Czas na otwarcie sezonu grillowego
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Sezon grillowy to czas relaksu w gronie najbliższych, swobodnej atmosfery oraz… pysznego jedzenia! W tym roku z powodu epidemii koronawirusa ograniczamy do minimum spotkania ze znajomymi, a nie każdy z nas ma dostęp do ogrodu lub innej otwartej przestrzeni. Właśnie dlatego proponujemy przepisy na alternatywne dania z grilla, które możemy przygotować bez wychodzenia z domu!
Jeżeli zastanowimy się nad jednym sosem, którego nie może zabraknąć na naszych stołach w sezonie grillowym, prawdopodobnie większość z nas wskaże musztardę. W takim przypadku doskonale sprawdzi się Musztarda Kielecka delikatesowa w wygodnym, nowym plastikowym opakowaniu. Jest to nie tylko doskonały dodatek do mięs, ale także składnik rozmaitych marynat i sosów.
Marynata idealna
Wymarzona marynata to taka, która idealnie uzupełni niemal każdy rodzaj mięsa. Poniższy przepis wykorzystać możemy zarówno do klasycznej karkówki, jak i do nóżek lub piersi z kurczaka. Jej intensywny smak i aromat sprawią, że nie będziemy chcieli sięgać już po żadną inną recepturę! Do przygotowania marynaty na około 1 kg mięsa potrzebne będą:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- poł łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej na średnim ogniu. W przypadku karkówki będzie to ok. 6-7 minut z każdej strony.
A co z kuchnią roślinną?
Nie zapominamy także o fanach kuchni wegetariańskiej! Grillowane warzywa również możemy przyrządzić we własnej kuchni, bez wychodzenia z domu. Aby uzupełnić nasz posiłek o porządną porcję białka, możemy wzbogacić go wędzonym tofu w wyśmienitej marynacie musztardowej. Zaczynamy od połączenia w niewielkim naczyniu łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej, łyżeczki miodu, łyżki oliwy, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku oraz odrobiny soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pokrojone na plasterki tofu i układamy na patelni grillowej. Następnie kładziemy na niej grube plastry cukinii i bakłażana, krążki cebuli oraz paprykę. Warzywa solimy i posypujemy ulubionymi przyprawami, możemy także skropić je odrobiną oliwy z oliwek. Całość smażymy przez kilka minut z każdej strony – do czasu, kiedy warzywa zrobią się miękkie, a tofu nabierze złocistego koloru.
Te proste przepisy sprawią, że sezon grillowy na dobre zagości w naszym mieszkaniu. W czasach, kiedy wychodzenie z domu nie jest wskazane, pozwolą nam one zasmakować prawdziwie letniej, beztroskiej atmosfery!
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej w plastiku: 4,90 zł brutto/ 500g.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.