Cosentino zaangażowane w przyszłość
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Świętując tegoroczny Dzień Ziemi, warto zwrócić szczególną uwagę na firmy powiązane z architekturą, które poświęcają swój czas i zasoby, wykazując szczególną dbałość o zrównoważony rozwój. Dla Cosentino energooszczędne technologie produkcji, zamknięty obieg czy używanie materiałów pochodzących z recyklingu to już codzienność, pozwalająca na realne zmniejszenie negatywnego wpływu działalności zakładów produkcyjnych na środowisko. Takie podejście napawa nadzieją, że coraz więcej podmiotów wytwarzających materiały wykończeniowe będzie dążyć do zbudowania lepszej przyszłości dla nas wszystkich.
Najlepsi w ekologicznym zarządzaniu produkcją
Media, ekolodzy i aktywiści zgodnie twierdzą, że w obliczu kryzysu klimatycznego zaangażowanie w ochronę środowiska powinno być dla branży budowlanej jednym z priorytetów. Przejście na bardziej ekologiczne zarządzanie produkcją jest jednak bardzo złożone i wymaga kompleksowego podejścia, ponieważ tego rodzaju zmiany wymagają zaangażowania na każdym etapie powstawania produktu. Dzięki zaangażowaniu w zrównoważony rozwój, Cosentino, światowy lider w produkcji i dystrybucji powierzchni dla architektury i projektowania wnętrz, może poszczycić się w tej materii najbardziej spektakularnymi wynikami pośród firm ze swojego sektora.
Nowe standardy wśród architektów
Budynki komercyjne i mieszkalne odpowiadają za prawie połowę całkowitego zużycia energii na świecie. Wytwarzają również 40% emisji gazów cieplarnianych, zużywają 25% całej wody pitnej i stanowią 20% wszystkich odpadów stałych wytwarzanych w krajach rozwiniętych. Świadomi architekci reagują na tę sytuację za pomocą zrównoważonych strategii projektowych oraz stosowania materiałów wykończeniowych minimalizujących szkody dla środowiska, takich jak spiek Dekton czy konglomerat Silestone od Cosentino.
Rewolucyjna technologia produkcji
Tylko w 2019 roku firma Cosentino przeznaczyła aż 11,8 mln USD na uruchomienie aktywów związanych z zarządzaniem środowiskowym oraz 9,1 mln USD na wydatki na ochronę środowiska. Hiszpanie zwiększyli także wskaźnik recyklingu odpadów o 30%. W większości kolekcji konglomeratu Silestone już teraz mamy do czynienia z technologią HybriQ, a wkrótce ze strony Cosentino czeka nas jeszcze większa rewolucja. W najbliższych miesiącach zaprezentowany zostanie nowy wariant technologii HybriQ+, z udziałem minimum 20 % materiałów pochodzących z recyklingu!
Efektywność wykorzystania surowców
W Cosentino wprowadzono już przełomowe rozwiązania, takie jak zamknięty obieg poprzez ciągłość wykorzystywania wody, ponowne wykorzystanie pozostałości materiałów na nowe produkty (w 2019 roku wyprodukowano aż 1,5 miliona m2 produktów przy użyciu materiałów odzyskanych lub poddanych recyklingowi), przywracanie dawnego krajobrazu poprzez rozległe nasadzenia pasów zieleni czy użycie energii elektrycznej ze 100% certyfikowanych źródeł odnawialnych. Spośród tych pionierskich i innowacyjnych projektów, na szczególną uwagę zasługuje także budowa i uruchomienie samodzielnego zakładu przetwarzania odpadów w Parku Przemysłowym firmy w Cantorii.
Zrównoważona przyszłość
Prowadzone działania utwierdzają w przekonaniu, że Cosentino traktuje ochronę środowiska jako jedno z najważniejszych zobowiązań w swej działalności. Minimalizowanie wpływu działalności generowanej przez produkcję jest kluczowe do pomiaru śladu węglowego, a także strategii jego redukcji i kompensacji. Aspekty związane z efektywnym wykorzystaniem zasobów, gospodarką odpadami, emisją do atmosfery i składowaniem uwzględniane są w całym łańcuchu produkcyjnym. Wpływa to na zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych oraz ochronę bioróżnorodności i ekosystemów w środowisku, w których Cosentino prowadzi swą działalność. Zmiany w kierunku wydajnej produkcji materiałów, poprawa efektywności wykorzystania surowców, redukcja wytwarzanych odpadów i wydłużenie cyklu życia produktów, poprzez ich ponowne wykorzystanie i długoletnią trwałość, powinny być drogowskazem dla całej branży. To droga, którą naprawdę warto podążać.
Więcej na: https://www.cosentino.com/pl-pl/
Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit
Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.