Co masz odłożyć na blat, lepiej… schowaj do szuflady

Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Dla wygody przybory kuchenne często trzymamy na blacie w kuchni, a przecież przechowywanie w szufladzie tuż pod nim będzie bardziej praktyczne i komfortowe. Uporządkowane w szufladzie będą zajmowały mniej miejsca, zawsze będą tam, gdzie je odłożymy i nie ograniczą powierzchni roboczej. Kuchenny blat może zachwycić nie tylko atrakcyjnym dekorem, ale i perfekcyjnym ładem.
„Pod ręką” wcale nie oznacza, że przybory kuchenne czy pojemniczki z przyprawami muszą zajmować miejsce na blacie roboczym. Taki sam wygodny dostęp zapewnią szuflady z pełnym wysuwem, zaprojektowane tuż pod nim. To bardziej praktyczne rozwiązanie z uwagi na łatwość zachowania porządku i usprawnienie sobie codziennej pracy - każdy z przedmiotów ma wyznaczone stałe miejsce i jest dokładnie tam, gdzie go odłożymy. Kiedy jest potrzebny łatwo go odnajdziemy i równie szybko wyjmiemy z szuflady.
- Najlepiej kierować się zasadą, że to, co da się schować w szufladzie, właśnie tam powinno się znaleźć – zaleca Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. – Szufladę można w każdej chwili wysunąć, dzięki czemu mamy na widoku całą jej zawartość i wygodny dostęp. Po skończonej pracy wszystko odkładamy na swoje miejsce, gdzie jest dyskretnie ukryte za zamkniętym frontem szuflady.
Wszystko na swoim miejscu
Nawet szef kuchni domowej ma ich przynajmniej kilka. Duże noże to nieodłączny atrybut gotowania. Zamiast jednak trzymać je na blacie w różnego rodzaju stojakach, możemy umieścić je w niskiej szufladzie, zaprojektowanej jako pierwsza od góry w szeregu dolnej zabudowy meblowej. To najlepsze miejsce do przechowywania noży, które będą osadzone stabilnie w specjalnym wkładzie, ale i przyborów kuchennych, bez których trudno się obejść podczas przygotowywania posiłków. Otwieracz do puszek, wyciskacz do czosnku, chochla oraz wszelkiego rodzaju łopatki, trzepaczki i szpatułki również muszą mieć stałe miejsce. Wbrew obawom, w płytkiej szufladzie zmieści się ich wiele, jeżeli odpowiednio zorganizujemy jej wnętrze. Możemy je wygodnie pogrupować i ułożyć w przejrzysty dla nas sposób. Dzięki organizerom dopasowanym do szuflad ułatwimy sobie zadanie i wykorzystamy całą jej przestrzeń od boku do boku.
Pod ręką dobrze jest mieć również przyprawy, a więc je także umieśćmy w szufladzie. Oblepione parą czy zachlapane tłuszczem nawet efektowne pojemniczki nie będą ozdobą kuchni. Jeżeli dużo gotujemy nasz podręczny arsenał przypraw bywa całkiem spory, dlatego lepiej nie gromadzić go na kuchennym blacie, tylko odłożyć do szuflady, segregując je według przeznaczenia.
Dla codziennego komfortu użytkowania warto wybrać szuflady, które będą pracowały bezgłośnie, delikatnie się otwierały i domykały.
Co oprócz szuflad?
Niezagracony blat prezentuje się schludniej, a nam łatwiej zapanować nad porządkiem. Dlatego podręczne przybory zamiast eksponować na jego powierzchni, można odwiesić na relingu zamontowanym nad nim. Choć nie zastąpi szuflady, może być dodatkowym miejscem przechowywania, o bardziej dekoracyjnym charakterze. Relingi wyposażone w odpowiednie zawieszki, haczyki czy półeczki pozwolą mieć stale pod ręką codzienny warsztat pracy, który nie będzie zabierał cennej powierzchni roboczej.
Wygodny dostęp do najczęściej używanych przedmiotów zapewnią również otwarte półki. Możemy na nich ustawić akcesoria kuchenne, pojemniki z płatkami śniadaniowymi, ryżem czy makaronem albo ulubiony kubek do kawy. Ponieważ są mocno wyeksponowane i nie ukryjemy ich za frontem szuflady, musimy pamiętać o estetyce i zachowaniu nienagannego porządku.

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie
Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.
Żywienie
Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.