Komunikaty PR

Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro

2023-01-25  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Daniel Matejczyk
Lensomai Communication



d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597

Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny czas. Nie oznacza to jednak,
że zimą nie może smakować pysznie! Wystarczy dobór produktu odpowiedniej jakościi
przepis, dzięki któremu skomponowanie smacznego dania będzie niezwykle proste
i przyjemne. Jak przygotować krewetki? Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej
prezentuje dwa wyjątkowe przepisy.

Krewetki śmiało możemy komponować z dowolnymi produktami, które podkreślą ich
delikatną strukturę. Sosy na bazie jogurtu, mleko kokosowe, a nawet egzotyczne owoce,
w tym cytrusy, wydobędą ich wyśmienity smak i aromat. Krewetki równie dobrze sprawdzają
się w formie wytrawnej - z warzywnymi kompozycjami, smażone w panierce, czy jako
dodatek do makaronów. I to właśnie ostatnia z form podania była inspiracją nowego przepisu
kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory:

- Wszystkim miłośnikom owoców morza proponuję podanie krewetek z makaronem,
borowikami i burattą, czyli esencjonalnym włoskim serkiem. Delikatny smak krewetek
podkreśli natomiast sos z boczniaków i suszonych pomidorów. Przygotowanie całości
zajmuje około 90 minut, a gotowe danie świetnie sprawdzi się zarówno w formie
szybkiego lunchu, jak również jako danie główne czy kolacja - radzi Marcin Sikora -
I to właśnie do kolacji polecam podanie krewetek z winem lekka czerwona porzeczka
od Winiarni Zamojskiej.

Kolejnym pomysłem na krewetki w wersji spicy jest podanie ich z chipsami z chorizo,
pomidorami oraz przyprawione chilli:

- Krewetki z chorizo idealny przepis dla każdego, kto ma ochotę na owoce morza, ale
nie chce spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmuje jedynie
30 minut - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora - Do rozgrzanej na

patelni oliwy dodajemy cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy 10 plastrów chorizo,
około 500 g obranych krewetek i chilli. Całość smażymy około 3 minuty. Do całości
dolewamy 100 ml wina agrestowego Winiarni Zamojskiej i ponownie smażymy przez
2 minuty. Na koniec dodajemy pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i soli.
Smacznego!

Masz ochotę na więcej smacznych i łatwych w przygotowaniu potraw?

Koniecznie zajrzyj tu!

Przepis na krewetki z chorizo:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/krewetki_z_chorizo.html

—-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska", której wina produkowane są wyłącznie
z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej
natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów
i zaskakują świeżością. Więcej informacji: https://winiarniazamojska.pl/.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kulinarne trendy na rok 2023 Biuro prasowe
2023-01-31 | 11:00

Kulinarne trendy na rok 2023

Minione miesiące stały pod znakiem matchy, roślinnych alternatyw mięsa i dań w wersji air fry, na punkcie których oszalał cały świat. Wraz z podsumowaniem roku przychodzi
Żywienie Jaki podzielić się miłością z bliskimi? Znamy na to sposób!
2023-01-31 | 01:00

Jaki podzielić się miłością z bliskimi? Znamy na to sposób!

Obchodzone 14 lutego Walentynki stanowią świetną okazję do podziękowania ukochanym osobom za to, że są obecne w naszym życiu. Miłe słowo oraz drobny prezent z pewnością wywołają
Żywienie Usuń olej palmowy z listy zakupów… zrobisz przysługę światu i samemu sobie!
2023-01-31 | 01:00

Usuń olej palmowy z listy zakupów… zrobisz przysługę światu i samemu sobie!

W dyskursie na temat szkodliwości produkcji i użytkowania oleju palmowego bardzo często podnosi się kwestię dewastacji lasów tropikalnych, co stanowi bezpośrednie zagrożenie dla

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Seriale

Joanna Jabłczyńska: Rozpoczynając przygodę z serialem „Na Wspólnej”, postawiłabym wszystkie pieniądze na to, że nie będzie on trwał dłużej niż pięć lat. Nikt się nie spodziewał takiej popularności tej produkcji

Aktorka przyznaje, że plan „Na Wspólnej” traktuje jak swój drugi dom. Nie tylko dlatego, że spędza tam dużo czasu, ale także ze względu na rodzinną atmosferę, jaka panuje wśród kolegów po fachu i członków ekipy. Rolę w tym serialu Joanna Jabłczyńska dostała w wieku 17 lat. Z perspektywy dwóch dekad odczuwa satysfakcję, bo ta produkcja nie tylko pozwoliła jej doskonalić warsztat aktorski u boku mistrzów w tej dziedzinie, ale również przyniosła jej dużą popularność, co przełożyło się na kolejne propozycje zawodowe.

Zdrowie

Zachęty finansowe mogą zwiększyć wyszczepialność. Naukowcy nie zaobserwowali negatywnych skutków takich praktyk

Ludzie, którzy otrzymają niewielką kwotę za przyjęcie szczepionki, chętniej korzystają z takiej ochrony przeciw zakażeniom  dowodzą naukowcy z Uniwersytetu w Lozannie. Wyniki dwóch eksperymentów przeprowadzonych w Szwecji i Stanach Zjednoczonych nie wykazały negatywnych skutków takiej polityki. Jak twierdzą autorzy badania, ich praca może ułatwić decydentom podejmowanie decyzji co do stosowania zachęt finansowych w programach szczepień.

Teatr

Katarzyna Glinka: Kończę pracę nad scenariuszem własnej sztuki i piszę książkę. To będzie bardzo ciekawy rok

Aktorka nie lubi zbyt długo siedzieć bezczynnie, bo – jak przekonuje – praca i nowe wyzwania zawodowe dodają jej życiowego wigoru. Jej grafik zawodowy na najbliższe miesiące wypełniony jest więc po brzegi. Wkrótce rozpoczyna próby do nowego spektaklu w Teatrze Capitol, poza tym kończy prace nad scenariuszem własnej sztuki i pisze książkę.