pierwszy Lokalny Raport Wpływu, który adresuje wnioski ze zrealizowanego dialogu społecznego i w przyjaznej formule podsumowuje jego działania środowiskowe oraz społeczne. By o naszych działaniach odpowiedzialnościowych mówić w sposób ciekawy, powstał cykl grafik z Ptaszkiem Staszkiem w roli głównej. Zachęcam, by je zobaczyć i przeczytać, co robimy na rzecz lokalnego środowiska oraz mieszkańców mówi Marcin Będlin, dyrektor Browaru Okocim.

Ścieki mieszkańców trafiają do Browaru?

Woda użyta w procesach okołoprodukcyjnych np. do mycia butelek czy instalacji, trafia do browarnianej oczyszczalni ścieków. Docierają tam również ścieki z miasta Brzesko, które stanowią 2/3 wolumenu jej pracy. Oczyszczone ścieki spełniają wysokie normy środowiskowe i trafiają do ekosystemu rzeki Uszwica. Często ich parametry są lepsze niż parametry wody płynącej w rzece np. po ulewnych opadach i roztopach. – Oczyszczalnia Browaru Okocim oczyszcza rocznie 2 400 000 m3 ścieków. Jest to równowartość ponad 900 basenów olimpijskich – podsumowuje dyrektor.

W dążeniudo zeroemisyjności

Biogaz powstający w procesie oczyszczania ścieków, a dokładnie w procesie fermentacji metanowej w browarianej oczyszczalni ścieków, jest źródłem ciepła do ogrzania budynków oczyszczalni i energii elektrycznej np. do jej oświetlenia – tłumaczy Marcin Będlin, dyrektor Browaru. Równolegle rozwijany jest program wykorzystania energii słonecznej. Na terenie Browaru zainstalowano trzy pierwsze instalacje fotowoltaiczne o mocy 49,5 kW każda.

Strażacy trenują w Browarze

Od wielu lat Browar Okocim udostępnia swoją powierzchnię do ćwiczeń dla strażaków. Dzięki temu jednostki z powiatu oraz województwa doskonalą swoje umiejętności i podnoszą kwalifikacje ratowniczo-gaśnicze oraz współdziałania służb na rzeczywistym obiekcie przemysłowym. Ćwiczenia obejmują różne scenariusze, takie jak gaszenie pożarów, ewakuacja, udzielanie pierwszej pomocy i dostarczanie wody. Organizacja takich działań na terenie Browaru, z jego złożoną infrastrukturą, jest nieoceniona dla efektywnego reagowania na potencjalne zagrożenia, zwiększając bezpieczeństwo zarówno pracowników browaru, jak i mieszkańców regionu.

Lokalny Raport Wpływu Browaru Okocim jest ważnym krokiem w kierunku zrozumienia roli, jaką Browar wywiera na środowisko i społeczność. Jest on również zaproszeniem do kolejnych rozmów, na rzecz rozwoju regionu. Szczegółowy opis działań znajduje się w Raporcie pod linkiem: https://www.carlsbergpolska.pl/media/rakpto2e/lokalny-raport-wp%C5%82ywu-browaru-okocim-w-brzesku.pdf

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia 11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup Biuro prasowe
2025-08-13 | 11:50

11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup

DPD Polska utrzymuje dynamikę rozbudowy infrastruktury logistycznej OOH – sieć DPD Pickup liczy 33 tys. automatów i punktów, z czego już 11 tys. stanowią
Styl życia Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion
2025-07-21 | 09:00

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Tegoroczne hasło kampanii prowadzonej przez Grupę Żywiec „Nakręć mile, nie promile” ma zachęcić użytkowników jednośladów do odpowiedzialności za
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Nadmierna dbałość o zdrowe żywienie może prowadzić do obsesji. Ryzyko ortoreksji występuje u co 10. człowieka

Co najmniej jedna piąta osób wykazuje zachowania ortorektyczne, a u 10 proc. rozwinie się ortoreksja, czyli obsesja na punkcie jakości pożywienia. Problem występuje częściej u kobiet oraz u osób utrzymujących regularną aktywność fizyczną. Konsekwencją zaburzenia może być zarówno nieprawidłowe odżywienie, jak i pojawienie się problemów natury psychicznej. Psychodietetycy radzą, by nie rezygnować ze zdrowego żywienia, ale we wdrażaniu postępowania dietetycznego zachować przede wszystkim umiar.

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda

Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.