Czas na piknik! Podpowiadamy, gdzie, jak i co zjeść
Ciepłe dni i piękna pogoda to doskonały czas na piknikowanie. Nic nie przywołuje wakacyjnej atmosfery tak skutecznie, jak rozłożenie koca na trawie, próbowanie pysznych potraw
i delektowanie się chwilą! Ciepłe miesiące to doskonała okazja do relaksu na świeżym powietrzu, oderwania się od codziennych zmartwień i budowania wspomnień z najbliższymi. Zastanawiacie się, jak zorganizować udany piknik? Służymy pomocą! Podpowiemy najlepsze miejsca, podzielimy się pomysłami na pyszne potrawy i damy kilka wskazówek, które pomogą Wam w organizacji spotkania na świeżym powietrzu. Niech tegoroczne ciepłe dni staną się pretekstem do stworzenia niezapomnianych wspomnień!
Dlaczego warto wybrać się na piknik?
Organizacja pikniku na świeżym powietrzu może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Piknikowanie umożliwia kontakt z naturą, co może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie psychicznego i fizyczne. To także doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną, przyjaciółmi lub bliskimi osobami. Dzięki organizacji takiego wyjścia można oderwać się od codziennych zmartwień. Piknik to także świetna okazja na przyrządzenie pysznych przekąsek! Wśród nich jest nasza propozycja na sałatkę z kaszą kuskus, która najlepiej smakuje właśnie na świeżym powietrzu!
Sałatka z kaszą kuskus
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 200 g kaszy kuskus
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
- 200 ml bulionu warzywnego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka Przyprawy złoty kurczak Knorr
- 2 łyżki rodzynek
- 30 g sera feta
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Kaszę przesyp do miski, zalej gorącym bulionem i przykryj. Odstaw na 10 minut. Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z sokiem z cytryny, miodem, oliwą i wymieszaj.
- Pierś z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka. Usmaż na grillowej patelni i wystudź. Rodzynki krótko namocz w gorącej wodzie.
- Kaszę wymieszaj widelcem. Następnie dodaj pokrojone w grubą kostkę mięso, pestki granatu, rodzynki oraz posiekaną kolendrę.
- Do kaszy wlej przygotowany sos, listki kolendry i wymieszaj. Sałatkę wyłóż na półmisek, posyp pokruszonym serem i podaj na stół.
Góry, las, a może morze? Najlepsze miejsca na piknik
Piknikowanie łączy się nie tylko z aktywnością fizyczną i smacznym jedzeniem, ale również z atrakcyjnymi widokami! Gdzie wobec tego najlepiej się wybrać? Jednym z najbardziej popularnych miejsc jest bez wątpienia plaża. Piasek, morska bryza i szum fal tworzą niepowtarzalną atmosferę, która sprawia, że piknikowanie staje się niezwykłą przyjemnością. Można rozłożyć koc, nacieszyć się słońcem i kąpielą w morzu, a po posiłku zanurzyć się w relaksującą drzemkę. Równie doskonałym miejscem są parki miejskie. Zazwyczaj można znaleźć w nich duże trawniki, ławki oraz infrastrukturę, taką jak ścieżki rowerowe, place zabaw czy toalety. W wielu z nich są również miejsca do grillowania. Świetnym miejscem na piknik jest również las. Dla miłośników przyrody piknik w lesie niezwykłe doświadczenie. Pamiętajcie tylko o pozbieraniu wszystkich śmieci. Miejscowe pagórki to również dobre miejsce na relaks na świeżym powietrzu – jeśli w Waszym mieście znajdują się wzgórza, kopce lub inne miejsca, z których rozciąga się widok na całą okolicę, to z pewnością będzie udane miejsce na piknik!
Najważniejszy element pikniku, czyli jedzenie!
Posiłek w czasie pikniku ma wyjątkowy urok. Piknikowe potrawy powinny być łatwe do przygotowania, wygodne do przeniesienia i, naturalnie, bardzo smaczne. Dlatego proponujemy Wam przygotowanie ciekawej przekąski - pikantnych muffinów na słono!
Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków z cheddarem i chili
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 600 g słodkich ziemniaków
- 2 łyżki Przyprawy do ziemniaków Knorr
- 1 łyżka curry
- 2 cebule
- 1 czerwona papryczka chili
- 6 jajek
- 120 g sera cheddar
- 2 łyżki pestek z dyni
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Obierz ziemniaki i cebulę. Wraz z serem pokrój na mniejsze kawałki, dodaj chili, przełóż wszystko do naczynia miksującego.
- Dodaj przyprawy Knorr i rozdrobnij wszystko 15s/obr. 5.
- Wbij jaja, dodaj pestki z dyni i wymieszaj 15s/obr. 2.
- Gotową mieszanką nakładaj do 12 foremek od muffinków. Piecz przez ok 50 minut.
Jak zorganizować udany piknik?
Przede wszystkim– nie martw się na zapas! Najważniejsze jest dobre towarzystwo i sympatyczna atmosfera. Jeśli będziecie się dobrze bawić, to piknik będzie udany. Warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze – koc. Powinien być duży, tak, aby zmieścili się na nim wszyscy uczestnicy spotkania. Po drugie – kosz piknikowy, torba termoizolacyjna lub duży plecak. W końcu w czymś trzeba przenieść dania i napoje. Nie zapomnijcie również o naczyniach i sztućcach. Możecie zabrać ze sobą te, które używacie na co dzień. Jeśli jednak są dla Was za ciężkie, to w sklepach spożywczych znajdziecie duży wybór jednorazowych, biodegradowalnych talerzy. I przede wszystkim: jeśli planujecie przebywać na słońcu, koniecznie weźcie ze sobą nakrycia głowy, krem z filtrem SPF i dużo napojów.
Jak przechowywać piknikowe przekąski?
Wasze przekąski powinny być przede wszystkim łatwe do przetransportowania i odpowiednio zabezpieczone przed ciepłem oraz rozlaniem. W ciepłe dni dobrze jest unikać długotrwałego przechowywania potraw w temperaturze pokojowej, aby uniknąć zepsucia się jedzenia. Jeśli planujecie zabrać ze sobą dania wymagające chłodzenia, takie jak sałatki czy sery, to zapakujcie je do toreb termoizolacyjnych, które pomogą w utrzymaniu odpowiedniej temperatury. Pomocne mogą okazać się również pojemniki na lód lub chłodzące wkłady. Jeżeli nie posiadacie takiego sprzętu, to dla bezpieczeństwa dopilnujcie, żeby Wasze piknikowe dania nie zawierały składników łatwo psujących się w cieple, takich jak na przykład majonez czy jogurt. Nie zapomnijcie również o zabraniu ze sobą sprawdzonych, szczelnych pojemników, aby Wasze potrawy nie wylały się podczas transportu. Plastikowe worki lub folia spożywcza pomogą w ich zabezpieczeniu. Piknikowe przekąski powinny być nie tylko smaczne, ale i łatwe do spożycia. Najlepiej, gdy są od razu podzielone na porcje. Podrzucamy więc pomysł na ciasto francuskie z pomidorami i fetą, które doskonale sprawdzi się jako przekąska na piknik!
Ciasto francuskie z pomidorami i fetą
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
- 200 g pomidorków cherry
- 150 g sera feta
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 jajko
- 1 szczypta soli do smaku
- 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 0,5 cytryny
Sposób przygotowania:
- W kielichu blendera umieść bazylię, parmezan, orzeszki oraz sok z połowy cytryny. Zmiksuj i dopraw do smaku.
- Pomidorki pokrój na połówki, a ser feta w niedużą kostkę. Połącz razem w misce, skrop delikatnie oliwą i dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.
- Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o boku 8 centymetrów i rozłóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Środek każdego z ciasta posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.
- Na kwadraty nałóż pomidorki z serem, a brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Blaszkę z przygotowanymi torcikami wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj około 15-20 minut.
SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?
MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia
Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: W tym kraju aktorzy są na końcu przewodu pokarmowego. Nikt nas nie broni, nie mamy związków zawodowych jak w USA
Aktorka nie szczędzi gorzkich słów pod adresem środowiska polskich filmowców. Jest rozgoryczona tym, że w branży nie można na nikogo liczyć nawet wtedy, kiedy dochodzi do utraty pracy, mobbingu czy nadużyć finansowych. Artyści się nie wspierają, a rywalizacja o role i obawa przed konsekwencjami wyrażania krytyki wobec reżyserów czy producentów powodują, że atmosfera jest niezwykle napięta. Joanna Kurowska zwraca też uwagę na konieczność przeprowadzenia reformy Zawiązku Artystów Scen Polskich. Jej zdaniem to sztuczny twór, który w rzeczywistości nie dba o aktorów, nie broni ich praw i interesów.
Prawo
Coraz więcej rodziców odmawia zaszczepienia dzieci. Statystyki mogłoby poprawić ograniczenie dostępu do żłobków i przedszkoli
W ciągu ostatnich kilku lat liczba uchyleń od szczepień obowiązkowych dzieci i młodzieży zwiększyła się prawie dwukrotnie – z 48,6 tys. w 2019 roku do 87,3 tys. w 2023 roku – wynika z danych NIZP PZH-PIB. W efekcie coraz więcej zapomnianych chorób powraca i rośnie liczba zachorowań m.in. na odrę czy krztusiec. Wraz rosnącym odsetkiem odmów powracają pomysły, by uzależnić od szczepień miejsce w żłobku czy przedszkolu, ale eksperci podkreślają, że potrzebna jest przede wszystkim edukacja rodziców.
Media
Karolina Pilarczyk: W nowym programie każdy z nas potrzebował pomocy medycznej. Ja straciłam kawałeczek palca
Drifterka podkreśla, że niektóre zadania w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” były na tyle wymagające, że kończyły się kontuzjami i urazami. Karolina Pilarczyk zaznacza, że największą motywacją była dla niej możliwość zmierzenia się z uznanymi sportowcami, których podziwia od lat. Ma też świadomość, że różni się od pozostałych uczestników formatu, ponieważ jej dyscyplina koncentruje się nie na przygotowaniu fizycznym, ale na umiejętności prowadzenia samochodu wyścigowego, gdzie kluczowe są refleks, panowanie nad emocjami i zdolność do szybkiego podejmowania decyzji.