Komunikaty PR

Co jeść i pić w upały?

2022-08-23  |  11:00
Biuro prasowe

Czym gasić pragnienie i po jakie potrawy sięgać, gdy termometry wskazują powyżej 30 stopni? Komponujemy menu na upały.

O ile wybór kosmetyków czy elementów garderoby na wakacje nie sprawia większych trudności, o tyle ułożenie jadłospisu na upały dla wielu osób okazuje się wyzwaniem. I mimo że latem mamy mniejszy apetyt i myślimy wyłącznie o orzeźwiających napojach, nie zapominajmy o dostarczaniu organizmowi potrzebnych składników odżywczych w diecie. O tej porze roku zadbajmy o zdrowe, lekkie menu, bogate w sezonowe składniki. Co powinno znaleźć się na naszych talerzach w upalne dni? I na jaką alternatywę dla napojów kolorowych postawić? Lokalny Rolnik podpowiada.

Woda smakowa

Niegazowana, musująca, silnie gazowana – woda, najzdrowszy i najlepszy sposób na ugaszenie pragnienia. Jeżeli jednak nie lubisz jej smaku, możesz go urozmaicić, dodając ulubione owoce. Zwłaszcza latem wybieraj te, które są dostępne tylko w tym sezonie, np. truskawki lub maliny, w dowolnej formie: wyciśniętego soku, w plastrach lub całości. Niezależnie od pory roku polecamy klasyczną lemoniadę. Potrzebna Ci będzie tylko woda i sok z cytryny (oraz cukier, jeśli wolisz smak słodko-kwaśny). Przygotuj napój na noc, włóż go do lodówki i ciesz się chłodzącą lemoniadą o poranku – śmiało może konkurować z mrożoną kawą. Do domowej wody smakowej idealnie pasuje kilka listków mięty.

Koktajle

Z rana, gdy czasu zawsze jest za mało, a zapotrzebowanie kaloryczne organizmu wysokie, postaw na śniadanie, które zapewni instant zastrzyk energii. Źródło potrzebnych witamin i przeciwutleniaczy stanowią zdrowe koktajle przygotowane na bazie wody, mleka lub napojów roślinnych. By posiłek był maksymalnie pożywny, warto dodać węglowodany w postaci płatków owsianych albo kaszy jaglanej. Zdrowy tłuszcz zapewni siemię lniane, a białko – orzechy, zarówno ziemne, jak i włoskie. Składniki zmiksuj w blenderze, nie zapominając o słodkich sezonowych dodatkach takich jak borówki, morele czy jagody. Wolisz wytrawne śniadania? Zblenduj pół szklanki płatków owsianych, 500 ml maślanki i pół awokado, a całość dopraw szczyptą soli i pieprzu.

Warzywa, na surowo

Pomysł na lunch, gdy za oknem panuje skwar? Lekka sałatka z sezonowych warzyw, a jest z czego wybierać. Bób, brokuły, cukinia, kapusta, pomidory – właśnie latem warzywniaki mają szczególnie dużo do zaoferowania. Jeśli nie lubisz czekania w kolejkach, ulubione warzywa możesz zamówić na wirtualnych targach, np. na www.lokalnyrolnik.pl, gdzie znajdziesz plony z czystą etykietą, od zaufanych rolników. Zamówienie możesz odebrać z punktów stacjonarnych zlokalizowanych w największych polskich miastach lub bezpośrednio od kuriera. Surowe warzywa świetnie zdają egzamin jako przekąski. Chrupiąca kalarepa lub młoda marchewka to idealna propozycja na drugie śniadanie. Komponując tradycyjny obiad, pamiętaj o fasolce szparagowej i kalafiorze.

Zimne zupy

Wytrawne zupy na zimno skutecznie gaszą pragnienie i głód. Do przygotowania chłodnika przyda Ci się jogurt, kefir, maślanka albo zsiadłe mleko. Najpopularniejsza wersja zimnej zupy bazuje na botwince, której zawdzięcza głęboki, różowy kolor. Do chłodnika obowiązkowo dodaj rzodkiewkę, ogórek, pęczek szczypioru, jajko i dużą ilość kopru. Jeżeli nie przepadasz za burakami, w ich miejsce dodaj więcej ogórka, startego lub pokrojonego w kostkę. Co powiesz na kulinarną podróż do Hiszpanii, której mieszkańcy w upały jedzą gazpacho? Andaluzyjska zupa zachwyca intensywnym smakiem pomidorów w towarzystwie papryki i ogórków. To dobra opcja dla fanów pikantnej kuchni.

***

LokalnyRolnik.pl to Wirtualny Targ Prawdziwego Jedzenia. Daje możliwość łatwego i wygodnego zakupu rzemieślniczych wyrobów, a także owoców i warzyw od rolników i sadowników. Platforma oferuje zdrowe jedzenie z zaufanego źródła, w cenach zbliżonych do sklepowych. Lokalny Rolnik zachęca do życia w zgodzie z przepisem na zrównoważony świat – harmonią między zdrowym społeczeństwem, prosperującymi społecznościami lokalnymi oraz czystą planetą.

Platforma współpracuje z ponad 120 rolnikami i wytwórcami z całej Polski, którzy w każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można je zamówić bez kosztów dostawy i odebrać w jednym z Punktów Odbioru.

Więcej informacji dostępnych jest na www.lokalnyrolnik.pl, www.facebook.pl/lokalnyrolnikpl oraz www.instagram.com/lokalnyrolnik

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowość w stałej ofercie marki Grześki! Biuro prasowe
2024-08-14 | 13:45

Nowość w stałej ofercie marki Grześki!

Idealnie kruche wafelki przełożone pysznym kremem o smaku kakao lub masła orzechowego, oblane po bokach mleczną czekoladą Goplana. Mowa oczywiście o dwóch nowych wariantach wafli
Żywienie Colian rozszerza podniebną ekspansję!
2024-08-14 | 13:45

Colian rozszerza podniebną ekspansję!

Wafle Grześki w formacie Mega, należące do polskiego producenta Colian, są dostępne w ofercie sprzedażowej linii WizzAir. Kultowy produkt, doskonale znany na rynku krajowym, można zakupić
Żywienie Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
2024-08-14 | 13:45

Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!

Muzyczną ucztę sopockiego festiwalu uświetni w tym roku kultowa, wybitna i jedyna w swoim rodzaju Oranżada Hellena. Bilbordy sponsorskie, zapowiadające Sopot Festiwal Top of the Top pojawią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Media

Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki

Zdaniem Tomasza Jacykowa w letnich stylizacjach możemy sobie pozwolić na więcej, ale trzeba pamiętać, że szorty, koszulki bez ramiączek, mocno wycięte topy i zwiewne spódniczki zamiast podkreślać atuty sylwetki, mogą tylko uwypuklić jej mankamenty i niedoskonałości. W konsekwencji źle dobrane wakacyjne zestawienia zamiast zachwycać, budzą niesmak. Poza tym coś, co idealnie pasuje na plażę, niekoniecznie musi dobrze wyglądać na ulicy. Stylista z uwagą śledzi bieżące trendy i jak przyznaje, bardzo podoba mu się chociażby eksponowanie bielizny i czynienie jej ważnym elementem codziennych stylizacji.

Prawo

Ostatni moment na przyjęcie standardów ochrony małoletnich w placówkach pracujących z dziećmi. Przepisy mają pomóc walczyć ze zjawiskiem przemocy wobec najmłodszych

15 sierpnia mija termin wprowadzenia standardów ochrony małoletnich (SOM) we wszystkich instytucjach pracujących z dziećmi. Poza oczywistymi placówkami, takimi jak szkoły, przedszkola czy kluby sportowe, obowiązek ten dotyczy także np. hoteli czy szpitali. Wdrożenie przez te instytucje odpowiednich procedur zapobiegawczych i interwencyjnych ma doprowadzić docelowo do zmniejszenia skali przemocy i nadużyć wobec najmłodszych. – Standardy ochrony małoletnich przez to, że są obowiązkowe i dotyczą tak wielu organizacji i instytucji, będą prawdziwą zmianą społeczną, o ile świadomie podejdziemy do ich przygotowania i wdrażania – podkreśla Agata Sotomska z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.