Komunikaty PR

Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro

2023-01-25  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Daniel Matejczyk
Lensomai Communication



d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597

Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny czas. Nie oznacza to jednak,
że zimą nie może smakować pysznie! Wystarczy dobór produktu odpowiedniej jakościi
przepis, dzięki któremu skomponowanie smacznego dania będzie niezwykle proste
i przyjemne. Jak przygotować krewetki? Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej
prezentuje dwa wyjątkowe przepisy.

Krewetki śmiało możemy komponować z dowolnymi produktami, które podkreślą ich
delikatną strukturę. Sosy na bazie jogurtu, mleko kokosowe, a nawet egzotyczne owoce,
w tym cytrusy, wydobędą ich wyśmienity smak i aromat. Krewetki równie dobrze sprawdzają
się w formie wytrawnej - z warzywnymi kompozycjami, smażone w panierce, czy jako
dodatek do makaronów. I to właśnie ostatnia z form podania była inspiracją nowego przepisu
kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory:

- Wszystkim miłośnikom owoców morza proponuję podanie krewetek z makaronem,
borowikami i burattą, czyli esencjonalnym włoskim serkiem. Delikatny smak krewetek
podkreśli natomiast sos z boczniaków i suszonych pomidorów. Przygotowanie całości
zajmuje około 90 minut, a gotowe danie świetnie sprawdzi się zarówno w formie
szybkiego lunchu, jak również jako danie główne czy kolacja - radzi Marcin Sikora -
I to właśnie do kolacji polecam podanie krewetek z winem lekka czerwona porzeczka
od Winiarni Zamojskiej.

Kolejnym pomysłem na krewetki w wersji spicy jest podanie ich z chipsami z chorizo,
pomidorami oraz przyprawione chilli:

- Krewetki z chorizo idealny przepis dla każdego, kto ma ochotę na owoce morza, ale
nie chce spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmuje jedynie
30 minut - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora - Do rozgrzanej na

patelni oliwy dodajemy cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy 10 plastrów chorizo,
około 500 g obranych krewetek i chilli. Całość smażymy około 3 minuty. Do całości
dolewamy 100 ml wina agrestowego Winiarni Zamojskiej i ponownie smażymy przez
2 minuty. Na koniec dodajemy pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i soli.
Smacznego!

Masz ochotę na więcej smacznych i łatwych w przygotowaniu potraw?

Koniecznie zajrzyj tu!

Przepis na krewetki z chorizo:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/krewetki_z_chorizo.html

—-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska", której wina produkowane są wyłącznie
z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej
natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów
i zaskakują świeżością. Więcej informacji: https://winiarniazamojska.pl/.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Lensomai Communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii

Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.

Handel

Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE

Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.

Ochrona środowiska

Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami

Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.