Czas na otwarcie sezonu grillowego
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Sezon grillowy to czas relaksu w gronie najbliższych, swobodnej atmosfery oraz… pysznego jedzenia! W tym roku z powodu epidemii koronawirusa ograniczamy do minimum spotkania ze znajomymi, a nie każdy z nas ma dostęp do ogrodu lub innej otwartej przestrzeni. Właśnie dlatego proponujemy przepisy na alternatywne dania z grilla, które możemy przygotować bez wychodzenia z domu!
Jeżeli zastanowimy się nad jednym sosem, którego nie może zabraknąć na naszych stołach w sezonie grillowym, prawdopodobnie większość z nas wskaże musztardę. W takim przypadku doskonale sprawdzi się Musztarda Kielecka delikatesowa w wygodnym, nowym plastikowym opakowaniu. Jest to nie tylko doskonały dodatek do mięs, ale także składnik rozmaitych marynat i sosów.
Marynata idealna
Wymarzona marynata to taka, która idealnie uzupełni niemal każdy rodzaj mięsa. Poniższy przepis wykorzystać możemy zarówno do klasycznej karkówki, jak i do nóżek lub piersi z kurczaka. Jej intensywny smak i aromat sprawią, że nie będziemy chcieli sięgać już po żadną inną recepturę! Do przygotowania marynaty na około 1 kg mięsa potrzebne będą:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- poł łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej na średnim ogniu. W przypadku karkówki będzie to ok. 6-7 minut z każdej strony.
A co z kuchnią roślinną?
Nie zapominamy także o fanach kuchni wegetariańskiej! Grillowane warzywa również możemy przyrządzić we własnej kuchni, bez wychodzenia z domu. Aby uzupełnić nasz posiłek o porządną porcję białka, możemy wzbogacić go wędzonym tofu w wyśmienitej marynacie musztardowej. Zaczynamy od połączenia w niewielkim naczyniu łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej, łyżeczki miodu, łyżki oliwy, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku oraz odrobiny soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pokrojone na plasterki tofu i układamy na patelni grillowej. Następnie kładziemy na niej grube plastry cukinii i bakłażana, krążki cebuli oraz paprykę. Warzywa solimy i posypujemy ulubionymi przyprawami, możemy także skropić je odrobiną oliwy z oliwek. Całość smażymy przez kilka minut z każdej strony – do czasu, kiedy warzywa zrobią się miękkie, a tofu nabierze złocistego koloru.
Te proste przepisy sprawią, że sezon grillowy na dobre zagości w naszym mieszkaniu. W czasach, kiedy wychodzenie z domu nie jest wskazane, pozwolą nam one zasmakować prawdziwie letniej, beztroskiej atmosfery!
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej w plastiku: 4,90 zł brutto/ 500g.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie
Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.
Infrastruktura
Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.
Muzyka
Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel

Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.