Co na Dzień Mamy 2024? Azjatyckie przyjemności!
Mama jest nie tylko naszym największym wsparciem, ale również mistrzynią kuchni. To ona uczyła nas smaku, dbała o nasze podniebienie i sprawiała, że każdy posiłek był niezapomnianym doznaniem. Właśnie dlatego w tym szczególnym dniu, jakim jest Dzień Mamy warto odwrócić role i zaprosić ją do odkrywania nowych smaków, które są dla niej obce.
Azjatycka kuchnia oferuje niezliczone możliwości kulinarnej ekscytacji. Od pikantnego Curry przez aromatycznego Pad Thai’a po soczystego banana w cieście. To doskonały sposób na wspólne spędzenie czasu i eksplorację nieznanych dotąd smaków. Podpowiadamy, jakie azjatyckie klasyki powinny wylądować na wspólnym stole podczas uczty z okazji tegorocznego Dnia Mamy!
Ucztę należy zacząć od… przystawki!
Kulinarne doświadczanie azjatyckich smaków warto rozpocząć od starannie dobranych przystawek, które pobudzą zmysły i przygotują podniebienie na główne dania. Grillowane krewetki z aromatycznymi przyprawami, to doskonałe wprowadzenie do bogactwa smaków Azji. Ich soczystość i intensywność stanowią idealną zapowiedź tego, co ma nadejść. Z kolei świeże spring rollsy, wypełnione chrupiącą kalarepą, świeżymi warzywami i krewetkami, prezentują się nie tylko estetycznie, ale także oferują harmonijną kombinację smaków i tekstur.
Klasyki, które zachwycą
Następnie – w roli dania głównego – na stole powinny pojawić się prawdziwe perełki azjatyckiej kuchni, takie jak Pad Thai, Udon czy letnia pozycja w karcie wielu azjatyckich restauracji - Bun Cha.
Pad thai, klasyczne danie tajskie, na które składają się makaron ryżowy, soczyste kawałki wołowiny, krewetek, kurczaka lub tofu, pełen smaku sos tamaryndowy, orzeszki ziemne i dymka. To jedno z tych dań, które przywodzi na myśl egzotyczne uliczki Tajlandii i zapewnia prawdziwy festiwal smaków.
Z kolei Udon, japońska klasyka, to gęste i pulchne kluski z mąki pszennej, podane w aromatycznym bulionie z dodatkiem warzyw, mięsa lub owoców morza. Jego prostota i bogactwo smaku sprawiają, że udon jest uwielbiany przez wielu, a jego obecność na stole gwarantuje kulinarną eksplozję smaków.
Natomiast Bun Cha, wietnamskie danie składające się z grillowanego mięsa, ryżowego makaronu, świeżych ziół i warzyw, serwowane z aromatycznym sosem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jego świeżość i intensywność smaku sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa podróż po wietnamskich smakach i aromatach.
A na zakończenie… iście azjatycki deser!
Zwieńczeniem uczty z Mamą będzie klasyczny azjatycki deser. Słodki banan w cieście? A może mango sticky rice? Banan jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, co sprawia, że jest tak popularną pozycją. W Polsce często porównujemy go ze smakiem świeżo usmażonego pączka!
Z kolei Mango sticky rice, to prawdziwa ikona azjatyckiej kuchni, która podbija serca miłośników słodkości na całym świecie. Soczyste kawałki mango podane na kleistym ryżu nasączonym mlekiem kokosowym to prawdziwy raj dla podniebienia. Ta harmonijna kombinacja słodkości, kremowości i delikatności to przykład deseru, który potrafi oczarować oraz zachwycić.
W Dniu Matki 2024 i podaruj swojej mamie wyjątkową podróż kulinarną, która na zawsze pozostanie w jej sercu! Oryginalnych azjatyckich smaków warto spróbować m.in. w restauracji Wi-Taj, mieszczącej się przy Placu Konstytucji 4 w Warszawie.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.