Komunikaty PR

Czas kuchennych remontów!

2021-05-26  |  13:10
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

Gdy za oknami ładna pogoda, a my mamy więcej energii na realizowanie nowych planów, często decydujemy się na remont. Odświeżenie kuchni zalicza się do tych największych przedsięwzięć w domu, gdyż wiąże się nie tylko z wymianą kolorystyki, ale również ze zmianą mebli oraz sprzętów kuchennych. O czym pamiętać podczas renowacji tego pomieszczenia? Na pytanie odpowiada ekspertka z firmy SOLGAZ – Kamila Prałat.

Kuchenna przestrzeń - poza tym, że ma być piękna - musi być przede wszystkim funkcjonalna. Odnowienie kuchni należy więc dokładnie przemyśleć, odpowiadając sobie na kilka pytań. Czy dotychczasowy układ tego pomieszczenia zdał egzamin? Czy potrzebuję więcej, czy mniej blatu roboczego? Czy sprzęty kuchenne, które posiadam, spełniają moje oczekiwania? Czy w nowej kuchni potrzebuję miejsca do siedzenia? Gdy już odpowiemy sobie na te pytania, warto poznać możliwości, które pozwolą nam stworzyć nową, idealną przestrzeń kuchenną.

Plan pomieszczenia

Choć wiele zależy od posiadanego metrażu oraz tego, czy mamy kuchnię otwartą lub zamkniętą, istnieją ogólne zasady, według których warto planować remont kuchni. Odnoszą się one w głównej mierze do ergonomii pracy i wygody korzystania z pomieszczenia. Kuchnia w wielu domach jest jednym z najważniejszych pomieszczeń, a wszelkie modernizacje mają zagwarantować nam spokój remontowy na wiele lat.

- Istnieje coś takiego, jak złota zasada projektowania kuchni, która opiera się na trójkącie roboczym. Określa on odległości oraz usytuowanie sprzętów kuchennych, takich jak lodówka, kuchenka oraz zlewozmywak, które ułatwiają codzienne korzystanie z pomieszczenia i ograniczają niepotrzebne ruchy. Częstym błędem w planowaniu przestrzeni kuchennej jest niewłaściwe usytuowanie tych sprzętów, przez co zmuszeni jesteśmy na przykład do ciągłego otwierania i zamykania skrzydła lodówki tylko po to, by odstawić produkty. Takie – mogłoby się wydawać – niewielkie niedociągnięcia potrafią skutecznie uprzykrzyć codzienne gotowanie. Dlatego warto pamiętać, że to nasza kuchnia jest dla nas, a nie my dla niej – mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ, polskiego producenta sprzętu AGD.

Jakie są inne zasady, które pomogą nam w zaprojektowaniu kuchni? Warto pamiętać, by kuchenka lub płyta kuchenna znajdowały się przy instalacji wentylacyjnej, przy której powinien pojawić się okap. Lodówka nie powinna znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie źródeł ciepła, czyli przy oknie, grzejniku lub wspomnianej kuchence. Jeśli decydujemy się na montaż zmywarki, warto zlokalizować ją w pobliżu zlewu. Te ogólne zasady pozwolą nam rozstawić potrzebne sprzęty, by w dalszym kroku funkcjonalnie zaplanować przestrzenie meblowe oraz blaty.

Przechowywanie i oświetlenie

Planując remont kuchni, warto zastanowić się nad tym, ile miejsca do przygotowania posiłków, jak i przechowywania niezbędnych sprzętów, akcesoriów oraz zastawy potrzebujemy.

- Jeśli dysponujemy niewielkim metrażem, warto zdecydować się na zabudowę meblową sięgającą sufitu, by maksymalnie wykorzystać wszystkie szafki i półki. Ciekawym i niezwykle funkcjonalnym rozwiązaniem są także szafki narożne z dodatkowym wyposażeniem, np. wysuwaną lub obrotową półką, która będzie stanowiła idealnie miejsce do przechowywania wysokich garnków, patelni czy małego AGD – dodaje ekspertka SOLGAZ.

Bardzo ważnym etapem projektowania kuchni jest rozmieszczenie oświetlenia oraz gniazdek. W zależności od rodzaju kuchni – otwartej lub zamkniętej – główne źródło światła powinno znajdować się na środku pomieszczenia lub nad wyspą kuchenną. Ważne jest także zamontowanie dodatkowych lampek lub listwy LED pod szafkami wiszącymi. Ciekawym rozwiązaniem jest również montaż dodatkowych światełek w szafkach, które zapalają się podczas otwierania drzwiczek i z pewnością ułatwią nam poszukiwanie lub chowanie niezbędnych rzeczy.

- W przypadku gniazdek elektrycznych należy pamiętać, by zaplanować je przy sprzętach AGD oraz w pobliżu blatu roboczego tak, by korzystanie z miksera lub tostera nie wymagało od nas specjalnego przestawiania dekoracji lub akcesoriów oraz nie wymuszało niewygodnej pozycji przy ich obsłudze – dodaje Kamila Prałat.

Wymiana wyposażenia

Remont kuchni to idealny moment na wymianę starych sprzętów AGD. Posiadacze wolnostojących kuchenek mogą na nowo zaplanować przestrzeń, która do tej pory uzależniona była od umiejscowienia dużego sprzętu i zdecydować się na płytę kuchenną oraz osobny piekarnik. Kupując osobno te dwa sprzęty, warto zdecydować się na zakup u jednego producenta. Dzięki temu mamy gwarancję stworzenia harmonijnej aranżacji kuchni. Kwestią indywidualnego projektu pozostaje montaż płyty kuchennej oraz piekarnika w słupku lub w dwóch osobnych miejscach.

- Wybór sprzętów AGD jest bardzo ważny. Składa się na to wygoda użytkowania, wysokość generowanych rachunków oraz konserwacja. Z uwagi na swoją funkcjonalność, jednym z najistotniejszych elementów wyposażenia jest kuchenka. Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań, które posiadają szereg zalet, jak i wad. Tradycyjne kuchenki gazowe to gwarancja niskich kosztów eksploatacji, jak również duże ryzyko pożaru oraz zdecydowanie większa ilość brudu i tłuszczu na garnkach i meblach. Modne płyty elektryczne oraz indukcyjne gwarantują estetyczny design, jednak generują dodatkowe koszty – zarówno przy zużyciu energii elektrycznej, jak i w przypadku zakupu dedykowanych garnków i patelni. Wyborem łączącym wyłącznie zalety tych trzech rozwiązań są płyty gazowe bez płomieni. Tego rodzaju kuchenki działają na każdy rodzaj gazu, jednak zużywają go o połowę mniej niż ich tradycyjne odpowiedniki. Charakteryzuje je też gładka, ceramiczna tafla bez wystających rusztów, która jest prosta w utrzymaniu czystości, jak i zapewnia estetyczny efekt wizualny. Płyty z ukryty pod szkłem gazem oferują nam tanie paliwo zasilające oraz funkcjonalność płyt indukcyjnych, dzięki ciekawemu wyposażeniu. Zaliczamy do niego m.in. możliwość ręcznego ustawienia temperatury, kontrolę rodzicielską czy możliwość wstrzymania pracy sprzętu oraz ponownego uruchomienia na wcześniej ustalonych parametrach – dodaje Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.

Płyty gazowe bez płomieni oferują szereg możliwości. Płyty oparte na technologii gaz-pod-szkłem działają w taki sposób, że gaz spalany jest w nich katalitycznie w temperaturze 800 stopni, a palniki pracują tylko wtedy, kiedy są potrzebne. Płyty, poza stałymi palnikami, posiadają także dodatkowe pola grzewcze, w których kumuluje się niewykorzystania w trakcie gotowania energia – a nie jest pobierany gaz. Mogą one służyć do pogrzania potrawy lub utrzymania jej w stałej temperaturze, gdy czekamy na zagotowanie ziemniaków lub innych dań znajdujących się na kuchence.

Decydując się na wymianę kuchenki na płytę gazową bez płomieni, warto pamiętać, by prócz płyty w naszej kuchni znalazł się również nowoczesny piekarnik gazowy. Wyróżnia go unikalna technologia, która umożliwia pieczenie na gazie z dwóch stron – dysze umieszczone są zarówno od góry, jak i od dołu. Kolejną innowacją, która do tej pory nie była stosowana w przypadku piekarników gazowych, jest funkcja termoobiegu. Umożliwia to pieczenie potraw z zachowaniem równomiernej temperatury we wszystkich częściach urządzenia, co wpływa na soczystość i delikatność przygotowywanych potraw. Wyjątkowy design piekarnika gazowego pozwala na harmonijne połączenie go z innymi produktami - płytą kuchenną gaz-pod-szkłem i okapem – dzięki czemu projekt kuchni będzie zachwycał starannością doboru sprzętów.

Remont kuchni to duże przedsięwzięcie, które należy dokładnie zaplanować. Przestrzeń kuchenna ma gwarantować wygodę użytkowania oraz ma spełniać potrzeby domowników w zakresie estetyki. Równie ważny jest układ kuchni, jak i pakowność znajdujących się w niej mebli oraz funkcjonalność sprzętów AGD. Wybierając odpowiednie wyposażenie remontowanej kuchni, warto poznać możliwości, jakie oferuje nam współczesny rynek. Specjaliści firmy SOLGAZ, polskiego producenta sprzętu AGD, chętnie dzielą się swoją wiedzą i doradzają w wyborze szytych na miarę inwestorów rozwiązań, które ułatwiają codzienne gotowanie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele? Biuro prasowe
2025-05-13 | 06:00

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Rynek nieruchomości w Polsce rządzi się swoimi prawami. Klient nierzadko poznaje ceny lokali dopiero wtedy, gdy zapyta o nie sprzedawcę. Najlepiej osobiście, podczas spotkania
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.
Dom Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
2025-04-25 | 06:00

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Zakup mieszkania to decyzja, której skutki odczuwamy przez lata. Metraż i liczba pokoi są ważne, ale to układ pomieszczeń decyduje o tym, czy nowe mieszkanie będzie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.

Handel

Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.