Komunikaty PR

Co i jak jeść w trakcie choroby onkologicznej? Sprawdź w poradniku online!

2022-12-08  |  09:50

INFORMACJA PRASOWA                                8 grudnia 2022 r.

 

Już dostępny – nowy portal internetowy na temat zmieniających się potrzeb żywieniowych, właściwego odżywiania i żywienia medycznego w chorobach onkologicznych.

 

Co i jak jeść w trakcie choroby onkologicznej? Sprawdź w fachowym poradniku online !

 

Tylko 27% pacjentów onkologicznych ma świadomość zwiększonego zapotrzebowania na białko z powodu choroby nowotworowej. Chorzy wymieniają aż 15 źródeł, w których poszukują informacji dot. prawidłowego odżywiania w chorobie[1], stąd tak istotne jest stworzenie platformy dostarczającej wiarygodnych i sprawdzonych informacji. Taki cel przyświeca istnieniu portalu internetowego – Poradnik Żywienia Medycznego. To kompendium wiedzy przygotowane przez ekspertów Nestlé Health Science z zakresu wsparcia żywieniowego i żywienia medycznego w chorobie nowotworowej.

Prawidłowe odżywianie w trakcie choroby nowotworowej odgrywa istotną rolę w przebiegu leczenia
i powrocie do zdrowia. Pacjenci i ich opiekunowie często poszukują w różnych źródłach: wiedzy, porad
i wskazówek związanych z prawidłowym odżywianiem oraz komponowaniem codziennego jadłospisu. Źródła te mogą być bardzo różne pod względem merytorycznym i pod kątem wiarygodności zawartych w nich informacji. W celu zwiększania świadomości oraz szerzenia rzetelnej wiedzy w zakresie prawidłowego odżywiania i żywienia medycznego w chorobie nowotworowej, stworzono Poradnik Żywienia Medycznego, dostępny w internecie pod adresem www.poradnikzywieniamedycznego.pl

Poradnik Żywienia Medycznego zawiera porady w zakresie planowania posiłków tak, aby były one wsparciem żywieniowym i dostarczały pacjentowi niezbędnych składników. Strona przygotowana przez specjalistów z zakresu dietetyki onkologicznej, zawiera szereg informacji związanych z diagnozą, etapami choroby czy dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Pacjenci i ich opiekunowie znajdą tu odpowiedzi na takie pytania, jak np.: czym jest niedożywienie, jak powinna zmieniać się dieta u pacjentów onkologicznych, jakie są fakty i mity w zakresie żywienia czy najczęstsze problemy ze strony układu pokarmowego i sposoby na radzenie sobie z nimi.  

Ponadto na stronie Poradnika Żywienia Medycznego znaleźć można e-booki oraz linki do prowadzonych przez ekspertkę Nestlé Health Science w zakresie żywienia klinicznego – dr inż. Katarzynę Zadkę, webinarów dla osób chorujących na nowotwory i ich opiekunów. Dotychczas poruszane tematy webinarów to m.in.: co jeść w trakcie choroby nowotworowej, walka z nowotworem a utrata masy ciała, rola opiekuna we wsparciu żywieniowym, operacja onkologiczna – przygotowanie i rekonwalescencja czy problemy z żywieniem w trakcie choroby nowotworowej i jak sobie z nimi radzić. Pełna lista webinarów dostępna na dedykowanej zakładce: https://www.nestlehealthscience.pl/poradnik-zywienia-medycznego/webinary   

Zapotrzebowanie na białko w trakcie choroby onkologicznej wzrasta o ok. 70% w porównaniu do zapotrzebowania zdrowej osoby o takiej samej masie ciała. Pacjenci często nie mają świadomości, jak dużą rolę odgrywa białko w trakcie terapii, a co więcej – gdy pojawiają się problemy ze spożywaniem posiłków, nie wiedzą, w jaki sposób temu zaradzić, co i jak spożywać. Dlatego na stronie Poradnika Żywienia Medycznego dostępna jest również sekcja poświęcona żywności medycznej – która stanowi wsparcie żywieniowe dla pacjentów onkologicznych przygotowujących się do leczenia, będących w trakcie i po zakończeniu terapii przeciwnowotworowej – mówi Monika Krajewska, Marketing Manager Nestlé Health Science Polska.

 

 

O Nestlé Health Science

Nestlé Health Science jest specjalistyczną jednostką firmy Nestlé, koncentrującą się na dziedzinie nauk o żywieniu. Nestlé Health Science oferuje szerokie portfolio opartych na najnowszych osiągnięciach naukowych preparatów z zakresu żywienia medycznego, korzystając z rozległej sieci badawczej. Nestlé Health Science, z siedzibą w Szwajcarii, zatrudnia ponad 11 000 pracowników na świecie, a produkty dostępne są w ponad 140 krajach. W Polsce Nestlé Health Science rozpoczęło działalność w 2011 r. W swoim portfolio oferuje żywność medyczną w postaci preparatów odżywczych takich marek jak m.in. Resource, Peptamen, Isosource. Dostarczają one niezbędnej energii oraz składników odżywczych pacjentom, którzy z powodu choroby i jej następstw nie są w stanie przyjąć ich wraz z tradycyjnym pożywieniem. Nestlé Health Science aktywnie wspiera też konsumentów w zdobywaniu wiedzy, która pozwala  wzmacniać zdrowie poprzez żywienie. Dowiedz się więcej na www.nestlehealthscience.pl oraz www.poradnikzywieniamedycznego.pl 

 

Kontakt dla dziennikarzy:

Klaudia Wendycz, Omega Communication

Tel. 660 289 016, email: kwendycz@communication.pl

 


[1] Badanie pt. „Świadomość pacjentów onkologicznych i ich opiekunów nt. żywienia  w chorobie i rekonwalescencji” zrealizowane wśród pacjentów onkologicznych i ich opiekunów przez ARC Rynek i Opinia, na zlecenie Nestlé Health Science. Badanie zrealizowane na przełomie września i października 2022 r. na grupie 103 pacjentów onkologicznych oraz 105 opiekunów osób, które cierpią bądź cierpiały na nowotwór.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Mamo, tato - zapewnij dziecku lepsze widzenie, nie tylko na lato! Biuro prasowe
2024-08-07 | 17:00

Mamo, tato - zapewnij dziecku lepsze widzenie, nie tylko na lato!

Warszawa, 7 sierpnia 2024 r. Mamo, tato – zapewnij dziecku lepsze widzenie, nie tylko na lato! Blisko 62% dzieci z wadą wzroku w wieku 3 – 15 lat ma zdiagnozowaną
Zdrowie Rola snu w efektywności treningowej
2024-08-07 | 11:00

Rola snu w efektywności treningowej

Sen stanowi kluczowy element zdrowego stylu życia. Jego rola w utrzymaniu odpowiedniego stanu zdrowia, dobrego samopoczucia i wpływ na efektywność treningów jest nie do przecenienia.
Zdrowie Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap
2024-08-07 | 08:00

Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap

Naukowcy są na etapie rekrutacji pacjentów do udziału w projekcie REFSAL. Niekomercyjne badanie kliniczne może zmniejszyć odsetek dzieci chorych na przemijający szybki oddech noworodka

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii

Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.

Handel

Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE

Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.

Ochrona środowiska

Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami

Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.