Co i jak jeść w trakcie choroby onkologicznej? Sprawdź w poradniku online!
INFORMACJA PRASOWA 8 grudnia 2022 r.
Już dostępny – nowy portal internetowy na temat zmieniających się potrzeb żywieniowych, właściwego odżywiania i żywienia medycznego w chorobach onkologicznych.
Co i jak jeść w trakcie choroby onkologicznej? Sprawdź w fachowym poradniku online !
Tylko 27% pacjentów onkologicznych ma świadomość zwiększonego zapotrzebowania na białko z powodu choroby nowotworowej. Chorzy wymieniają aż 15 źródeł, w których poszukują informacji dot. prawidłowego odżywiania w chorobie[1], stąd tak istotne jest stworzenie platformy dostarczającej wiarygodnych i sprawdzonych informacji. Taki cel przyświeca istnieniu portalu internetowego – Poradnik Żywienia Medycznego. To kompendium wiedzy przygotowane przez ekspertów Nestlé Health Science z zakresu wsparcia żywieniowego i żywienia medycznego w chorobie nowotworowej.
Prawidłowe odżywianie w trakcie choroby nowotworowej odgrywa istotną rolę w przebiegu leczenia
i powrocie do zdrowia. Pacjenci i ich opiekunowie często poszukują w różnych źródłach: wiedzy, porad
i wskazówek związanych z prawidłowym odżywianiem oraz komponowaniem codziennego jadłospisu. Źródła te mogą być bardzo różne pod względem merytorycznym i pod kątem wiarygodności zawartych w nich informacji. W celu zwiększania świadomości oraz szerzenia rzetelnej wiedzy w zakresie prawidłowego odżywiania i żywienia medycznego w chorobie nowotworowej, stworzono Poradnik Żywienia Medycznego, dostępny w internecie pod adresem www.poradnikzywieniamedycznego.pl
Poradnik Żywienia Medycznego zawiera porady w zakresie planowania posiłków tak, aby były one wsparciem żywieniowym i dostarczały pacjentowi niezbędnych składników. Strona przygotowana przez specjalistów z zakresu dietetyki onkologicznej, zawiera szereg informacji związanych z diagnozą, etapami choroby czy dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Pacjenci i ich opiekunowie znajdą tu odpowiedzi na takie pytania, jak np.: czym jest niedożywienie, jak powinna zmieniać się dieta u pacjentów onkologicznych, jakie są fakty i mity w zakresie żywienia czy najczęstsze problemy ze strony układu pokarmowego i sposoby na radzenie sobie z nimi.
Ponadto na stronie Poradnika Żywienia Medycznego znaleźć można e-booki oraz linki do prowadzonych przez ekspertkę Nestlé Health Science w zakresie żywienia klinicznego – dr inż. Katarzynę Zadkę, webinarów dla osób chorujących na nowotwory i ich opiekunów. Dotychczas poruszane tematy webinarów to m.in.: co jeść w trakcie choroby nowotworowej, walka z nowotworem a utrata masy ciała, rola opiekuna we wsparciu żywieniowym, operacja onkologiczna – przygotowanie i rekonwalescencja czy problemy z żywieniem w trakcie choroby nowotworowej i jak sobie z nimi radzić. Pełna lista webinarów dostępna na dedykowanej zakładce: https://www.nestlehealthscience.pl/poradnik-zywienia-medycznego/webinary
Zapotrzebowanie na białko w trakcie choroby onkologicznej wzrasta o ok. 70% w porównaniu do zapotrzebowania zdrowej osoby o takiej samej masie ciała. Pacjenci często nie mają świadomości, jak dużą rolę odgrywa białko w trakcie terapii, a co więcej – gdy pojawiają się problemy ze spożywaniem posiłków, nie wiedzą, w jaki sposób temu zaradzić, co i jak spożywać. Dlatego na stronie Poradnika Żywienia Medycznego dostępna jest również sekcja poświęcona żywności medycznej – która stanowi wsparcie żywieniowe dla pacjentów onkologicznych przygotowujących się do leczenia, będących w trakcie i po zakończeniu terapii przeciwnowotworowej – mówi Monika Krajewska, Marketing Manager Nestlé Health Science Polska.
O Nestlé Health Science
Nestlé Health Science jest specjalistyczną jednostką firmy Nestlé, koncentrującą się na dziedzinie nauk o żywieniu. Nestlé Health Science oferuje szerokie portfolio opartych na najnowszych osiągnięciach naukowych preparatów z zakresu żywienia medycznego, korzystając z rozległej sieci badawczej. Nestlé Health Science, z siedzibą w Szwajcarii, zatrudnia ponad 11 000 pracowników na świecie, a produkty dostępne są w ponad 140 krajach. W Polsce Nestlé Health Science rozpoczęło działalność w 2011 r. W swoim portfolio oferuje żywność medyczną w postaci preparatów odżywczych takich marek jak m.in. Resource, Peptamen, Isosource. Dostarczają one niezbędnej energii oraz składników odżywczych pacjentom, którzy z powodu choroby i jej następstw nie są w stanie przyjąć ich wraz z tradycyjnym pożywieniem. Nestlé Health Science aktywnie wspiera też konsumentów w zdobywaniu wiedzy, która pozwala wzmacniać zdrowie poprzez żywienie. Dowiedz się więcej na www.nestlehealthscience.pl oraz www.poradnikzywieniamedycznego.pl
Kontakt dla dziennikarzy:
Klaudia Wendycz, Omega Communication
Tel. 660 289 016, email: kwendycz@communication.pl
[1] Badanie pt. „Świadomość pacjentów onkologicznych i ich opiekunów nt. żywienia w chorobie i rekonwalescencji” zrealizowane wśród pacjentów onkologicznych i ich opiekunów przez ARC Rynek i Opinia, na zlecenie Nestlé Health Science. Badanie zrealizowane na przełomie września i października 2022 r. na grupie 103 pacjentów onkologicznych oraz 105 opiekunów osób, które cierpią bądź cierpiały na nowotwór.
![Mamo, tato - zapewnij dziecku lepsze widzenie, nie tylko na lato! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_663487621,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Mamo, tato - zapewnij dziecku lepsze widzenie, nie tylko na lato!
![Rola snu w efektywności treningowej](/files/_uploaded/glownekonf_1706402358,w_264,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Rola snu w efektywności treningowej
![Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap](/files/_uploaded/glownekonf_1266649366,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Projekt REFSAL wchodzi na kolejny etap
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Dom i ogród
![](/files/1922771799/pawlikowska-indianie-dzungla-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii
Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.
Handel
Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE
![](/files/1922771799/zeranska-branza-beauty-2,w_133,r_png,_small.png)
Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.
Ochrona środowiska
Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami
![](/files/1922771799/swierkosz-gatunki-drzew-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.